• Αναζήτηση

Καλή ανθοφορία στην ελιά – Αισιοδοξία σε όλη την Ελλάδα

Προϋποθέσεις για μία θετική ελαιοκομική χρονιά φαίνεται ότι εντοπίζονται μέχρι τώρα σε σημαντικά παραγωγικά κέντρα της χώρας, αφού ο χειμώνας που προηγήθηκε και οι τρέχουσες συνθήκες έδωσαν το έναυσμα για μια καλή ανθοφορία. Βέβαια, ακολουθεί ακόμη ένας κρίσιμος μήνας, ώστε η τελευταία να εξελιχθεί και να ξεκινήσει η καρπόδεση, λαμβάνοντας υπόψη και την οψιμότητα που φαίνεται να έφεραν οι καιρικές συνθήκες για τη νέα παραγωγή.

Τα προβλήματα, που σημειώθηκαν τις τελευταίες χρονιές, δυσκολεύουν τους περισσότερους να προχωρήσουν σε ασφαλείς εκτιμήσεις αναφορικά με τη νέα σεζόν για την ελιά, η οποία έως τώρα αντιμετώπισε έναν ευνοϊκό, σε γενικές γραμμές, χειμώνα μέχρι την άνοιξη, πλην ορισμένων περιοχών όπου εντοπίστηκαν ζητήματα με τον παγετό.

Πάντως, αν όλα εξελιχθούν θετικά, όπως δείχνει η μέχρι στιγμής εικόνα, η νέα χρονιά αναμένεται ευνοϊκή για την ελαιοκαλλιέργεια, γεγονός που μπορεί να δώσει ανάσα στους παραγωγούς της μετά από ένα σερί μειώσεων στην παραγωγή και λαμβάνοντας υπόψη τα αυξημένα κόστη με τα οποία ήρθαν αντιμέτωποι φέτος.

Όψιμη, αλλά με ενδείξεις καλής βεντέμας η νέα σεζόν για την Κρήτη

Ξεκινώντας από τα νότια, καλές πρώτες ενδείξεις εντοπίζονται σε περιοχές της Κρήτης, όπου αν όλα εξελιχθούν ομαλά και το επόμενο διάστημα, η νέα παραγωγή μπορεί να κινηθεί καλύτερα από την περσινή, που ήταν καλή σε ποιότητα και με χαμηλές οξύτητες, αλλά με μειωμένες ποσότητες. «Σε κάποιες πεδινές περιοχές έχει ανοίξει ο ανθός, γενικά είμαστε στο στάδιο του μπουμπουκιού ακόμη, ειδικά στις ορεινές περιοχές», εξηγεί από την περιοχή των Χανίων η Μαρία Μυλωνάκη, διευθύντρια στη ΔΑΟΚ, κάνοντας λόγο για όψιμη χρονιά κατά περίπου 15-20 ημέρες, αλλά και για μεγαλύτερη ανθοφορία με τα μέχρι στιγμής στοιχεία.

Βάσει των όσων ανέφερε, υπάρχουν οι προϋποθέσεις για μια καλή χρονιά, αν βέβαια εξελιχθούν ομαλά και οι καιρικές συνθήκες, αφού υπάρχουν και οι προδιαγραφές του προγράμματος δακοκτονίας, με έτοιμες τις εργολαβίες, τα φάρμακα στις αποθήκες για τους πρώτους ψεκασμούς, αλλά και τη μέριμνα του υπουργείου για την πρόσληψη των τομεαρχών νωρίτερα από ό,τι γινόταν τα τελευταία χρόνια.

Πολύ καλές ενδείξεις από το στάδιο της ανθοφορίας αναφέρει και από την περιοχή του Ηρακλείου ο υπεύθυνος του προγράμματος δακοκτονίας στη ΔΑΟΚ, Εμμανουήλ Φιλίππου. Κατά τον ίδιο, η ανθοφορία έχει ξεκινήσει στο βόρειο παραλιακό μέτωπο, όμως ο ανθός δεν έχει αναπτυχθεί παντού, ώστε να υπάρχει πλήρης εικόνα. Παρ’ όλα αυτά, οι ενδείξεις είναι πολύ καλές και για την υπόλοιπη περιφερειακή ενότητα, δεδομένου ότι το κρύο βοήθησε σε μια καλή διαφοροποίηση οφθαλμών, ενώ έπεσαν και αρκετές βροχές. «Θα εξαρτηθεί από το τι θα γίνει μέσα στον Μάιο, στην καρπόδεση», υπογραμμίζει ο κ. Φιλίππου, γεγονός που επισημαίνεται και από άλλες ΔΑΟΚ.

