• Αναζήτηση

Κορωνοϊός: Μεγάλη διασπορά του ιού στη μετακίνηση από την εργασία στο σπίτι – Γιατί δεν πέφτουν τα νούμερα

Μπορεί η καμπύλη των νέων κρουσμάτων κορωνοϊού να μειώνεται καθημερινά, σχεδόν σε όλη την επικράτεια, ωστόσο το επιδημιολογικό φορτίο παραμένει σε υψηλό επίπεδο και προκαλεί προβληματισμό.

Η διασπορά στην κοινότητα ήταν και παραμένει μεγάλη, το επιδημιολογικό φορτίο παραμένει σε υψηλά επίπεδα, ιδιαίτερα στη Βόρεια Ελλάδα, όπου εντοπίζεται το 66,4% των ενεργών κρουσμάτων της χώρας ενώ στην Αττική βρίσκεται το 17,9% των ενεργών κρουσμάτων.

Γιατί όμως συμβαίνει αυτό και δεν υποχωρούν τα ποσοστά της πανδημίας του κορωνοϊού παρά το γεγονός ότι επισήμως το lockdown έχει επιβληθεί από τις 7 Νοεμβρίου; Σύμφωνα με τους ειδικούς δεν έχουμε δει θεαματική αλλαγή στα νούμερα των κρουσμάτων για δυο λόγους.

Αφενός η κινητικότητα είναι αρκετά αυξημένη συγκριτικά με το πρώτο lockdown που επιβλήθηκε, τον Μάρτιο και από την άλλη, διότι η αλυσίδα μετάδοσης του κορωνοϊού αφορά πλέον τη διαδρομή εργασία-σπίτι. Με άλλα λόγια, οι εργαζόμενοι που εξακολουθούν να πηγαίνουν κανονικά στις εργασίες τους μεταφέρουν τον ιό στα σπίτια και τον μεταδίδουν σε όλη την οικογένεια, ανάμεσά τους και στα γηραιότερα μέλη, τα οποία διατρέχουν τον μεγαλύτερο κίνδυνο να νοσήσουν σοβαρά και να καταλήξουν από επιπλοκές.

Επίσης, προβληματισμός επικρατεί από τη χαλάρωση που έχει παρατηρηθεί σε περιοχές εκτός πόλεων. Όπως επεσήμαναν οι αρμόδιοι στην τακτική ενημέρωση της Παρασκευής, ένα ακόμη θέμα που προκύπτει από τις παρατηρήσεις και τα στοιχεία, αφορά τη συμπεριφορά στα χωριά και τις συναντήσεις που πραγματοποιούνται, παρά την απαγόρευση, ανάμεσα σε οικογένειες.

Από 10 Ιανουαρίου τα εμβόλια για τον κορωνοϊό
Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, μετά τις 10 Ιανουαρίου αναμένεται να ξεκινήσουν οι πρώτοι εμβολιασμοί στην Ελλάδα καθώς εκείνη την περίοδο θα έχουν ληφθεί χιλιάδες δόσεις εμβολίου της Pfizer.

Οπως ανέφερε ο ΑΝΤ1 στην Ελλάδα οι εμβολιασμοί θα ξεκινήσουν την δεύτερη εβδομάδα του Ιανουαρίου όπου θα προμηθευτούμε 500.000-600.000 δόσεις του εμβολίου της Pfizer, ενώ δύο εβδομάδες μετά 200.000 δόσεις από το εμβολίου της Moderna. Μάλιστα έχουν ξεκινήσει ήδη οι διαδικασίες για την ασφαλή αποθήκευση των εμβολιών για να αντιμετωπιστεί ο κορωνοϊός στα 14 ειδικά ψυγεία βαθιάς ψύξης από τα οποία τα 7 έχουν ήδη παραληφθεί.

Ροή Ειδήσεων