• Αναζήτηση

Κλιμακώνεται η κόντρα: H AstraZeneca ακύρωσε το κρίσιμο ραντεβού με την ΕΕ για τα εμβόλια

Η AstraZeneca ακύρωσε τις προγραμματισμένες για το απόγευμα επαφές με την ΕΕ καθώς κλιμακώνεται η ένταση για την προμήθεια των εμβολίων κατά του κορωνοϊού, σύμφωνα με αξιωματούχο της Κομισιόν

Πριν ακυρωθεί η αποψινή συνάντηση ο διευθύνων σύμβουλος της AstraZeneca είχε περάσει στην αντεπίθεση αναφορικά με τις κατηγορίες ότι η εταιρεία δεν τήρησε τα υπεσχημένα αναφορικά με τις παραδόσεις εμβολίων στην Ευρώπη.

O Πασκάλ Σοριό υποστήριξε σε συνέντευξή του στην ιταλική εφημερίδα La Repubblica ότι η AstraZeneca δεν έχει κάποια συμβατική δέσμευση για την παράδοση των δόσεων, που είχε ανακοινώσει αρχικά ότι θα παραδώσει, αφού εκείνο που συμφώνησε ήταν να κάνει το καλύτερο δυνατό για να καλύψει τις ευρωπαϊκές απαιτήσεις, καθώς η ΕΕ επιθυμούσε – παρά τη διαφορά του τριμήνου στην υπογραφή των συμβάσεων – να προμηθευτεί τα εμβόλια ταυτόχρονα με τη Βρετανία.

Ο Σοριό ισχυρίστηκε ακόμη ότι η καθυστερημένη απόφαση της ΕΕ να υπογράψει συμβόλαια περιόρισε τον χρόνο αντίδρασης της AstraZeneca στα προβλήματα που θα ανέκυπταν με την τροφοδοσία, ενώ η Βρετανία είχε υπογράψει αντίστοιχο συμβόλαιο τρεις μήνες νωρίτερα. Επεσήμανε ότι τα προβλήματα εστιάζονται στην παρασκευή του εμβολίου στα δύο εργοστάσια που χρησιμοποιούνται για την ΕΕ, στην Ολλανδία και στο Βέλγιο κι ότι δεν είχαν την αναμενόμενη απόδοση οι καλλιέργειες κυττάρων που αποτελούν το πρώτο στάδιο της παρασκευής. «Είναι περίπλοκο το πρόβλημα, ειδικά στην αρχική φάση, όπου καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε όλα τα είδη των προβλημάτων (…) Αντίστοιχα προβλήματα είχαμε και με τα εμβόλια που προορίζονταν για τη Βρετανία, αλλά το συμβόλαιο με το Ηνωμένο Βασίλειο υπεγράφη τρεις μήνες νωρίτερα, άρα είχαμε τρεις μήνες περισσότερους στη διάθεσή μας να τα διορθώσουμε».
Αξιωματούχοι της Κομισιόν εξακολουθούν να απαιτούν από τον βρετανο-σουηδικό φαρμακευτικό κολοσσό να εξηγήσει σαφώς γιατί μείωσε τον αριθμό των δόσεων του εμβολίου που επρόκειτο να στείλει σε κράτη μέλη κι επιμένουν να επιστρέψει η AstraZeneca στις συνομιλίες. Η εταιρεία αναμένεται τώρα να απαντήσει γραπτώς στις ανησυχίες που διατύπωσε η επίτροπος Υγείας της ΕΕ, Στέλλα Κυριακίδου.

Ροή Ειδήσεων