• Αναζήτηση

Κ. Μητσοτάκης: Ιστορική μεταρρύθμιση στην Παιδεία το νομοσχέδιο για τα μη κρατικά πανεπιστήμια

Στην οπαδική βία και το νομοσχέδιο για τα μη κρατικά πανεπιστήμια αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την εισήγησή του στο Υπουργικό Συμβούλιο που συνεδριάζει αυτήν την ώρα στο Μέγαρο Μαξίμου.

Με την τελευταία μας συνεδρίαση για το 2023 αφήνουμε πίσω μας μία χρονιά με πολλές και σύνθετες προκλήσεις, αλλά μία χρονιά και με σημαντικές κατακτήσεις που σφραγίζει η επίτευξη του στόχου της επενδυτικής βαθμίδας. Κλείνει έτσι οριστικά ένας κύκλος κρίσεων και πιστεύω ότι ανοίγει οριστικά ο δρόμος της σταθερής και διατηρήσιμης ανάπτυξης. Είναι μία επιλογή που εγκρίθηκε εμφατικά και από τους πολίτες πριν από πέντε μήνες στις εκλογές εγκρίθηκε και πάλι μόλις πρόσφατα με την υπερψήφιση του προϋπολογισμού. Είναι μία επιλογή που υπηρετεί και η σημερινή μας ατζέντα με θέματα από προτάσουν την παιδεία, την υγεία και την καθημερινότητα” τόνισε ο πρωθυπουργός.

Ξεκινώ λοιπόν με μία πιστεύω ιστορική μεταρρύθμιση στην Παιδεία και ειδικά στην ανώτατη εκπαίδευση. Ενισχύουμε ακόμα περισσότερο το δημόσιο πανεπιστήμιο και ταυτόχρονα διαμορφώνουμε το πλαίσιο για λειτουργήσουν επιτέλους και στην Ελλάδα μη κερδοσκοπικά, μη κρατικά ιδρύματα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Το νομοσχέδιο δίνει την προοπτική ο τόπος μας να καταστεί κέντρο προσέλκυσης φοιτητών από το εξωτερικό, ενώ ταυτόχρονα συμβάλλει έτσι ώστε να μείνουν και στην πατρίδα και να σπουδάσουν και να σας πούν κάποιοι πολύ από τους 40.000 νέους οι οποίοι αναζητούν κάθε χρόνο σπουδές στο εξωτερικό. Αυτοί είναι οι φοιτητές που επιλέγουν να φύγουν, να πάνε σε πανεπιστήμιο του εξωτερικού και φυσικά οι νέες ρυθμίσεις απευθύνονται και στην πολύ μεγάλη, στην παγκόσμια ελληνική ακαδημαϊκή κοινότητα που τώρα αποκτά μία ευνοϊκή οδό επιστροφής” πρόσθεσε.

Προτεραιότητα μας είναι το δημόσιο πανεπιστήμιο που θα έχει ακόμα μεγαλύτερη ευελιξία με ακόμα ενισχυμένο το αυτοδικοι σε συνέχιση των σημαντικών μεταρρυθμίσεων που έγιναν την πρώτη τετραετία, ενώ με πρόσθετη χρηματοδότηση, μέσω πολλών διαφορετικών χρηματοδοτικών εργαλείων, θα μπορεί να διευρύνει και τις συνεργασίες με κορυφαία διεθνή ιδρύματα. Την ίδια ώρα που η δημόσια τριτοβάθμια εκπαίδευση απελευθερώνεται από την γραφειοκρατία, τα μη κρατικά πανεπιστήμια έρχονται ουσιαστικά να αποκαταστήσουν μία ιστορική εκπαιδευτική ανορθογραφία και αυτό γιατί παραμένουμε μία από τις ελάχιστες χώρες του πλανήτη που συνεχίζουμε να υψώνουμε τέτοια τείχη στην εκπαίδευση” είπε ο πρωθυπουργός.

Ροή Ειδήσεων