Εξαιρετική άνθιση αναφέρεται και από την επαρχία της Σητείας, όπου στα παραλιακά έχει ξεκινήσει η πλήρης άνθιση, σύμφωνα με τη γεωπόνο στο τμήμα Αγροτικής Ανάπτυξης Σητείας, Ειρήνη Μεθενίτου. «Είναι πάρα πολύ νωρίς, γενικά από την άνθιση δεν μπορούμε να καταλάβουμε για την καρποφορία. Περιμένουμε να δούμε πώς θα εξελιχθεί το δέσιμο της ελιάς, καθώς αυτό είναι το πιο σημαντικό κομμάτι» εξηγεί, κάτι που θα φανεί σε περίπου έναν μήνα, με τις έως τώρα συνθήκες να εξελίσσονται ομαλά για την περιοχή και την καλλιέργεια.

Ευνοϊκές έως τώρα συνθήκες ανέφερε και η Ευθυμία Βυδάκη, διευθύντρια στη ΔΑΟΚ Ρεθύμνου. «Είναι πολύ όψιμη η χρονιά και δεν έχουμε ακόμη εικόνα», σημειώνει επισημαίνοντας ότι τώρα ξεκινά η άνθιση, αφού τα κρύα που έκανε μέχρι πρόσφατα έχουν πάει πίσω τη χρονιά.

Καλύτερη η χρονιά και για την Πελοπόννησο

Χωρίς προβλήματα φαίνεται πως εξελίσσονται έως τώρα τα πράγματα για την καλλιέργεια και στην Τριφυλία, που βρίσκεται στην έναρξη της ανθοφορίας. «Μάλλον θα έχουμε μια καλή χρονιά», σημειώνει ο Αντώνης Παρασκευόπουλος, προϊστάμενος στη ΔΑΟΚ, σύμφωνα με τις πρώτες ενδείξεις, με την υπηρεσία να παρακολουθεί την εξέλιξη της ανθοφορίας στην πρώιμη αυτή περιοχή στη Δυτική Μεσσηνία. Εκφράζοντας την αισιοδοξία ότι αυτές οι εκτιμήσεις θα επιβεβαιωθούν, ο ίδιος υπενθυμίζει ότι η Τριφυλία βγαίνει από μία όχι καλή χρονιά με περίπου 20.000 τόνους παραγωγής από το επίπεδο των 28.000 τόνων ελαιολάδου, που φτάνει η μέση παραγωγή της.

Ενδείξεις για μία καλύτερη χρονιά της περσινής, λόγω των βροχοπτώσεων και των καιρικών συνθηκών που έχουν προηγηθεί, μετέφερε και από τη ΔΑΟΚ Λακωνίας ο Γιάννης Ράλλης. «Από το κρύο που έκανε στις αρχές Μαρτίου φαίνεται όλα να έχουν πάει λίγο πίσω», αναφέρει, μιλώντας για μία όψιμη χρονιά.

Αντιπροσωπευτικότερη θα είναι η εικόνα και για την Αργολίδα μέσα στον Μάιο, με τα μέχρι στιγμής δεδομένα να εξελίσσονται καλά για την καλλιέργεια της ελιάς. Πέρυσι, δεν υπήρξε καλή παραγωγή στην περιοχή, υπενθυμίζει ο Γιώργος Κουρόγιωργας από τη ΔΑΟΚ, αφού κινήθηκε στο 30% μιας καλής χρονιάς, ενώ έως τώρα ο σχηματισμός των ταξιανθιών δείχνει ευοίωνες προοπτικές για φέτος.

Από τα πιο πρώιμα παραθαλάσσια ξεκίνησε σιγά-σιγά η ανθοφορία για την Κορινθία με αντίστοιχα καλές ενδείξεις, όμως μια ξηρασία που προηγήθηκε αφήνει κάποιον προβληματισμό για τον νομό, που μέχρι στιγμής φαίνεται να προχωρά καλά, σύμφωνα με την εικόνα που μετέφερε ο Γιάννης Καλαντζής, γεωπόνος, επόπτης δακοκτονίας στη ΔΑΟΚ.

Ευνοϊκός ο χειμώνας για τη Στερεά Ελλάδα

Με τον καιρό αυτή την περίοδο να είναι καλός, η ανθοφορία ξεκίνησε θετικά και για τη Φωκίδα από τα νότια και παραθαλάσσια μέρη. Σύμφωνα με πληροφορίες από τη ΔΑΟΚ, οι καιρικές συνθήκες που επικράτησαν τους προηγούμενους μήνες θεωρούνται γενικώς καλές με εξαίρεση βέβαια τις θεομηνίες που σημειώθηκαν, οι οποίες, αναλόγως και της εξέλιξης του καιρού, θα δείξουν αν και κατά πόσο επέδρασαν στην καλλιέργεια.

Με πάρα πολύ καλές συνθήκες κατά τη διάρκεια του χειμώνα, αλλά κι έναν όψιμο παγετό στις αρχές Μαρτίου μπαίνει στη διαδικασία της άνθισης η Βοιωτία. Την εκτίμηση ότι η παραγωγή φέτος θα οψιμίσει μετέφερε από τη ΔΑΟΚ ο γεωπόνος, επόπτης δακοκτονίας, Χρυσόστομος Σίσκος, εξηγώντας ότι αν δεν έχει επιδράσει δυσμενώς ο παγετός του Μαρτίου, θα μπορούσε να εκτιμηθεί από τώρα μια καλή χρονιά, κάτι που μετατίθεται για λίγο αργότερα, ώστε να είναι ασφαλέστερη η όποια πρόβλεψη.

