• Αναζήτηση

Μητσοτάκης: Εκλογές τον Μάιο -Όλα όσα είπε για αυτοδυναμία, δεύτερες κάλπες και το καρφί σε Ανδρουλάκη

Τη διεξαγωγή των εκλογών τον Μάιο επισημοποίησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τη συνέντευξή του στον Alpha και στην εκπομπή «Πρωταγωνιστές» του Σταύρου Θεοδωράκη, και το μόνο ζητούμενο πλέον αποτελεί η ακριβής ημερομηνία, που θα είναι η 21η ή η 28η του μήνα.

Ο πρωθυπουργός επέμεινε στη δυνατότητα της ΝΔ να επιτύχει την αυτοδυναμία στις δεύτερες εκλογές με την ενισχυμένη αναλογική και έθεσε στο επίκεντρο των εκλογικών διλημμάτων την αντιμετώπιση των παθογενειών του κράτους προτάσσοντας την έναρξη της αναθεώρησης του Συντάγματος, που θα αποτελέσει το πεδίο σύγκρισης και σύγκρουσης των πολιτικών δυνάμεων για την κατεύθυνση εκσυγχρονισμού της χώρας.

ADVERTISEMENT

«Εκλογές τον Μάιο»

«Μπορώ  να σας πω μετά βεβαιότητος ότι οι εκλογές θα γίνουν τον Μάιο. Δεν θα γίνουν τον Ιούλιο. Και δεν θα γίνουν -θα ήταν και αδιανόητο να λέγαμε ότι οι εκλογές θα γίνουν τον Ιούλιο- διότι μπορεί να χρειαστεί δεύτερη κάλπη. Πολύ πιθανό. Και δεν θα πάμε να κάνουμε εκλογές τον Αύγουστο. Και φυσικά έχουμε και την περίοδο των Πανελληνίων, την οποία πρέπει να προστατεύσουμε ως κόρη οφθαλμού», είπε ο κ. Μητσοτάκης, βάζοντας τέλος στα σενάρια που διακινούσαν ορισμένοι τις τελευταίες ημέρες για εκλογές στις 2 Ιουλίου.

Επιβεβαιώθηκε κατ’ αυτόν τον τρόπο το χθεσινό ρεπορτάζ του iefimerida.gr για τον εκλογικό σχεδιασμό του Μεγάρου Μαξίμου, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες την εβδομάδα μετά το Πάσχα θα ανακοινωθεί η ημερομηνία κατά την οποία θα στηθούν οι κάλπες. Η επικρατέστερη είναι η 21η Μαΐου, ενώ οι επαναληπτικές εκλογές με την ενισχυμένη αναλογική θα διεξαχθούν στις 2 Ιουλίου.

«Εφικτός στόχος η αυτοδυναμία -Αναποφάσιστοι οι ψηφοφόροι που φεύγουν από τη ΝΔ»

Ο κ. Μητσοτάκης θεωρεί ότι παραμένει εφικτός ο στόχος της αυτοδυναμίας, παρά το «ψαλίδισμα» των ποσοστών της ΝΔ, η οποία εισπράττει τον θυμό των ψηφοφόρων για το δυστύχημα στα Τέμπη, και υπερασπίστηκε την ανάγκη για δεύτερη κάλπη, «γιατί είναι αυτή που μπορεί να δώσει αυτοδυναμία, και αυτή είναι η σωστή λύση για τη χώρα».

Η εκτίμηση που υπάρχει στο Μέγαρο Μαξίμου είναι ότι το κυβερνών κόμμα μπορεί να επανασυσπειρώσει την εκλογική του βάση, καθώς, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, όσοι μετακινούνται από τη ΝΔ δεν πηγαίνουν σε κάποιο άλλο κόμμα αλλά στη δεξαμενή των αναποφάσιστων.

Χαρακτηριστικά είναι τα ευρήματα της έρευνας της GPO που δημοσιεύτηκε χθες στο Star. Η ΝΔ συγκεντρώνει 30,2%, με κέρδη 0,7 της μονάδας σε σχέση με την αμέσως προηγούμενη έρευνα της ίδιας εταιρείας, που δημοσιοποιήθηκε από τα «Παραπολιτικά» στις 11 Μαρτίου. Ο ΣΥΡΙΖΑ έπεται με 26,1%, με κέρδη 0,5 μονάδες, και ακολουθεί σταθερό το ΠΑΣΟΚ στο 9,2%.

