• Αναζήτηση

Λινού για κορωνοϊό: Δυστυχώς, δεν τελειώνουμε μέχρι το τέλος της χρονιάς

Την εκτίμηση ότι η «μάχη» εναντίον της πανδημίας του κορωνοϊού δεν αναμένεται να κερδηθεί στη χώρα μας πριν από το τέλος της χρονιάς εκφράζει η Καθηγήτρια Επιδημιολογίας, Αθηνά Λινού.

«Δυστυχώς, δεν τελειώνουμε μέχρι το τέλος της χρονιάς. Πολύ φοβάμαι, γιατί δεν ξέρω ποια θα είναι η ροή των εμβολίων και πόσο γρήγορα θα αυξηθεί ο ρυθμός των εμβολιασμών. Αν μιλάμε για 20.000 δόσεις την ημέρα για να φτάσουμε τα 10 εκατ. πληθυσμού χρειαζόμαστε πολλούς μήνες», εξηγεί στο iefimerida.gr η κυρία Λινού.

Ο ιός βρίσκεται σε μεγάλο ποσοστό των οικογενειών
Όπως λέει, η εξέλιξη των επιδημιολογικών φαινομένων, όπως της πανδημίας του SARS-CoV-2, δεν μπορεί να προβλεφτεί εύκολα. «Δεν ξέρουμε ποια θα είναι η συμπεριφορά των ανθρώπων, ούτε τις αλλαγές των μέτρων σε εθνικό επίπεδο, ούτε πως θα συμπεριφερθεί ο ιός. Αυτή τη στιγμή, δεν ξέρουμε πόσα κρούσματα αντιστοιχούν στον παλιό ιό ή πόσα στις νέες μεταλλάξεις του. Κατ’ επέκταση δε γνωρίζουμε ποια θα είναι η μεταδοτικότητα το επόμενο διάστημα. Ο ιός βρίσκεται σε μεγάλο ποσοστό των οικογενειών και με το κλείσιμο στο σπίτι αναμένεται να πολλαπλασιαστεί εντός των μελών», σημειώνει η Καθηγήτρια Επιδημιολογίας.
Ο ιός τρέχει πιο γρήγορα από εμάς
«Απ’ ότι φαίνεται δεν μπορούμε να ξεφύγουμε απ’ αυτή την κρίση του κορωνοιού. Τρέχει πιο γρήγορα από εμάς. Αν δεν εμβολιαστούν όλοι οι άνθρωποι ο κορωνοιός θα μεταλλάσσεται συνεχώς, θα δημιουργεί πιο επικίνδυνες μεταλλάξεις και δε θα μπορέσουμε να ξεφύγουμε», σχολιάζει.

Η κυρία Λινού μιλά για το κίνημα που αυξάνεται διεθνώς και προσπαθεί να πιέσει όλες τις χώρες, κυρίως την Αμερική και άλλες πλούσιες χώρες, να υπογράψουν ώστε να μοιραστεί μεταξύ των χωρών η τεχνολογία που αφορά στα εμβόλια, στις νέες θεραπείες και στα υλικά που είναι απαραίτητα για τον εμβολιασμό.

Μονόδρομος να μοιραστούμε την τεχνολογία και τη γνώση για την καταπολέμηση της πανδημίας
Στο πλαίσιο αυτό χαρακτηρίζει ως μια άκρως σημαντική εξέλιξη το γεγονός ότι σήμερα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει καλέσει εκπροσώπους απ’ όλο τον κόσμο, της κοινωνίας των πολιτών, για να πιέσουν προς αυτή την κατεύθυνση, ενώ οργάνωση που στεγάζεται στο Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ έχει μαζέψει 6.000 υπογραφές για να πιέσει τον νέο πρόεδρο των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, να υπογράψει αυτή την παγκόσμια συμφωνία.

«Είναι μονόδρομος να μοιραστούμε την τεχνολογία και τη γνώση για την καταπολέμηση αυτού του προβλήματος. Διεθνείς οικονομικές μελέτες έχουν δείξει ότι οι πλούσιες χώρες έχουν μόνο να κερδίσουν από μια τέτοια κίνηση», λέει η Αθηνά Λινού και συνιστά στους πολίτες να μην καθησυχάζουν και να τηρούν τα μέτρα.

«Θα πρέπει να αερίζουμε καλά το σπίτι έτσι ώστε αν υπάρξει ένα κρούσμα να μην κολλήσουν τα υπόλοιπα μέλη. Πρέπει η κάθε οικογένεια να έχει καταρτίσει ένα σχέδιο σε ποιο χώρο του σπιτιού θα τεθεί σε καραντίνα το άτομο ή τα άτομα που θα νοσήσουν. Ξέρω ότι είναι δραματικό και εξαιρετικά δύσκολο να εφαρμοστεί. Τα μέτρα όμως αυτά πρέπει να τηρηθούν γιατί ο ιός θα διαδοθεί σε όλους και δεν ξέρουμε ποιος θα νοσήσει και πόσο σοβαρά», καταλήγει.

 

Ροή Ειδήσεων