• Αναζήτηση

Μαγιορκίνης: Η Θεσσαλονίκη πάει καλύτερα -Παπαευαγγέλου: Μας περιμένει δύσκολη εβδομάδα

Μας περιμένει δύσκολη εβδομάδα, αλλά ελπίζουμε την ερχόμενη Δευτέρα να αρχίσουμε να χαμογελάμε, προειδοποίησαν οι ειδικοί κατά την ενημέρωση του υπουργείου Υγείας για τον κορωνοϊό.

Νωρίτερα, ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 2.198 κρούσματα και 59 νεκρούς, καθώς και ρεκόρ διασωληνωμένων που έφτασαν τους 400, προκαλώντας «ασφυξία» στις ΜΕΘ.

Σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε η Βάνα Παπαευαγγέλου, στην Αττική εντοπίστηκαν 492 κρούσματα και 491 στη Θεσσαλονίκη, ενώ τριψήφιος αριθμός κρουσμάτων εντοπίστηκε σε Πέλλα και Δράμα.
Στην ενημέρωση συμμετείχαν η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου, ο επίκουρος καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Γκίκας Μαγιορκίνης και ο υφυπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης. Από την ενημέρωση απουσίαζε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς, λόγω έκτακτης τηλεδιάσκεψης εκείνη την ώρα με ομολόγους του της Ε.Ε. στο πλαίσιο λειτουργίας του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού (RescEU). Ο κ. Χαρδαλιάς θα συμμετέχει κανονικά στην ενημέρωση της Παρασκευής.

Δείτε την ενημέρωση του υπουργείου Υγείας για τον κορωνοϊό

Η κυρία Παπαευαγγέλου, αφού έδωσε ορισμένα στοιχεία για την επιδημιολογική εικόνα στη χώρα μας, σημείωσε πως ο αριθμός των κρουσμάτων παραμένει υψηλός σε Αττική και Θεσσαλονίκη, με 492 και 491 κρούσματα, αντίστοιχα. Τριψήφιος είναι ο αριθμός στη Δράμα με 147 και στην Πέλλα με 122. «Χάσαμε μάχιμους συναδέλφους μας γιατρούς. Αυτό μας δείχνει πως ο καθένας μας είναι ευάλωτος», είπε η λοιμωξιολόγος για τον θάνατο του γιατρού της Βουλής, αλλά και του γιατρού στην Κρήτη τις τελευταίες ημέρες.

«Μας περιμένει δύσκολη εβδομάδα»
«Μας περιμένει μια ακόμη δύσκολη εβδομάδα. Είδαμε εκθετική αύξηση εισαγωγών στις ΜΕΘ, ο μέσος όρος έχει μειωθεί στα 64 έτη και οι γιατροί αναφέρουν πως βλέπουν νέους να διασωληνώνονται», σημείωσε η κυρία Παπαευαγγέλου, και πρόσθεσε πως σημειώνεται διπλασιασμός στον μέσο όρο θανάτων.

Η μεγάλη διασπορά σε όλη την επικράτεια συνεχίζεται και το επιδημιολογικό φορτίο είναι μεγάλο. «Είναι στο χέρι μας να το μετριάσουμε», είπε η κ. Παπαευαγγέλου, τονίζοντας ωστόσο πως ο μέσος όρος των ασθενών υπολογίζεται πλέον στα 42 χρόνια. Τόνισε δε πως την τελευταία εβδομάδα παρατηρήθηκε διάδοση του ιού σε παραπάνω από 2.500 ασθενείς άνω των 60 ετών.

«Ελπίζουμε την επόμενη Δευτέρα να χαμογελάμε»
«Πρέπει να δείξουμε άμεσα, σήμερα, τώρα, την απαραίτητη σύνεση και να τηρούμε σχολαστικά την καθολική χρήση της μάσκας. Αυτό δεν σημαίνει ότι θα πρέπει να αποξενωθούμε, να φοβόμαστε τον διπλανό μας», είπε η λοιμωξιολόγος.

Η Βάνα Παπαευαγγέλου εμφανίστηκε αισιόδοξη, λέγοντας πως ελπίζει ότι την επόμενη Δευτέρα θα μπορούμε να χαμογελάμε και να ελπίζουμε να μειωθεί ο αριθμός των διασωληνωμένων. «Βλέπουμε μια πρώτη εικόνα σταθεροποίησης, γεγονός που μας βοηθά να πιστεύουμε πως θα αρχίσουμε να αίρουμε κάποιους περιορισμούς», είπε.