Η «προοδευτική διακυβέρνηση» και το «καρφί» στον Ανδρουλάκη

Όσον αφορά το σενάριο της «προοδευτικής διακυβέρνησης» από την κάλπη της απλής αναλογικής, ο πρωθυπουργός επισήμανε ότι αυτοί που την υπερασπίζονται θα πρέπει «να καθίσουν και να τα βρουν πριν τις εκλογές, όχι μετά». Σύμφωνα με τη δική του ανάλυση, «η πρώτη κάλπη πρέπει να μας πει “ποιος” πρέπει να κυβερνήσει τη χώρα. Η δεύτερη, εφόσον χρειαστεί -που το θεωρώ πάρα πολύ πιθανό να χρειαστεί- θα μας υποδείξει και “πώς” θα κυβερνηθεί η χώρα. Από ποια κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Και εκεί πέρα προφανώς και θα σεβαστώ και θα σεβαστούμε την ετυμηγορία του ελληνικού λαού», είπε ο κ. Μητσοτάκης και, με ένα καρφί κατά του Νίκου Ανδρουλάκη, αποτύπωσε τις δυσκολίες που κατά την άποψή του έχει το ενδεχόμενο μιας κυβέρνησης συνεργασίας: «Ζήτησα από τον κ. Ανδρουλάκη αφότου εκλέχθηκε να συναντηθούμε, να γνωριστούμε, καινούργιος αρχηγός κόμματος. Αρνήθηκε να με συναντήσει δύο φορές. Του ζήτησα να συναντηθούμε και αρνήθηκε να με δει. Μπορείτε να βγάλετε τα συμπεράσματά σας για το πόσο εύκολη ή δύσκολη μπορεί είναι η συνεννόηση με αυτούς τους όρους».

Υπογράμμισε, μάλιστα, ότι «πρέπει να έχουμε αποφασιστικές κυβερνήσεις με συμπαγή κοινοβουλευτική πλειοψηφία», επισημαίνοντας ότι «έχω αποδείξει, και αρκεί να δείτε τη σύνθεση της κυβέρνησής μου σήμερα, ότι έχω ενσωματώσει στο κυβερνητικό σχήμα πολλούς ανθρώπους οι οποίοι δεν προέρχονται από τη Ν.Δ. Προσπάθησα πραγματικά να κάνω την καλύτερη δυνατή κυβέρνηση. Δυσαρεστώντας πολύ συχνά την παράταξή μου και στελέχη τα οποία περίμεναν να γίνουν υπουργοί».

Παρεμβάσεις σε κράτος και Σύνταγμα

Το δυστύχημα στα Τέμπη έχει φέρει στην επιφάνεια τις δυσλειτουργίες του δημόσιου και ευρύτερου δημόσιου τομέα, την αδυναμία των κυβερνήσεων να αντιμετωπίσουν στη ρίζα τους τα προβλήματα και να εξασφαλίσουν τη σωστή λειτουργία του κράτους. Αυτό έχει μεταβάλει τα διλήμματα των εκλογών και έχει αλλάξει τον προεκλογικό σχεδιασμό των κομμάτων. Η κυβέρνηση έχει επιλέξει να αναδείξει ως κεντρικό διακύβευμα τον εκσυγχρονισμό του κράτους και την αντιμετώπιση των παθογενειών που κρατούν τη χώρα πίσω. «Πρέπει να κινηθούμε με ακόμη πιο γρήγορους ρυθμούς στο να ξεριζώσουμε όλες αυτές τις εστίες της Ελλάδος, η οποία μας πονάει», όπως το έθεσε στη συνέντευξη ο κ. Μητσοτάκης, υποστηρίζοντας ότι είναι ο πιο κατάλληλος να το επιτύχει, καθώς τα άλλα κόμματα δεν έχουν αυτή την ατζέντα αλλαγής.

