• Αναζήτηση

Κορωνοϊός: Τα σπίτια, ένας από τους πιο σημαντικούς χώρους μετάδοσης -Τι δείχνουν έρευνες

Τα σπίτια είναι και θα συνεχίσουν να είναι ένας από τους πιο σημαντικούς χώρους μετάδοσης του κορωνοϊού μεταξύ των ανθρώπων, σύμφωνα με μια νέα αμερικανική επιστημονική μελέτη (μετα-ανάλυση).

Η μελέτη ανέλυσε στοιχεία 54 ερευνών για τη μετάδοση της Covid-19 μέσα στα νοικοκυριά σε πολλές χώρες (ΗΠΑ, Κίνα, Ιταλία, Ισπανία, Βραζιλία κ.ά.), συνολικά αφορούσε σχεδόν 77.800 άτομα και αποκτά ιδιαίτερη σημασία λόγω της επερχόμενης συγκυρίας των εορταστικών τραπεζιών των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς.

Οι ερευνητές των πανεπιστημίων της Φλόριντα και της Ουάσιγκτον, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο αμερικανικό ιατρικό περιοδικό JAMA Network Open, τόνισαν ότι «ακόμη και όπου η μετάδοση του κορωνοϊού στην κοινότητα μειώνεται, τα ευρήματα της μελέτης μας δείχνουν πως τα νοικοκυριά είναι και θα συνεχίσουν να είναι σημαντικοί χώροι μετάδοσης της Covid-19». Όπως είπαν, το τρίπτυχο της μετάδοσης είναι «κλειστός χώρος – πολύς κόσμος – στενή επαφή».

Εκτιμάται ότι κατά μέσο όρο σχεδόν ο ένας στους πέντε με κορωνοϊό (17%) τον μεταδίδει στα άλλα μέλη της οικογένειάς του. Το μεγαλύτερο ποσοστό αφορά τους συζύγους (38%), δηλαδή σχεδόν οι τέσσερις στους δέκα φορείς του ιού τον μεταδίδουν στον/στη σύζυγό τους. Οι δευτερογενείς λοιμώξεις μέσα στο σπίτι (από κάποιον φορέα του ιού στα άλλα μέλη της οικογένειας) αφορούν συχνότερα τους ενήλικες (28%) από ό,τι τα παιδιά (17%). Η πιθανότητα μετάδοσης είναι πολύ μεγαλύτερη αν κάποιο μέλος της οικογένειας έχει συμπτώματα της Covid-19, σε σχέση με τους ασυμπτωματικούς.

Τα δεδομένα αυτά έρχονται στο φως τη στιγμή που ο ορθόδοξος κόσμος ετοιμάζεται να γιορτάσει τα Χριστούγεννα και ολόκληρη η υφήλιος την Πρωτοχρονιά, με ό,τι συνεπάγεται αυτό για τις συγκεντρώσεις σε σπίτια κ.λπ., με τις περισσότερες κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο να θέτουν περιορισμούς και απαγορεύσεις με απώτερο στόχο την αποφυγή μετάδοσης του κορωνοϊού.

Στην Ελλάδα η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι για τα ρεβεγιόν Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς επιτρέπονται έως 9 άτομα από δύο οικογένειες, ενώ θα βρίσκονται κανονικά σε ισχύ οι απαγορεύσεις κυκλοφορίας από τις 10 το βράδυ έως τις 5 το πρωί.

Ροή Ειδήσεων