• Αναζήτηση

Μαρινάκης: Αυτονόητη η κομματική πειθαρχία για όλους, πλην Σαμαρά

«Ο μόνος βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας που είναι πρώην πρωθυπουργός είναι ο κ. Σαμαράς. Από εκεί και πέρα για όλους τους υπόλοιπους είναι αυτονόητη η κομματική πειθαρχεία σε νομοσχέδια και τροπολογίες», ήταν η απάντηση του κυβερνητικού εκπροσώπου, Παύλου Μαρινάκη, σε ερώτηση που δέχτηκε αναφορικά με την τροπολογία που αφορά τις άδειες παραμονής μεταναστών, η οποία κατατέθηκε σήμερα και ψηφίζεται αύριο στη Βουλή.

«Έχουμε αποδείξει ότι έχουμε μια αραγή κοινοβουλευτική ομάδα που πάντοτε εκφράζεται, αλλά στηρίζει μια σειρά από σημαντικές πρωτοβουλίες», ανέφερε στη συνέχεια ο κ. Μαρινάκης.

Για την τροπολογία που περιλαμβάνεται στο ασφαλιστικό νομοσχέδιο, o κ. Μαρινάκης είχε αναφέρει, μεταξύ άλλων, στην εισήγησή του: «Η ρύθμιση αυτή βάζει τάξη στο καθεστώς όσων αλλοδαπών διαμένουν στην Ελλάδα για μεγάλο χρονικό διάστημα και εργάζονται και ενισχύει τη δημόσια ασφάλεια. Δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση για κανενός είδους ελληνοποίηση, ούτε νομιμοποίηση παράνομων μεταναστών».

Σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, «η Ελλάδα εδώ και 4 χρόνια εφαρμόζει μια αυστηρή, αλλά δίκαιη μεταναστευτική πολιτική, έχοντας μειώσει τις ροές και επισπεύδοντας τη διαδικασία χορήγησης ή μη ασύλου στους αιτούντες».

Αναλυτικά η αναφορά Μαρινάκη στην τροπολογία:

«Η ρύθμιση που εισάγεται παρέχει τη δυνατότητα χορήγησης άδειας διαμονής για εξαρτημένη εργασία και παροχή υπηρεσιών ή έργου σε πολίτες τρίτων χωρών που:

α) διαθέτουν προσφορά εργασίας από εργοδότη στην Ελλάδα για την απασχόλησή τους με καθεστώς εξαρτημένης εργασίας και υπηρεσιών ή έργου και, αποδεδειγμένα, στη συνέχεια, εργάζονται,
β) διέμεναν στην Ελλάδα έως και την 30η Νοεμβρίου 2023,
γ) συνεχίζουν να διαμένουν στη χώρα, και
δ) συμπληρώνουν τρία τουλάχιστον συνεχή έτη παραμονής πριν την υποβολή αίτησης, σύμφωνα με δημόσια έγγραφα βέβαιης χρονολογίας.

Εκτιμάται πως η ρύθμιση αφορά περίπου 30.000 αιτούντες συνολικά, υπολογίζοντας ότι κάθε χρόνο χορηγούνται 6-8.000 άδειες για εξαιρετικούς λόγους σε όσους έχουν συμπληρώσει την επταετία.

Η άδεια διαμονής εκδίδεται εάν και εφόσον, εντός αποκλειστικής προθεσμίας μετά την υποβολή της αίτησης, ο αλλοδαπός υποβάλλει στοιχεία που θα αποδεικνύουν ότι έχει ξεκινήσει πραγματικά να εργάζεται και θα ανακαλείται αν αυτός/αυτή δεν εργάζεται. Η άδεια αυτή δεν παρέχει κανένα άλλο δικαίωμα.

Η ρύθμιση συνεισφέρει στη διαδικασία ενίσχυσης του εργατικού δυναμικού στη χώρα μας και διασφαλίζει τη δημόσια τάξη και ασφάλεια, αφού για όλους τους αλλοδαπούς, οι οποίοι θα εισέλθουν σε διαδικασία υποβολής αιτήματος για άδεια διαμονής, οι αρμόδιες υπηρεσίες θα προβούν σε όλους τους απαιτούμενους ελέγχους ασφαλείας πριν την έκδοση της άδειας διαμονής.

Η διάταξη προβλέπει τη βελτίωση της αποτελεσματικότητας της πολιτικής επιστροφών και της καταπολέμησης της παράνομης διακίνησης μεταναστών, μέσω του διορισμού εθνικών συντονιστών για τα ζητήματα αυτά.

Η άδεια διαμονής θα εκδίδεται μόνον εφόσον και αφότου ο πολίτης τρίτης χώρας αποδείξει ότι έχει ξεκινήσει να εργάζεται νόμιμα, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις του εργατικού δικαίου και θα ανακαλείται αν διακοπεί η απασχόληση.

Επιπλέον, να τονίσουμε το γεγονός πως η ρύθμιση είναι άπαξ, με ισχύ ενός έτους, και δεν αλλάζει σε τίποτα τις πάγιες διατάξεις περί νόμιμης μετανάστευσης, όπως αυτές ισχύουν σήμερα ή διαμορφώνονται με τον νέο Κώδικα Μετανάστευσης

Η πολιτική ρύθμισης αποτελεί, άλλωστε, ένα εργαλείο πολιτικής, το οποίο τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά και διεθνώς, αξιοποιούν στο πλαίσιο διαχείρισης του μεταναστευτικού πληθυσμού που βρίσκεται στην επικράτειά τους, αλλά και ικανοποίησης των αναγκών των εθνικών αγορών εργασίας σε, ανειδίκευτο, κυρίως, εργατικό δυναμικό», σημείωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Αναλυτικά η ενημέρωση των πολιτικών συντακτών:

 

 

Αίτημα ονομαστικής ψηφοφορίας από τον ΣΥΡΙΖΑ, ύστερα από την παρέμβαση Σαμαρά

Νωρίτερα, ο ΣΥΡΙΖΑ είχε ανακοινώσει την κατάθεση αιτήματος ονομαστικής ψηφοφορίας για την τροπολογία του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου, για τους μετανάστες.

Υπενθυμίζεται ότι η τροπολογία έχει κατατεθεί στο ασφαλιστικό νομοσχέδιο που συζητείται στην Ολομέλεια της Βουλής, και δίνει τη δυνατότητα τριετούς παραμονής για εργασία, σε παράνομους μετανάστες που εργάζονται τα τρία τελευταία τρία χρόνια και ως τις 30 Νοεμβρίου στην Ελλάδα, έχουν βεβαίωση από εργοδότη και έχουν λευκό ποινικό μητρώο.

Η εν λόγω τροπολογία προκάλεσε τη διαφοροποίησή του πρώην πρωθυπουργού και πρώην προέδρου της Νέας Δημοκρατίας, Αντώνη Σαμαρα. Ο πρώην πρωθυπουργός, μάλιστα, ζήτησε ευθέως από την κυβέρνηση να αποσύρει την τροπολογία. «Η Ελλάδα είναι χώρα, και όχι χώρος! Ζητώ από την κυβέρνηση να αποσύρει την εν λόγω τροπολογία και να επανεξετάσει το όλο ζήτημα», κατέληγε η ανακοίνωσή του.

Ροή Ειδήσεων