• Αναζήτηση

Ινδία: Τρία νεκρά παιδιά μέσα σε 1,5 μήνα από αμοιβάδα που τρώει τον εγκέφαλο -Τι είναι η Naegleria fowleri

Έντονη ανησυχία επικρατεί στην Ινδία λόγω τριών θανάτων που έχουν καταγραφεί σε διάστημα 1,5 μήνα, με όλες τις περιπτώσεις να αφορούν παιδιά.

Σύμφωνα με το India Today, ένας 14χρονος, που νοσηλευόταν σε νοσοκομείο στην Κεράλα πέθανε στις 3 Ιουλίου, παρά τις προσπάθειες των γιατρών να τον κρατήσουν στη ζωή, ενώ είχαν προηγηθεί οι θάνατοι μιας 5χρονης (21 Μαΐου) και ενός 13χρονου (25 Ιουνίου).

Παράλληλα, πληροφορίες κάνουν λόγο και για τέταρτο κρούσμα στην ίδια περιοχή. Πρόκειται για έναν 14χρονο, ο οποίος νοσηλεύεται σε ιδιωτικό νοσοκομείο.

Naegleria fowleri: Η αμοιβάδα που τρώει τον εγκέφαλο -Πώς μπορεί να μολυνθεί κάποιος
Οι τρεις θάνατοι και το νέο κρούσμα σχετίζονται με τη Naegleria fowleri (εγκεφαλοφάγα αμοιβάδα). Πρόκειται για έναν ιδιαίτερα επικίνδυνο μικροοργανισμό που είναι σχετικά σπάνιος, ο οποίος εντοπίζεται κυρίως σε γλυκά νερά.

Το συγκεκριμένο μικρόβιο προκαλεί πρωτοπαθή αμοιβαδική μηνιγγοεγκεφαλίτιδα, με τα συμπτώματα να είναι τα εξής: έντονος πονοκέφαλος, υψηλός πυρετός, ναυτία, εμετοί και επιληπτικές κρίσεις.

Η μόλυνση αυτή χαρακτηρίζεται θανατηφόρα, με τα στοιχεία από τα παιδιά που έχασαν τη ζωή τους στην Ινδία, αλλά και ένα περιστατικό με Αμερικανό κολυμβητή στις ΗΠΑ το 2019, να δείχνουν ότι άπαντες κατέληξαν μέσα σε δύο ημέρες.

Ορισμένοι τρόποι με τους οποίους η αμοιβάδα μπορεί να εισέλθει στο ανθρώπινο σώμα μέσω της μύτης είναι το κολύμπι, οι καταδύσεις, η κατάδυση σε γλυκά νερά, όπως ποτάμια και λίμνες, και το πλύσιμο του προσώπου ή της μύτης με μολυσμένο νερό της βρύσης.

 

Ροή Ειδήσεων