• Αναζήτηση

Ημέρα γιορτής… Ημέρα διδαγμάτων

Σήμερα γιορτάζουμε όλοι οι Έλληνες, απανταχού της γης! Γιορτάζουμε την επέτειο έναρξης του αγώνα του Έθνους μας κατά της σκλαβιάς και της τυραννίας. Τιμούμε τη μνήμη των ηρώων. Χαιρόμαστε την ελευθερία μας. Με τον πλέον επίσημο τρόπο μνημονεύουμε τον αγώνα για τα ιδανικά και τον τόπο μας. Οι ημέρες σαν την σημερινή πρέπει να μας απασχολούν ιδιαίτερα. Όχι μόνον να γιορτάζουμε και να παρακολουθούμε τις παρελάσεις, αλλά να σκεφτόμαστε βαθύτερα και ουσιαστικότερα τα νοήματα, τους συμβολισμούς και τα μηνύματα που αυτές εκπέμπουν.

Η σημερινή ημέρα είναι η κορωνίδα των συμβολισμών. Ένα από τα κύρια μηνύματα της 25ηςΜαρτίου 1821 είναι τα λόγια του Γέρου του Μωριά από την Πνύκα, όταν απηύθυνε νουθεσίες στα νέα παιδιά της εποχής του. Οι τελευταίες λέξεις από την συγκλονιστική ομιλία του Γέρου στην Πνύκα ήταν οι εξής: «Εις εσάς μένει να ισάσετε και να στολίσετε τον τόπο, οπού ημείς ελευθερώσαμε και, δια να γίνη τούτο, πρέπει να έχετε ως θεμέλια της πολιτείας την ομόνοια, την θρησκεία, την καλλιέργεια του Θρόνου και την φρόνιμον ελευθερία».

Βέβαια σήμερα δεν είμαστε σκλάβοι, ούτε δούλοι, ούτε έχουμε ζυγό. Είμαστε ελεύθεροι, οργανωμένοι σε κράτος και ζούμε ειρηνικά σε δημοκρατικό πολίτευμα. Όμως τα λόγια του σοφού Κολοκοτρώνη, του πρώτου των πρώτων ηρώων του Έθνους, φαντάζουν επίκαιρα απηχώντας πλήρως στις ανάγκες των ημερών μας. Πριν από 200 περίπου χρόνια ο Γέρος δεν διέκρινε μόνον τα προβλήματα της γενιάς του αλλά γνωρίζοντας τις παθογένειες του Λαού μας, ορμήνευσε τους νέους, όπως ο παππούς τα εγγόνια του, πως να ζήσουν ειρηνικά, φρόνιμα και ελεύθερα.

Μετά από δύο αιώνες ελευθερίας πρέπει να ακούσουμε ξανά τον Στρατηγό. Πρέπει να επιχειρήσουμε ξανά να «ισώσουμε και να στολίσουμε τον τόπο». Πρέπει να ομονοήσουμε και να θέσουμε θεμέλιο της ζωής μας την ομόνοια, την καλλιέργεια του πολιτεύματος και την ελευθερία. Πολλές φορές μέσα στην ιστορία επιχειρήθηκε να στρεβλωθεί και να χαθεί ο τόπος μας είτε από ξένους, είτε από εμάς τους ίδιους. Άλλες φορές χάθηκε η ομόνοια ανάμεσά μας και κυριάρχησε η διχόνοια. Κάποιες φορές παραβιάσθηκαν οι αρχές του πολιτεύματος ή και ανετράπη αυτό. Τέλος υπήρχαν φορές, κατά τις οποίες η ελευθερία του ατόμου περιορίστηκε ή παρερμηνεύθηκε ιδιοτελώς, εις βάρος άλλων.

Όλα αυτά συνέβησαν σε μόλις 200 χρόνια ζωής του ελεύθερου κράτους. Βέβαια είχαν προηγηθεί 400 χρόνια σκλαβιάς και ραγιαδισμού.

Σήμερα πρέπει όλοι να γιορτάσουμε και να νιώσουμε περήφανοι για το Έθνος μας. Δεν πρέπει όμως να αρκεστούμε στην γιορτή, στη χαρά και στην περηφάνια. Οφείλουμε να εμβαθύνουμε και να νοήσουμε τα ουσιαστικά μηνύματα της Επανάστασης, να τα υιοθετήσουμε και να τα θέσουμε ως οδηγό της ζωής και της σύγχρονης ιστορίας μας.

Με όλες αυτές τις σκέψεις, υπό το κράτος του υγιούς πατριωτισμού και της αληθινής αγάπης για την πατρίδα μας, οφείλουμε όλοι να ευχηθούμε «Να ζήσει το Έθνος μας!».

Νίκος Νικολακόπουλος

Δικηγόρος

Ροή Ειδήσεων