• Αναζήτηση

Κορωνοϊός: Τρεις δικηγόροι προσέφυγαν στο ΣτΕ ζητώντας να ανασταλούν τα μέτρα στις εκκλησίες

Πριν προλάβει να στεγνώσει το μελάνι της νέας ΚΥΑ για τα προστατευτικά μέτρα κατά του κορωνοϊού την εορταστική περίοδο, τρεις δικηγόροι προσέφυγαν στο Συμβούλιο της Επικρατείας ζητώντας να «παγώσει» η απόφαση για τέλεση Λειτουργιών στις εκκλησίες χωρίς πιστούς με εξαίρεση τα Χριστούγεννα, την Πρωτοχρονιά και τα Θεοφάνια.

Στην προσφυγή τους, με την οποία ζητούν την έκδοση προσωρινής διαταγής, την αναστολή και την ακύρωση των αποφάσεων για τους ιερούς ναούς, οι δικηγόροι υποστηρίζουν ότι η τέλεση των θρησκευτικών λειτουργιών και άλλων εκκλησιαστικών πράξεων με μόνο τους ιερείς είναι αντισυνταγματική και αντίθετη στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ).

Σύμφωνα με τη νέα ΚΥΑ, από τις 13 Δεκεμβρίου 2020 έως τις 7 Ιανουαρίου η τέλεση λειτουργιών, λατρευτικών συνάξεων, ιεροπραξιών και κάθε είδους θρησκευτικής τελετής θα γίνεται αποκλειστικά και μόνο από τους θρησκευτικούς λειτουργούς και το αναγκαίο βοηθητικό προσωπικό, χωρίς την παρουσία άλλων φυσικών προσώπων.
Τι υποστηρίζουν οι προσφεύγοντες για την εκκλησία

Εξαίρεση θα υπάρχει μόνο για τις ημέρες των Χριστουγέννων, της Πρωτοχρονιάς και των Θεοφανίων, όπου στις εκκλησίες θα επιτρέπονται το πολύ 25 άτομα, ενώ στους μητροπολιτικούς ναούς το πολύ έως 50. Οι προσφεύγοντες υποστηρίζουν ότι ο περιορισμός αυτός προσβάλλει τη θρησκευτική αυτονομία σε ατομικό και συλλογικό επίπεδο, δηλαδή το δικαίωμα της θρησκευτικής κοινότητας να αυτοοργανώνεται.

Επίσης, υποστηρίζουν ότι είναι μη αναλογική, καθώς «επιβάλλει καθολική απαγόρευση της τελετής των λατρευτικών καθηκόντων, παρουσία έστω ενός αριθμού πιστών, τη στιγμή μάλιστα που προβλέπονται ηπιότερα μέτρα σε άλλα πεδία δραστηριοτήτων». Επιπροσθέτως, υποστηρίζουν ότι προκαλείται ανεπανόρθωτη ηθική βλάβη, η οποία συνίσταται στην έντονη θλίψη και αδυναμία ανάπτυξης της προσωπικότητάς τους στο πλαίσιο της θρησκευτικής κοινότητας.

Ροή Ειδήσεων