«Με την άνοδο της θερμοκρασίας θα προχωρήσει η ανθοφορία και θα πάμε στο κρόκιασμα», εξηγεί ο Γιάννης Ζαρμπούτης, γεωπόνος από τη ΔΑΟΚ Φθιώτιδας. Σύμφωνα με τον ίδιο, ο σχηματισμός των ταξιανθιών έχει ξεκινήσει στις πρώιμες περιοχές και οι εκτιμήσεις κάνουν λόγο για ικανοποιητική ανθοφορία «προπαντός στα δέντρα που δεν είχαν πέρυσι καρπό και δέχθηκαν τις κατάλληλες καλλιεργητικές φροντίδες μέχρι τώρα», τονίζοντας τη δύσκολη χρονιά με τη μειωμένη παραγωγή και την ξαφνική εκτίναξη του κόστους για τους παραγωγούς της περιοχής, που αναγκάστηκαν να περιορίσουν τις φροντίδες.

«Αν εξαιρέσουμε τη ζημιά που έχει γίνει στην περιοχή της Αταλάντης, ο χειμώνας ήταν πάρα πολύ καλός από άποψη ψύχους», συμπλήρωσε.

Οι ημέρες ψύχους ευνόησαν τη Μαγνησία

Πολύ καλό χειμώνα για τη δενδροκαλλιέργεια επισημαίνει από τη Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας Μαγνησίας ο προϊστάμενος Νίκος Λιάνος. «Έκανε και ημέρες ψύχους, αναμένεται να υπάρχει πλούσια ανθοφορία» ανέφερε, με την υπηρεσία να πραγματοποιεί αυτές τις ημέρες τις επιθεωρήσεις στον ελαιώνα, αφού η ανθοφορία βρίσκεται στο αρχικό της στάδιο.

Αν αυτή η εικόνα οδηγήσει και σε καλή παραγωγή, οι ελαιοκαλλιεργητές της περιοχής αναμένεται να πάρουν μια ανάσα μετά την πολύ χαμηλή περσινή σοδειά, που κινήθηκε στο 50% σε σχέση με τη μέση απόδοση της προηγούμενης τριετίας.

Καλή χρονιά βλέπει η Λέσβος

Μία από τις καλές χρονιές ευελπιστεί να έχει και η Λέσβος, αφού στο νησί η ανθοφορία που βρίσκεται στο αρχικό στάδιο δείχνει να είναι πάρα πολύ καλή, σύμφωνα με τον Γιώργο Λαγουτάρη, προϊστάμενο στη Διεύθυνση Αγροτικής Ανάπτυξης. «Αλλού έχουν σκάσει τα λουλούδια, αλλού ακόμη, εξαρτάται από την περιοχή» εξηγεί, χαρακτηρίζοντας κατάλληλες προς το παρόν τις συνθήκες για την καλλιέργεια.

Ευοίωνες προσώρας οι συνθήκες και για τη Χαλκιδική

Ο απρόβλεπτος και επικίνδυνος καιρός το προσεχές διάστημα είναι που φοβίζει και τη Χαλκιδική, στην οποία επίσης έως τώρα επικράτησαν ευνοϊκές συνθήκες για την καλλιέργεια. «Δεν θέλουμε ακραίες συνθήκες, υψηλές θερμοκρασίες, ανέμους ή βροχοπτώσεις πάνω στην ανθοφορία» αναφέρουν από τη ΔΑΟΚ, μιλώντας για μία σαφώς όψιμη χρονιά λόγω καιρικών συνθηκών, που όμως δεν επηρέασαν αρνητικά την ελιά.

Πλούσια ανθοφορία αναμένει και η Ηλεία

«Οι χαμηλές θερμοκρασίες και γενικότερα ο καιρός που επικρατούσε το προηγούμενο διάστημα βοήθησε στη δημιουργία των ταξιανθιών και στη διαφοροποίηση των ανθοφόρων οφθαλμών γενικότερα για να έχουμε άνθη. Το θέμα είναι πώς θα εξελιχθούν από εδώ και πέρα», επεσήμανε από την Ηλεία ο προϊστάμενος στο τμήμα Ποιοτικού και Φυτοϋγειονομικού ελέγχου της ΔΑΟΚ, Γιώργος Μικέογλου. Όπως εκτίμησε, η ανθοφορία δεν θα έχει πιάσει ακόμη το 10%-20% της περιοχής, αφού δεν έχει ξεκινήσει σε όλο τον νομό, κάτι που εκτιμάται τις προσεχείς μέρες.

Πηγή: ypaithros.gr

Ροή Ειδήσεων