Γιατί έκλεισαν τα δημοτικά σχολεία
Η παιδίατρος-λοιμωξιολόγος αναφέρθηκε όμως και στην απόφαση για το κλείσιμο των σχολείων. Η ενδοοικογενειακή μετάδοση είναι χαμηλή, ιδιαίτερα όταν το πρώτο κρούσμα είναι παιδί κάτω των 9 ετών, σημείωσε, και πρόσθεσε πως δεν είναι γνωστό για ποιον λόγο τα παιδιά μεταδίδουν λιγότερο τον κορωνοϊό.

Ωστόσο, παρέθεσε στοιχεία επιστημονικής έρευνας που έδειξαν πως άνθρωποι με λοίμωξη από άλλους παρόμοιους κορωνοϊούς έχουν αντισώματα που προσφέρουν προστασία και στον νέο κορωνοϊό. Στην ίδια έρευνα, τα παιδιά είχαν σημαντικά πιο αυξημένα αντισώματα από κάποιους ενήλικες.

Σταθερό το ποσοστό θετικών στον κορωνοϊό μεταξύ των παιδιών
Ακόμη και όταν έχουμε δύο κρούσματα στο ίδιο σχολείο, δεν φαίνεται αυτά να συσχετίζονται μεταξύ τους, να κόλλησε δηλαδή το ένα παιδί το άλλο, είπε αναφορικά με τα δεδομένα στα ελληνικά σχολεία.

«Σημασία έχει να δει κανείς και τα νούμερα του ΕΟΔΥ. Έχουμε αύξηση στα κρούσματα στα παιδιά κάτω των 17 ετών, αφού γενικά στη χώρα μας έχουμε επιβαρυμένο φορτίο. Το ποσοστό των κρουσμάτων έχει παραμείνει σταθερό. Ήταν 7,2% και έναν μήνα μετά παρέμεινε στο 7,5%», είπε η επιστήμονας.

Το κύριο πρόβλημα με τα ανοικτά σχολεία είναι η κινητικότητα που συνδέεται με τη λειτουργία τους. Περιλαμβάνει τους εκπαιδευτικούς που κινούνται με τα ΜΜΜ, τους εργαζόμενουςν στην τροφοδοσία, την καθαριότητα και τους γονείς. Όσο τα σχολεία είναι κλειστά, υπάρχει εκ των πραγμάτων πολύ μεγάλη μείωση στην κινητικότητα του πληθυσμού, σχολίασε.

Μαγιορκίνης: «Αν η Αττική ήταν στη θέση της Θεσσαλονίκης θα είχε 2.200 κρούσματα την ημέρα»

Ο Γκίκας Μαγιορκίνης, αφού παρουσίασε κάποια διεθνή στοιχεία για την πανδημία του κορωνοϊού, ανέφερε σχετικά με τα εγχώρια δεδομένα: «Η πλειονότητα των διαγνώσεων είναι εκτός Αττικής και Θεσσαλονίκης. Τη χαμηλότερη επιβάρυνση των τελευταίων 30 ημερών σημείωσε την προηγούμενη εβδομάδα η Αττική. Φάνηκε ακόμα και πτώση των ενεργών κρουσμάτων. Από την άλλη, αν η Αττική ήταν στη θέση της Θεσσαλονίκης θα είχε πάνω από 2.200 διαγνώσεις την ημέρα. Η Θεσσαλονίκη δείχνει ταχύτερα σημάδια βελτίωσης, αλλά οι δείκτες βαρύτητας θα αργήσουν πολύ να βελτιωθούν και χρειάζεται αυστηρότατη τήρηση των μέτρων».

Οσον αφορά στα ηλικιακά δεδομένα, ο επίκουρος καθηγητής του ΕΚΠΑ ανέφερε: «Η μείωση της επίπτωσης της ηλικιακής ομάδας 19-39 συμπίτπει με το lockdown και το κλείσιμο διάφορων επιχειρήσεων. Η επίπτωση στα παιδιά κάτω των 18 παραμένουν σε χαμηλό επίπεδο. Εντός του δεύτερου 10ημέρου του Οκτωβρίου, ο ιός πολλαπλασιάστηκε στην ομάδα 19-39 και στη συνέχεια εξαπλώθηκε στην επόμενη ηλικιακή ομάδα, που είναι και ευπαθής».

Ροή Ειδήσεων