• Αναζήτηση

Κυπαρισσία: Πλήθος κόσμου στην αναπαράσταση απελευθέρωσης της ιστορικής Αρκαδιάς

Με επετειακές εκδηλώσεις σήμερα Σάββατο 23 Μαρτίου στην Άνω Πόλη Κυπαρισσίας τιμήθηκε η απελευθέρωση της Αρκαδιάς από τον τούρκικο ζυγό, όπου παρουσιάστηκε το «αναβιωτικό δρώμενο της Απελευθέρωσης της Αρκαδιάς».

Στόχος της εκδήλωσης είναι η διατήρηση της ιστορικής μνήμης, η γνήσια γνώση της ιστορίας του τόπου μας, η οποία θα μας προσφέρει τα πιο πολλά από τα στοιχεία που χρειαζόμαστε για να χαράξουμε ορθή πορεία προς τα άδυτα του μέλλοντος.

Μεταξύ των σημαντικότερων οπλαρχηγών (καπετανέων) των επαρχιών (σ.σ. καζάδων κατά την περίοδο της Οθωμανοκρατίας) της Πελοποννήσου ήταν, όπως αναφέρονται σε ιστορικές πηγές, από την επαρχία Αρκαδιάς (Τριφυλίας) οι: αδελφοί Μέλιοι, Γιαννάκης, Κωνσταντής και Δημήτριος, Παναγιώτης Ντούφας, Γεώργιος Συράκος, Μήτρος Αναστασόπουλος, Γιαννάκης Γκρίτζαλης, Αθανάσιος Γρηγοριάδης, από Αρκαδιά (Κυπαρισσία), Νικόλαος Πονηροπουλος, από Αρκαδιά (Κυπαρισσία), Οικονόμος Παπατσώρης και τα παιδια του, Αδάμ και Αναγνώστης, Δημήτριος Σελέτος (Αρκαδιά, Τριφυλία), Αναγνώστης Τσοχαντάρης, Χριστόφορος Ζαχαριάδης, από Αρκαδιά (Κυπαρισσία). Επίσης, Χαράλαμπος Αλεβιζόπουλος, Γεώργιος Γρηγοριάδης (Κυπαρισσία), Χριστόφορος Ζαχαριάδης (Αρκαδιά Τριφυλίας), αδελφοί Ιωάννης, Αθανάσιος και Κωνσταντίνος Κυριακού (Αρκαδιά Τριφυλίας), Μηχανίδης, Παναγιώτης Ντούφας, Αναστάσης Γυφτάκης (από το Ραφτόπουλο). Εμβληματικές μορφές του αγώνα υπήρξαν ο Μητροπολίτης Χριστιανουπόλεως Γερμανός Ζαφειρόπουλος και ο Πρωτοσύγκελος Αμβρόσιος Φραντζής, μέλη της Φιλικής Εταιρείας.

Με τις επετειακές εκδηλώσεις στην Κυπαρισσία και την αναπαράσταση της απελευθέρωσης της Αρκαδιάς διατηρείται ζωντανή η ιστορική μνήμη και αυτές αποτελούν ελάχιστη αναγνώριση και φόρο τιμής στους Κυπαρίσσιους και Τριφύλιους αγωνιστές της Επανάστασης του ’21!

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με παραδοσιακούς χορούς.

Στις εκδηλώσεις συμμετείχαν:

Γενικό Λύκειο Κυπαρισσίας. Εκπολιτιστικός Μορφωτικός Σύλλογος Κυπαρισσίας (Μ.Ε.Σ.Κ.). Μορφωτικός Σύλλογος Γυναικών Γαργαλιάνων. Μορφωτικός Σύλλογος Φιλιατρών “Ο Πυρσός”. Πολιτιστικός Σύλλογος Γαργαλιάνων “Πολίτες σε δράση”. Σύλλογος Φιλοπροόδων Φιλιατρών. Ομάδα Ιππέων Κυπαρισσίας».

Δείτε εικόνες και βίντεο:

                                   

Ροή Ειδήσεων