• Αναζήτηση

Μητσοτάκης: Έρχεται επιστολική ψήφος στις ευρωεκλογές, θα ισχύει εντός και εκτός Ελλάδας -Ανακοίνωση-έκπληξη

Ένα μέτρο-τομή ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου: Από τις ερχόμενες ευρωεκλογές θα δίνεται η δυνατότητα επιστολικής ψήφου τόσο για τους αποδήμους όσο και για τους πολίτες που κατοικούν εντός Ελλάδος. Χαρακτήρισε την πρωτοβουλία και τη δυνατότητα που θα δίνεται πλέον στους ψηφοφόρους «ιστορική».

Στην αρχή της τοποθέτησής του ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στις εν εξελίξει μεταρρυθμίσεις. «Υλοποιούνται μεταρρυθμίσεις, αλλαγές στη Δικαιοσύνη, στον Ποινικό Κώδικα και στον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, αλλάζει το καθεστώς των αναβολών», ανέφερε μεταξύ άλλων και μιλώντας για το φορολογικό νομοσχέδιο πρόσθεσε:

«Κατατέθηκαν πολλά σχόλια στη δημόσια διαβούλευση, πολλά έγιναν γνωστά και ενσωματώθηκαν χωρίς να αλλοιώνεται ο πυρήνας των μεταρρυθμίσεων. Θα επαναλάβω ότι ο στόχος μας παραμένει τα πρόσθετα έσοδα να κατευθυνθούν σε κρίσιμα πεδία όπως η Παιδεία και στην Υγεία, 250 εκατ. στην Παιδεία και 500 στην Υγεία».

Με σταυρό και ενιαίο ψηφοδέλτιο οι ευρωεκλογές
Στη συνέχεια ανακοίνωσε το πώς θα γίνουν οι ευρωεκλογές τον επόμενο Ιούνιο:

«Τώρα, ένα ζήτημα που πρέπει να διευκρινιστεί εγκαίρως για να κάνουν τα κόμματα τον σχεδιασμό τους. Αναφέρομαι στις ευρωεκλογές, με ιδιαίτερα αιχμή το σύστημα εκλογής των ευρωβουλευτών. Και στην αναμέτρηση αυτή θα ισχύσει ο σταυρός προτίμησης, γιατί τον πρώτο λόγο έχουν οι πολίτες και όχι ο αρχηγός κάθε παράταξης με τη λίστα που θα επιλέγει ο ίδιος. Υπήρχε προβληματισμός για το αν θα υπάρξει διαίρεση της επικράτειας, ωστόσο θεωρώ ότι η ενιαία επικράτεια που ακολουθείται από το 1981 είναι η πιο ενδεδειγμένη λύση».

Ιστορικό: Επιστολική ψήφος για τους αποδήμους, αλλά και εντός Ελλάδος
Στη συνέχεια ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι στις προσεχείς ευρωεκλογές θα δοθεί η δυνατότητα τόσο στους αποδήμους όσο και στους πολίτες που κατοικούν εντός της χώρας να ψηφίσουν με επιστολική ψήφο. Χαρακτήρισε την πρωτοβουλία «ιστορική» σε ό,τι αφορά ειδικά το κομμάτι της δυνατότητας επιστολικής ψήφου για τους πολίτες που διαμένουν εντός της χώρας, ενώ, όπως είπε, αποτελεί το πρώτο βήμα για την εφαρμογή της και στις επόμενες εθνικές εκλογές.

ADVERTISEMENT
ADVERTISING

«Και μια νέα θεσμική πρωτοβουλία, μετά την άρση κάθε εμποδίου για την ψήφο, σήμερα θα κάνουμε ένα ακόμη βήμα μπροστά: Καθιερώνουμε για κάθε πολίτη εντός και εκτός Ελλάδας που το επιθυμεί την επιστολική ψήφο».

