Σήμερα την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος επέλεξα να αναφερθώ σ’ ένα σοβαρό θέμα περιβάλλοντος για τον δήμο μας που θα μας απασχολήσει τα επόμενα χρόνια.
Για να γίνω σαφής αναφέρομαι στην «ένταξη της Καλαμάτας στην Ευρωπαϊκή αποστολή των 100 κλιματικά ουδέτερων και έξυπνων πόλεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης έως το 2030».
Σε ενημερωτικό έντυπο του δήμου μας για τα οφέλη των πολιτών και τις προοπτικές της Καλαμάτας αναφέρεται: «Η επιτυχία της ένταξης της Καλαμάτας στην Ευρωπαϊκή αποστολή των 100 κλιματικά ουδέτερων και έξυπνων πόλεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης έως το 2030 αποτελεί το διαβατήριο για μια εντυπωσιακή προοπτική βιώσιμης ανάπτυξης στα χρόνια που έρχονται με πολλά και σημαντικά οφέλη για όλες και όλους μας».
Καταρχάς θέλω να καταστήσω σαφές, όπως έχει κάνει άλλωστε και ο επικεφαλής της παράταξής μας κ. Τζαμουράνης, αλλά και άλλοι συνάδελφοι, ότι στηρίξαμε και στηρίζουμε αυτή την αναπτυξιακή προοπτική του τόπου μας με τη δημιουργία της Κλιματικά ουδέτερης πόλης μας έως το 2030. Δεν είμαστε όμως τόσο αισιόδοξοι όσο εσείς, αφού υπάρχουν πολλά θολά σημεία, πολλές αδιευκρίνιστες παράμετροι, που καθιστούν την πορεία της υλοποίησης του έργου να μην είναι εύκολη, όπως παραδέχεστε και εσείς εξάλλου σε αυτό το ενημερωτικό έντυπο.
Πέραν των άλλων και πολλών θα έλεγα αβεβαιοτήτων, υπάρχει το εξής οξύμωρο και αντιφατικό γεγονός, σχεδόν αντίθετο με όλη αυτή την προοπτική. Πριν δύο μήνες, τα τοπικά μέσα μαζικής ενημέρωσης, έντυπα και ηλεκτρονικά, προέβαλαν ως πρώτο θέμα την κατασκευή δικτύου της Χένγκας, δηλαδή φυσικού αερίου, στην Καλαμάτα, εντός του 2024.
Ο κ. Δήμαρχος από τη μία, όπου σταθεί και όπου βρεθεί,αναφέρεται στην ένταξη της Καλαμάτας στην Ευρωπαϊκή αποστολή των 100 κλιματικά ουδέτερων και έξυπνων πόλεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης αλλά από την άλλη έλεγε για το φυσικό αέριο (σήμερα δεν έχει τοποθετηθεί για το θέμα αυτό) ότι «δημιουργεί νέες αναπτυξιακές προοπτικές και είναι ορθό και δίκαιο δίχως καθυστερήσεις η Καλαμάτα να αποκτήσει σύντομα πρόσβαση στο φυσικό αέριο, διότι αγγίζει πολύ σημαντικούς τομείς, όπως είναι η οικονομία, η κοινωνία, το περιβάλλον»
Για να δούμε όμως τι λένε οι επιστήμονες της Greenpeace της γνωστής σε όλους μας Διεθνούς μη κυβερνητικής οργάνωσης, που σκοπό έχει την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος.
«Το φυσικό αέριο δεν είναι κάποια ανανεώσιμη πηγή ενέργειας. Είναι ένα ορυκτό καύσιμο. Η ονομασία φυσικό αέριο αποκρύπτει την αλήθεια σχετικά με την Περιβαλλοντική ζημιά που προκαλείται από το συγκεκριμένο καύσιμο. Το 36% των εκπομπών αερίου του θερμοκηπίου στην Ευρώπη προέρχεται από το φυσικό αέριο λόγω του μεθανίου».
Και εδώ τώρα γεννάται το μεγάλο ερώτημα κύριε δήμαρχε, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι.
Γιατί πρέπει να λάβετε πολύ σοβαρά υπόψη ότι η σύνδεση με φυσικό αέριο μιας κατοικίας ή μιας επιχείρησης θα είναι πολύ πιο οικονομική από την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων, παρ’ όλη την επιδότηση που θα υπάρχει για αυτά τα συστήματα.
Θα μου επιτρέψετε έναν παραλληλισμό κύριε αντιδήμαρχε υπεύθυνε για την υλοποίηση του προγράμματος της κλιματικής ουδετερότητας της πόλης μας, και θα σας ρωτούσα εάν ήταν πιο σωστό να εξαφανίζαμε τα νεοκλασικά μας, και στη θέση τους να φτιάχναμε μοντέρνες πολυκατοικίες. Η απάντηση φυσικά θα ήταν αρνητική.
Δεν είναι τυχαίο που κάνω αυτόν τον παραλληλισμό, γιατί αυτό που πέτυχε η πόλη μας για τη σωτηρία της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, και είμαστε η μόνη πόλη που έχουμε σώσει την κληρονομιά μας, το πετύχαμε γιατί ακριβώς είχαμε στόχο, επειδή υπήρξε πανστρατιά και επειδή υπήρχαν καινοτόμες ιδέες.
Το ίδιο μπορούμε και πρέπει να επαναλάβουμε, με μια ανάλογη πανστρατιά για την πόλη μας τώρα. Τότε ήταν να κερδίσουμε την κληρονομιά μας, το παρελθόν μας, τις μνήμες της πόλης μας. Τώρα θα δώσουμε αγώνα να κερδίσουμε το μέλλον μας.
Πώς όμως κ. δήμαρχε, με το φυσικό αέριο; Παρακαλώ να μας δώσετε μία ειλικρινή απάντηση για αυτό το τόσο σοβαρό ζήτημα. Δεν μπορείτε να αφήνετε αναπάντητα ερωτήματα, να μην παίρνετε θέση για ενέργειες που δεν συμβαδίζουν, όπου η μία είναι εις βάρος της άλλης.
Το ΝΑΙ σε όλους και σε όλα πολλές φορές φέρνει αντίθετα αποτελέσματα από τα προσδοκώμενα από τα επιδιωκόμενα για το συμφέρον των συνδημοτών μας.