• Αναζήτηση

Κορωνοϊός: Ανοίγουν από Δευτέρα γυμναστήρια και υπαίθρια γήπεδα -Οι ανακοινώσεις Χαρδαλιά

Τις δραστηριότητες που επιστρέφουν από Δευτέρα, καθώς αίρονται περισσότεροι περιορισμοί λόγω κορωνοϊού, περιέγραψε κατά την ενημέρωση από το υπουργείο Υγείας ο Νίκος Χαρδαλιάς.

Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας επιβεβαίωσε τις πληροφορίες πως η επιτροπή για τον κορωνοϊό έδωσε το «πράσινο φως» για την επαναλειτουργία των γυμναστηρίων με αυστηρούς κανόνες, όπως και των ανοιχτών γηπέδων μπάσκετ και 5×5.

Στην ενημέρωση συμμετείχε και ο επίκουρος καθηγητής της Σχολής Ιατρικής του ΕΚΠΑ, Γκίκας Μαγιορκίνης, ο οποίος και έδωσε την εικόνα της πανδημίας στην Ευρώπη και την Ελλάδα την τελευταία εβδομάδα.

Οι ανακοινώσεις Χαρδαλιά για τη νέα πλατφόρμα και το άνοιγμα των γυμναστηρίων

Στη συνέχεια, ο Νίκος Χαρδαλιάς ανακοίνωσε πως από 31/5 ενεργοποιείται ένα νέο εργαλείο στη διαχείριση της πανδημίας. Πρόκειται για το covid19.gov.gr, στο οποίο θα μπορούν όλοι να παρακολουθούν 4 κρίσιμους δείκτες:

Τον δείκτη θετικότητας
Τον αριθμό των κρουσμάτων ανά 100.000
Την πορεία των κρουσμάτων
Τον εμβολιασμό του πληθυσμού ανά περιοχή
Στη συνέχεια ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας δήλωσε ότι «με όπλο τον εμβολιασμό και τα πολλά τεστ, θα διαχειριστούμε με ετοιμότητα το φετινό καλοκαίρι», ενώ ανακοίνωσε:

Χρήση γηπέδων 5×5 και γηπέδων μπάσκετ από τη Δευτέρα 31/5 σε ερασιτεχνικό επίπεδο με σελφ τεστ και τα καθιερωμένα υγειονομικά πρωτόκολλα
Αθλητικές διοργανώσεις εκτός σταδίων με προϋποθέσεις
Επαναλειτουργία των γυμναστηρίων από τη Δευτέρα 31/5 με αλλαγές στα πρωτόκολλα, που θα ανακοινωθούν τις επόμενες ώρες
Οι εκλογές αιρετών εκπροσώπων να γίνονται διά ζώσης, εφόσον τα εγκεκριμένα μέλη δεν είναι πάνω από 150.
Τέλος, ο Νίκος Χαρδαλιάς ανέφερε κάποιες περιοχές που προκαλούν ανησυχία. «Αν και η συνολική επιδημιολογική εικόνα της χώρας είναι καλή, υπάρχουν περιοχές που μας προβληματίζουν». Συγκεκριμένα, αναφέρθηκε στους δήμους Ρόδου, Μυτιλήνης, Τροιζηνίας, Χανίων και την Περιφερειακή Ενότητα Σύρου.

Η εικόνα της πανδημίας σε παγκόσμιο επίπεδο

Από την πλευρά του, ο Γκίκας Μαγιορκίνης ανέφερε ότι μέχρι σήμερα έχουν διαπιστωθεί 170 εκατομμύρια μολύνσεις και περισσότεροι από 3,5 εκατομμύρια θάνατοι εξαιτίας του κορωνοϊού σε όλο τον κόσμο. Όπως είπε, πέφτει ο ρυθμός των νέων διαγνώσεων, με 500.000 περίπου την ημέρα, ενώ υποχωρεί επίσης ο ρυθμός θανάτων, με λιγότερους από 13.000 ανά ημέρα.

Επιπλέον, ο κ. Μαγιορκίνης τόνισε την πτώση κατά 20% στις διαγνώσεις και στους θανάτους την τελευταία εβδομάδα στην Ευρώπη, καθώς από τις 47 ευρωπαϊκές χώρες, οι 38 έδειξαν βελτίωση της επιδημιολογικής κατάστασης
την τελευταία εβδομάδα.

Βρισκόμαστε σε πορεία συρρίκνωσης της επιδημίας

Στην Ελλάδα, σύμφωνα με τον επίκουρο καθηγητή, μειώθηκε σημαντικά ο αριθμός των κρουσμάτων. Η πίεση στο ΕΣΥ συνεχίζει να αποκλιμακώνεται σταθερά. Έτσι, παρατηρείται 13% μείωση στους διασωληνωμένους, αλλά και περισσότερα εξιτήρια σε σχέση με τις εισαγωγές εξαιτίας κορωνοϊού στα νοσοκομεία.

Στην Ελλάδα τα νέα κρούσματα αλλά και οι θάνατοι εξαιτίας του κορωνοϊού παρουσίασαν μείωση κατά 16% την περασμένη εβδομάδα. «Βρισκόμαστε σε πορεία συρρίκνωσης της επιδημίας», παρατήρησε ο Γκίκας Μαγιορκίνης.

Αναφερόμενος στα αυτοδιαγνωστικά τεστ, ο καθηγητής τόνισε πως έχουν διανεμηθεί 18 εκατ. self test σε περίπου 3,9 εκατομμύρια πολίτες. Από αυτά, το σύνολο των θετικών τεστ, μετά και την εξέταση με μοριακό τεστ, ήταν 25.179.

«Το 50% όλων των νέων κρουσμάτων στη χώρα μας τον Μάιο αφορούσαν σε επιβεβαιωτικό έλεγχο self test», είπε ο Γκίκας Μαγιορκίνης.

Δεν είμαστε ακόμη σε θέση να επιστρέψουμε πλήρως σε κανονικούς ρυθμούς

«Αν και ακόμη δεν γνωρίζουμε ακριβώς πότε θα είμαστε σίγουροι για την επάνοδο στην κανονικότητα», είπε ο καθηγητής, για δύο πράγματα είμαστε βέβαιοι… «Δεν είμαστε ακόμη σε σημείο που μπορούμε να επανέλθουμε» τόνισε, και σημείωσε ότι ο καιρός βοηθάει και μειώνει κατά 20% τη διάδοση του ιού. «Δεν είναι όμως αρκετό και θα χρειαστεί να εμβολιαστούν περισσότεροι», είπε.

«Αν δεν επιτύχουμε επαρκή εμβολιαστική κάλυψη, η όποια κανονικότητα θα είναι επισφαλής. Δεν πρέπει να καθυστερήσουμε για κανέναν λόγο τον εμβολιασμό. Να εμβολιαστούμε και να είμαστε έτοιμοι για τον χειμώνα», πρόσθεσε.

Ροή Ειδήσεων