• Αναζήτηση

Η τροπολογία για τους μετανάστες είναι μια κάποια λύση αλλά όχι αρκετή, λένε αγροτικοί σύλλογοι

Η τροπολογία για την παραχώρηση αδειών παραμονής, σε μετανάστες «δεν λύνει το πρόβλημα» έλλειψης εργατών γης ουσιαστικά και οριστικά, τονίζουν αγροτικοί σύλλογοι της Κρήτης. Και αυτό γιατί ο πυρήνας του προβλήματος είναι ότι το εργατικό δυναμικό του πρωτογενούς τομέα δεν αυξάνεται.

Την ανακοίνωση υπογράφουν, μεταξύ άλλων, πέντε Αγροτικοί Σύλλογοι της Κρήτης

Η τροπολογία καλύπτει μεν τις ανάγκες, αλλά το πρόβλημα είναι πολυ-παραγοντικό

Κοινή ανακοίνωση, όπως αναφέρει το neakriti.gr, αναφορικά με την τροπολογία για τις άδειες διαμονής σε μετανάστες, εξέδωσαν αγροτικοί σύλλογοι της χώρας, μεταξύ των οποίων και οι Αγροτικοί Σύλλογοι Σελίνου- Καντάνου (Χανιά), Τυμπακίου (Ηρακλείου), Σητείας και Ιεράπετρας (Λασίθι), στην οποία υπογραμμίζεται ότι η λύση για το συγκεκριμένο ζήτημα είναι πολυ-παραγοντική και πως η εν λόγω τροπολογία καλύπτει μεν τις ανάγκες των υφιστάμενων παράτυπων μεταναστών, οι οποίοι εργάζονται ούτως ή άλλως στη χώρα, ωστόσο το εργατικό δυναμικό του πρωτογενούς τομέα δεν αυξάνεται, που είναι και το βασικό πρόβλημα των αγροτών.

Συγκεκριμένα όπως σημειώνουν οι Σύλλογοι:

«Πιστεύουμε ότι όλα τα ζητήματα που προκύπτουν στη διαδικασία εξεύρεσης νόμιμων εργατών γης είναι αποκλειστικά και μόνο θέμα πολιτικής απόφασης.

-Η τροπολογία που κατατέθηκε στο πολυνομοσχέδιο του Υπουργείου Εργασίας, δύναται καλύψει μόνο τα ποιοτικά χαρακτηριστικά των υπαρχόντων εργατών γης, δηλαδή αυτών που ήδη ζουν και εργάζονται στην Ελλάδα και όχι στην ποσοτική αύξηση του εργατικού δυναμικού στον πρωτογενή τομέα, που είναι και το βασικό μας πρόβλημα σήμερα.

-Ασφαλώς και είναι απαραίτητη αυτή η παρέμβαση, αλλά δυστυχώς δεν φτάνει μόνο αυτό. Απαιτούνται πολλά ακόμα βήματα -σε όλα τα επίπεδα- για να εξασφαλίσουν οι Έλληνες αγρότες ότι θα συνεχίσουν να καλλιεργούν και την επόμενη χρονιά.

-Επιπλέον, δηλώνουμε κατηγορηματικά, ότι η επιτυχία ή η αποτυχία μιας νομοθετικής ρύθμισης για αυτό το θέμα θα κριθεί μόνο από τους αγρότες που καθημερινά βιώνουν στο έπακρο τις αρνητικές συνέπειες από την έως τώρα πολιτικής της κυβέρνησης, για την κάλυψη σε εργατικά χέρια.

-Επίσης, οποιαδήποτε άλλη προσέγγιση από «σειρήνες» ,έχοντας παρωπίδες και μην γνωρίζοντας το πρόβλημα στην πράξη αλλά μόνο από ‘ασφαλή’ απόσταση, θα μας βρει κάθετα απέναντι τους.

-Αντιθέτως, θα είμαστε σύμμαχοι σε οποιοδήποτε πολιτική ηγεσία εστιάσει στον πυρήνα του πραγματικού προβλήματος και δώσει ουσιαστικές λύσεις.

-Αναμένουμε από τον Υπουργό Μετανάστευσης και Άσυλου κ. Καιρίδη να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις για τη νόμιμη μετανάστευση έχοντας κύριο γνώμονα τις τεκμηριωμένες προτάσεις των αγροτικών φορέων από όλη την επικράτεια.

Δεν υπάρχουν πλέον περιθώρια για άλλη παράταση καθώς η αγροτική οικονομία διαρκώς συρρικνώνεται».

Ποιους αφορά η διάταξη – Οι 4 προϋποθέσεις

Ο αριθμός των παράνομων μεταναστών που βρίσκονται στη χώρα εκτιμάται πως ανέρχεται περίπου σε 30.000 άτομα, σύμφωνα με το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου.

Η τροπολογία για τις άδειες παραμονής μεταναστών που κατατέθηκε σήμερα, αναμένεται να ψηφιστεί αύριο στη Βουλή, στον απόηχο της αντίθεσης του πρώην πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, αλλά και της απόφασης για κομματική πειθαρχία.

Η τροπολογία προβλέπει τη δυνατότητα χορήγησης άδειας διαμονής για εξαρτημένη εργασία και παροχή υπηρεσιών ή έργου σε πολίτες τρίτων χωρών, με 4 προϋποθέσεις για τους αιτούντες:

1. να διαθέτουν προσφορά εργασίας από εργοδότη στην Ελλάδα για την απασχόλησή τους με καθεστώς εξαρτημένης εργασίας και υπηρεσιών ή έργου και, αποδεδειγμένα, στη συνέχεια, εργάζονται,

2. να διαμένουν στην Ελλάδα έως και την 30ή Νοεμβρίου 2023,

3. να συνεχίζουν να διαμένουν στη χώρα, και

4. να συμπληρώνουν τρία τουλάχιστον συνεχή έτη παραμονής πριν την υποβολή αίτησης, σύμφωνα με δημόσια έγγραφα βέβαιης χρονολογίας.

Ροή Ειδήσεων