• Αναζήτηση

Μάκαρης: Κινδυνεύουν η υγεία των πολιτών, το περιβάλλον, η αγροτική παραγωγή στο Ξηροκάμπι Σπάρτης…

Ο επικεφαλής της περιφερειακής παράταξης «Πρώτα η Πελοπόννησος», Μανώλης Μάκαρης, συμμετείχε στη μαζική συγκέντρωση κατοίκων και τοπικών φορέων στις 12/7 στο Ξηροκάμπι Λακωνίας, εκφράζοντας ξεκάθαρα την αντίθεσή του στη σχεδιαζόμενη εγκατάσταση μονάδας παραγωγής βιομεθανίου στο Ξηροκάμπι της Δ.Ε. Φάριδος του Δήμου Σπάρτης.

Στη δημόσια τοποθέτησή του, ο Μανώλης Μάκαρης υιοθέτησε πλήρως τα επιχειρήματα της τοπικής κοινωνίας και μετέφερε στις 15/7 στην Επιτροπή Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Πελοποννήσου την τεκμηριωμένη αντίθεση των κατοίκων, ζητώντας την απόρριψη της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) που έχει κατατεθεί.

«Η μονάδα αυτή, όπως έχει σχεδιαστεί, συνιστά σοβαρό κίνδυνο για την υγεία των πολιτών, το περιβάλλον, την αγροτική παραγωγή και για τον παγκόσμιας σημασίας αρχαιολογικό χώρο του Αγίου Βασιλείου. Η ΜΠΕ είναι ελλιπής και δεν σέβεται ούτε τις περιβαλλοντικές ούτε τις πολιτιστικές ιδιαιτερότητες της περιοχής», τόνισε χαρακτηριστικά ο Μανώλης Μάκαρης.

Κατά την εισήγησή του στην Επιτροπή Περιβάλλοντος και Χωροταξίας ανέδειξε:

  • Τις σοβαρές ελλείψεις της ΜΠΕ, η οποία δεν πληροί τις ευρωπαϊκές προδιαγραφές (έλλειψη απόσμησης, ανεπαρκής κάλυψη αποβλήτων, απουσία σχεδίου αντιμετώπισης εκτάκτων αναγκών).
  • Τον υγειονομικό κίνδυνο για τους κατοίκους και εργαζόμενους, λόγω της γειτνίασης με κατοικημένες περιοχές και στρατόπεδο (ΚΕΕΜ).
  • Την πολιτιστική υποβάθμιση, με την εγκατάσταση δεξαμενών δίπλα στον αρχαιολογικό χώρο του Αγίου Βασιλείου που αποτελεί μία από τις πιο σημαντικές μυκηναϊκές θέσεις στην Ελλάδα.
  • Την αντίφαση με την αναπτυξιακή στρατηγική της Περιφέρειας, που στηρίζεται στον πολιτισμό, την ποιότητα ζωής και τον βιώσιμο τουρισμό.
  • Το γεγονός ότι η περιοχή χαρακτηρίζεται ως υψηλής παραγωγικότητας και φιλοξενεί βιολογικές καλλιέργειες και ποιοτικά αγροτικά προϊόντα, που κινδυνεύουν να απαξιωθούν από την εγκατάσταση μιας ρυπογόνου βιομηχανικής μονάδας.

«Δεν είμαστε ενάντια στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, αλλά στην αδιαφανή και επικίνδυνη χωροθέτηση επενδύσεων που υπονομεύουν το μέλλον των τοπικών κοινωνιών», κατέληξε.

Η ομόφωνα αρνητική γνωμοδότηση της Επιτροπής Περιβάλλοντος και Χωροταξίας της Περιφέρειας Πελοποννήσου δεν αίρει τον κίνδυνο έγκρισης της επένδυσης, καθώς η τελική απόφαση ανήκει στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση, η οποία έχει τη δυνατότητα – όπως έχει αποδειχθεί και στο παρελθόν – να προχωρήσει αγνοώντας τις τοπικές αντιδράσεις και τις αρνητικές γνωμοδοτήσεις.

Γι’ αυτό, όπως τονίζει ο Μ. Μάκαρης, απαιτείται διαρκής επαγρύπνηση και ενεργοποίηση της κοινωνίας των πολιτών. «Η καθολική αντίθεση δεν αρκεί να εκφραστεί θεσμικά· πρέπει να διατηρηθεί ζωντανή και μαχητική, για να μην επιτραπεί η αλλοίωση του περιβάλλοντος, της πολιτιστικής κληρονομιάς και της ποιότητας ζωής της περιοχής».

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Ροή Ειδήσεων