• Αναζήτηση

Καλαμάτα: Έκκληση στους δημότες για την εφαρμογή του Κανονισμού Καθαριότητας (video)

Ανεξελεγκτη ειναι το τελευταιο διαστημα η απορριψη απορριμματων διπλα απο τους καδους, σε αρκετες περιοχες της Καλαματας και κυριως μπάζων. Οι αρμοδιες υπηρεσιες του δημου Καλαματας, ζητουν απο τους πολιτες να ακολουθουν τον κανονισμο καθαριοτητας, ετσι ωστε να βελτιωθει η εικονα της πολης.

 

 

Η κα Γιαννοπούλου επισήμανε ότι για ογκώδη αντικείμενα (π.χ. στρώματα κ.λπ.) καθώς και για ηλεκτρικές συσκευές πρέπει προηγουμένως να ενημερώνει ο δημότης την Υπηρεσία Καθαριότητας στο τηλέφωνο 27210-22441 ώστε να υπάρχει προηγούμενη ενημέρωση και να περάσει από το σημείο το ειδικό φορτηγό του Δήμου για να παραλάβει τα ογκώδη.

Για ακόμα μια φορά επέστησε την προσοχή στους επαγγελματίες και στο πρόβλημα που προκαλείται στους κάδους ανακύκλωσης, από χαρτοκιβώτια που ρίχνουν μετά την τροφοδοσία των καταστημάτων τους, χωρίς να τα συμπιέζουν, με αποτέλεσμα να καταλαμβάνουν μεγάλο όγκο και να φράσσουν τον κάδο.

ΕΝΙΣΧΥΘΗΚΕ ΜΕ ΕΠΟΧΙΚΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ Η ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑΣ

Στην υποστελέχωση της Υπηρεσίας Καθαριότητας, το προηγούμενο διάστημα, απέδωσε η κα Γιαννοπούλου τα προβλήματα που εντοπίστηκαν σε κάποιες περιοχές με γεμάτους κάδους απορριμμάτων, τα οποία όμως εξομαλύνονται μετά και τις τελευταίες προσλήψεις που έγιναν με εποχικό προσωπικό, που έρχονται να ενισχύσουν τον τομέα Καθαριότητας και αναμένεται να βελτιώσουν την εικόνα της πόλης.

ΟΙ ΑΥΤΟΣΧΕΔΙΕΣ ΧΩΜΑΤΕΡΕΣ

Βραχνά πάντως φαίνεται πως εξακολουθεί να αποτελεί το πρόβλημα με τις μικρές εστίες απορριμμάτων που εμφανίζονται σε διάφορα σημεία εντός και εκτός της πόλης. Γωνιές με έπιπλα σπιτιού, κλαδέματα, στρώματα, ξεφυτρώνουν σε διάφορες περιοχές από ασυνείδητους πολίτες. Για μικρές “αυτοσχέδιες χωματερές” έκανε λόγο η Κοκκωνία Γιαννοπούλου,  εξηγώντας ότι αυτή η κατάσταση δυσχεραίνει την αποκομιδή των απορριμμάτων, καθώς πρόκειται για διαφορετικών ειδών απορρίμματα που έχουν πεταχθεί στο δημόσιο χώρο.

“ΤΑ ΚΛΑΔΕΜΑΤΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΑ”

Σε διευκρινίσεις προέβη ο Διευθυντής Γεωτεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου Καλαμάτας, Γιάννης Λιοντήρης, αναφορικά με τα κλαδέματα από κήπους δημοτών, εξηγώντας ότι τα χλωρά τμήματα και τα φυλλώματα πρέπει να παραμένουν στον κήπο ώστε να αποσυντίθενται και να χρησιμοποιούνται ως βελτιωτικό εδάφους, ενώ τα μεγάλα τμήματα πρέπει να μεταφέρονται με ίδια μέσα των δημοτών στο χώρο εναπόθεσης που έχει οριστεί από τον Δήμο Καλαμάτας για τη διαχείριση των κλαδεμάτων.

