• Αναζήτηση

Κορονοϊός: Η Ινδονησία εμβολιάζει πρώτα τους νέους – Γιατί επέλεξε το “αντίθετο ρεύμα”

Η Ινδονησία αποφάσισε να δώσει προτεραιότητα στους νέους, εμβολιάζοντας όσους είναι ηλικίας 18-59 ετών. Γιατί επέλεξε αυτή τη μέθοδο. Τι λένε οι ειδικοί.

Ο Τζόκο Ουιντόντο, πρόεδρος της Ινδονησίας, είναι 59 ετών. Βρίσκεται στο “κατώφλι” των 60, ωστόσο, το γεγονός ότι ακόμη δεν τα έχει κλείσει αποτελεί προνόμιο για τον ίδιο και όλους τους συνομήλικούς του. Μαζί με το αξίωμά του φυσικά, που του έδωσε τη δυνατότητα να γίνει ο πρώτος κάτοικος Ινδονησίας που έλαβε το εμβόλιο.

Ο λόγος; Βρίσκεται εντός του ηλικιακού ορίου που έχει θέσει η χώρα, η οποία ξεκίνησε τον εμβολιασμό του πληθυσμού της δίνοντας προτεραιότητα στους νέους και για την ακρίβεια σε όσους είναι 18-59 ετών. Αντίθετα, ο 77χρονος αντιπρόεδρος της χώρας, Μαρούφ Αμίν, θα χρειαστεί να περιμένει αρκετό καιρό για να εμβολιαστεί.

Πρόκειται για μία ενδιαφέρουσα περίπτωση η οποία αντιτίθεται μεν στην κοινή συνισταμένη που ακολουθούν οι περισσότερες χώρες, όπως και η Ελλάδα, ξεκινώντας δηλαδή από τους ηλικιωμένους, από την άλλη όμως δείχνει να έχει μία λογική. Αυτό τουλάχιστον υποστηρίζουν κορυφαίοι επιστήμονες της χώρας.

Με μότο “πρώτα οι νέοι”, η Ινδονησία αποφάσισε να δώσει προτεραιότητα σε αυτό το ηλικιακό φάσμα, καθώς θεωρεί πως έτσι θα επιτύχει πιο γρήγορα την ανοσία ενός μεγάλου μέρους του πληθυσμού της και θα αποτρέψει νέα διασπορά του κορονοϊού από αυτούς που είναι περισσότερο επίφοβοι να τον διασπείρουν: Τους νέους.

Η χώρα υποστηρίζει πως με αυτή τη μέθοδο και με ειδική προτεραιότητα στους εργαζομένους χτίζει ένα τείχος προστασίας σε δυνητικές εστίες και ομάδες υπερμετάδοσης, θεωρώντας πως έτσι θα χτίσει πιο γρήγορα την ανοσία της αγέλης και θα ανακόψει την εξάπλωση του ιού από αυτούς που βρίσκονται τακτικά εκτός σπιτιού και σε αρκετούς δημόσιους χώρους.

Μολονότι αυτή η μέθοδος δείχνει να αφήνει τους ηλικιωμένους στο περιθώριο, η αλήθεια είναι πως κάτι τέτοιο δεν φαίνεται να ισχύει, αφού στο σκεπτικό της απόφασης εντάχθηκε και η έμμεση προστασία των ευπαθών ομάδων. Η κυβέρνηση υποστηρίζει πως με αυτόν τον τρόπο προστατεύει τους ηλικιωμένους, καθώς, όπως δήλωσε εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας, “αν εμβολιάσουμε τους νέους και δη τους εργαζομένους, αυτό σημαίνει ότι δεν θα μεταφέρουν τον ιό στο σπίτι”. Δεδομένου ότι η απομόνωση των ηλικιωμένων που διαμένουν μαζί με νεότερους συγγενείς τους είναι από δύσκολη ως ανέφικτη, η Ινδονησία θεωρεί πως αν εμβολιαστούν αυτοί που μπορεί να τους κολλήσουν τότε διασφαλίζεται και η προστασία των μεγαλύτερων σε ηλικία συγγενών τους.

“Έτσι, υπάρχει ένα επιπλέον όφελος από αυτήν την προσέγγιση, ότι με τον εμβολιασμό ατόμων ηλικίας 18-59 ετών προσφέρουμε επίσης κάποια προστασία στους ηλικιωμένους με τους οποίους ζουν”, είπε ο εκπρόσωπος του υπ. Υγείας.

Η Ινδονησία έχει λάβει τρία εκατομμύρια δόσεις (από τα 125 που αναμένει) του εμβολίου CoronaVac της κινεζικής εταιρείας Sinovac.

Πάντως, αρκετοί λοιμωξιολόγοι της χώρας χαρακτηρίζουν αυτή την κίνηση “λογική” και την προσέγγιση “ρεαλιστική”, πολλώ δε αν εξεταστεί από το οικονομικό πρίσμα. Είναι προφανές πως η Ινδονησία θέλει να ανοίξει την οικονομίας για να επουλώσει τις οικονομικές πληγές της πανδημίας, μία επίσης σημαντική παράμετρος για να δώσει προτεραιότητα στον εμβολιασμό των νεότερων πολιτών της.

Ροή Ειδήσεων