Στο πλαίσιο αυτό, εξέφρασε για πρώτη φορά την πρόθεσή του να εκκινήσει τη διαδικασία της συνταγματικής αναθεώρησης στην επόμενη Βουλή. Η αλλαγή του άρθρου 16 για μη κρατικά πανεπιστήμια, παρεμβάσεις στον εκλογικό νόμο και τη διάρθρωση της εξουσίας είναι τα θέματα που προέταξε σε πρώτη φάση και είναι σίγουρο ότι θα αποτελέσουν πεδίο σκληρής αντιπαράθεσης με τον ΣΥΡΙΖΑ. Θα σχηματίσουν, επίσης, σαφείς διαχωριστικές γραμμές ανάμεσα στις παρατάξεις ως προς το εύρος της «αλλαγής» την οποία ευαγγελίζονται, αλλά και θα δώσουν το στίγμα για τη δυνατότητα δημιουργίας ευρύτερων συγκλίσεων ή μη στο ενδεχόμενο μιας κυβέρνησης συνεργασίας.

Επαναδιαπραγμάτευση με την Hellenic Train

Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε επί μακρόν στο δυστύχημα των Τεμπών, υπογράμμισε ότι «η τραγωδία αυτή δεν θα έπρεπε ποτέ να συμβεί» και σημείωσε ότι με αυτό που έγινε στα Τέμπη «η χώρα ήρθε αντιμέτωπη με διαχρονικές αμαρτίες».

Ο κ. Μητσοτάκης υπενθύμισε ότι η Hellenic Train «πουλήθηκε για 45 εκατ. ευρώ και διεγράφησαν ταυτόχρονα χρέη, τα οποία ξεπερνούσαν τα 700 εκατ. ευρώ. Γιατί έγινε αυτό; Διότι τα τρένα μας -όπως είχατε την ευκαιρία να αναδείξετε και στην εκπομπή σας- ήταν βαθύτατα προβληματικά. Άρα, για μένα το ζητούμενο, επειδή θέλω να είμαι δίκαιος, δεν ήταν τόσο το τίμημα, όσο τι θα έκανε η Hellenic Train από εδώ και στο εξής για να αποκτήσουμε σύγχρονα και ασφαλή τρένα».

Κληθείς να σχολιάσει το ότι στη σύμβαση του ’22, που ήρθε στη Βουλή, δεν υπάρχει καμία υποχρέωση των Ιταλών να επενδύσουν στον ελληνικό σιδηρόδρομο και το κατά πόσον θα υπάρξει μια καινούργια συζήτηση, ο κ. Μητσοτάκης απάντησε θετικά.

«Αυτό το οποίο θα κάνουμε και έχω μια συζήτηση επ’ αυτού με την Ιταλίδα πρωθυπουργό -η οποία είναι δρομολογημένη για τις επόμενες μέρες- είναι να ξαναμιλήσουμε ανοιχτά με την Hellenic Train και να βρούμε ένα νέο πλαίσιο όπου και τα δύο μέρη θα επενδύσουν στον σιδηρόδρομο αυτά που του αξίζουν. Εμείς λοιπόν πρέπει να κάνουμε για το τρένο αυτά τα οποία πρέπει να κάνουμε ως ιδιοκτήτες της δημόσιας υποδομής. Και πρέπει η Hellenic Train να επενδύσει και αυτή στα ελληνικά τρένα με καλύτερα τρένα -δεν θα πω πιο γρήγορα τρένα, ούτε πιο ασφαλή τρένα-, γιατί τα τρένα πρέπει να είναι απολύτως ασφαλή. Αλλά μόνο αν καταφέρουμε και ολοκληρώσουμε με ασφάλεια όλη τη σηματοδότηση του κυρίως δικτύου μπορούμε να περιμένουμε και καλύτερες ταχύτητες στα τρένα μας».

Υπό εξέταση να δημιουργηθεί αυτόνομο υπ. Μεταφορών

Ο κ. Μητσοτάκης αποκάλυψε, επίσης, ότι «μία από τις σκέψεις που πρέπει να εξετάσουμε είναι αν πρέπει να ξαναδημιουργήσουμε ένα αυτόνομο υπουργείο Μεταφορών και να σπάσει το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών στα δύο. Είναι κάτι που σαφέστατα το σκέφτομαι και το εξετάζουμε».

No posts selected!

Ροή Ειδήσεων