Πρόκειται για το σημείο που βρίσκεται μετά τα συνεργεία του Δήμου και κάτω από τη γέφυρα του Μορέα. Εκεί γίνεται κομποστοποίηση με θρυμματιστή μικρής κλίμακας. “Τα κλαδέματα δεν είναι απορρίμματα, αλλά πλούσιο οργανικό υλικό που μπορεί να γίνει βελτιωτικό εδάφους. Από το 2013 ο Κανονισμός Καθαριότητας ορίζει τα σχετικά για τη διαχείριση κλαδεμάτων από κήπους. Τα χλωρά μένουν στον κήπο, τα υπόλοιπα μεταφέρονται στο σημείο που έχει ορίσει ο Δήμος για τα κλαδέματα. Όχι στα πεζοδρόμια, ούτε δίπλα στους κάδους. Πρέπει να αλλάξουμε νοοτροπία. Τα πρόστιμα σε αυτή την περίπτωση είναι 100-350 ευρώ”, είπε χαρακτηριστικά. Διευκρίνισε ωστόσο ότι ο συγκεκριμένος χώρος του Δήμου δεν μπορεί να δεχτεί φορτηγά εργολάβων με  κλαδέματα μεγάλης έκτασης. Αυτά πρέπει να μεταφέρονται από τους εργολάβους, στο Σύστημα Πιστοποιημένης Ανακύκλωσης, στην περιοχή του Μπουρνιά. Μάλιστα, υποστήριξε ότι η ποσότητα και ο όγκος των κλαδεμάτων από τον Δήμο Καλαμάτας είναι πολύ μεγάλη, και φτάνει ακόμα και τους 1.000 τόνους.

ΕΛΕΓΧΟΙ ΑΠΟ ΤΗ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Έκκληση στους δημότες να εφαρμόζουν τη νομοθεσία και τον Κανονισμό Καθαριότητας έκανε και ο προϊστάμενος της Δημοτικής Αστυνομίας Καλαμάτας, Γιώργος Πετρόπουλος, εξηγώντας ότι η Δημοτική Αστυνομία καθημερινά και με περιπολίες επιτηρεί αν τηρείται ο Κανονισμός Καθαριότητας ενώ μέσω του Ενιαίου Συντονιστικού Κέντρου οι πολίτες υποβάλλουν τις καταγγελίες τους για περιστατικά παραβάσεων όσον αφορά στην καθαριότητα στην πόλη. Έχουν ήδη υποβληθεί πρόστιμα για ρύπανση, αλλά και για αφισορρύπανση που φτάνει τα 500 ευρώ. Ξεκαθάρισε ότι υπάρχουν 5 σημεία στην Καλαμάτα με μεταλλικές πινακίδες που έχουν οριστεί από τον Δήμο για την τοποθέτηση αφισών και μόνο εκεί επιτρέπονται οι αφίσες. Ο προϊστάμενος της Δημοτικής Αστυνομίας έκανε έκκληση στους πολίτες, να μη διστάζουν να καταγγέλλουν παράνομες συμπεριφορές όταν τις εντοπίζουν ώστε να επιβάλλονται οι κυρώσεις που προβλέπονται, και να απευθύνονται στο τηλέφωνο του Ενιαίου Συντονιστικού: 27210 92100. Αναφέρθηκε μάλιστα σε καταγγελία που έγινε σήμερα, για καταστήματα εστίασης που βγάζουν τα σκουπίδια τους “σέρνοντας τις σακκούλες στο πεζοδρόμιο”, με αποτέλεσμα να λερώνονται τα πεζοδρόμια, από τα απόβλητα των καταστημάτων, υπογραμμίζοντας ότι επιβάλλεται αλλαγή νοοτροπίας στο θέμα των σκουπιδιών. “Οι κοινόχρηστοι χώροι είναι προέκταση του σπιτιού μας”, είπε χαρακτηριστικά, απευθύνοντας και αυτός με τη σειρά του αυστηρή προειδοποίηση για τα πρόστιμα, τα οποία μπορεί να φτάσουν ακόμα και τα 1.500 ευρώ.

 

 

 

Ροή Ειδήσεων