Όπως είπε, η δυνατότητα αυτή «διευρύνει το σώμα των πολιτών που συμμετέχουν στις εκλογές. Όσον αφορά το εξωτερικό, δεν θα υπάρχει καν η ανάγκη να οργανώσουμε ειδικά εκλογικά τμήματα. Κάθε απόδημος θα μπορεί να ψηφίζει από το σπίτι του με άνεση, διαθέτοντας όλες τις δικλίδες ασφαλείας. Θα παρουσιαστούν στη συνέχεια όλες οι ρυθμίσεις. Θα δοθεί η ίδια δυνατότητα και στους πολίτες εντός Ελλάδος. Ιστορική στιγμή, είναι μια μεγάλη δημοκρατική κατάκτηση. Αναφέρομαι σε χιλιάδες πολίτες που η πρόσβασή τους στα τμήματα δεν είναι εύκολα: Άτομα με Αναπηρία, υπερήλικες, εργαζόμενοι την ημέρα των εκλογών, μαθητές που μπορεί να έχουν εξετάσεις και άλλες προτεραιότητες θα μπορούν να ψηφίζουν από το σπίτι τους».

Εξειδίκευση από Κεραμέως-Λιβάνιο για την επιστολική ψήφο
Περισσότερες λεπτομέρειες για την ανακοίνωση-έκπληξη του πρωθυπουργού θα δοθούν στις 15:00 από την ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών, την υπουργό Νίκη Κεραμέως και τον αναπληρωτή υπουργό Θοδωρή Λιβάνιο.

Η σπουδαιότητα των μεταρρυθμίσεων που έχουν δρομολογηθεί
Με αναφορά στη σπουδαιότητα των μεταρρυθμίσεων που έχουν δρομολογηθεί ξεκίνησε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, την εισαγωγική εισήγησή του στη σημερινή συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου. «Αυτές απαντούν και στην πράξη σε όσους αμφιβάλλουν είτε για την προσήλωσή μας σε αυτές, είτε για τους ρυθμούς παραγωγής του κυβερνητικού έργου», τόνισε.

Αναφέρθηκε κατ’ αρχάς στις πολύ σημαντικές αλλαγές στη Δικαιοσύνη που τίθενται σε δημόσια διαβούλευση αυτές τις μέρες, «με αιχμή την επιτάχυνση των αποφάσεων, αφού καθιερώνεται η μία και μόνη αναβολή στις δίκες και βέβαια αλλάζει το καθεστώς των αναστολών προκειμένου οι ποινές επιτέλους να εκτελούνται υπό προϋπόθεση και να υπάρχει φυλάκιση για πλημμελήματα, κάτι το οποίο πρακτικά δεν συμβαίνει ποτέ σήμερα, ενώ αυστηροποιείται και η τιμωρία ειδεχθών αδικημάτων και επανεξετάζεται συνολικά το σύστημα της υφ’ όρον απόλυσης κρατουμένων».

Στη συνέχεια είπε ότι ταυτόχρονα «συζητείται και θα έχει ψηφιστεί ως τη Δευτέρα το νέο καθεστώς για τους δανειολήπτες με τις διατάξεις που καθιστούν ουσιαστικά τον εξωδικαστικό μηχανισμό υποχρεωτικό για τους servicers, οι οποίοι θα πρέπει να παρέχουν πια πολύ περισσότερη ενημέρωση στους ενδιαφερόμενους, και οι τελευταίοι να έχουν το δικαίωμα να διεκδικούν κούρεμα ή πιο ευνοϊκούς όρους για την εξόφληση των δανείων τους».

Ανέφερε, ακολούθως, ότι εκτιμάται πως θα έχουν ψηφιστεί ως την επόμενη Πέμπτη οι συνολικά 11 ρυθμίσεις κοινωνικής δικαιοσύνης εναντίον της φοροδιαφυγής. Επισήμανε πως συνολικά κατατέθηκαν περίπου 3.000 σχόλια κατά τη δημόσια διαβούλευση, κάποια από αυτά ενσωματώθηκαν, χωρίς παρ’ όλ’ αυτά να αλλοιώνεται ο πυρήνας του νομοσχεδίου, κάτι που αποτελεί απόδειξη, όπως τόνισε, ότι «αυτή η κυβέρνηση μπορεί να ακούει την κοινωνία, χωρίς όμως να υπακούει σε καμία συντεχνία».

Πρόσθεσε πως σκοπός της κυβέρνησης είναι η ενίσχυση της φορολογικής συνείδησης και δέσμευση η κατεύθυνση των πρόσθετων εσόδων από τη φοροδιαφυγή στην Παιδεία και στην Υγεία, για τη στήριξη των ασθενέστερων.

Ροή Ειδήσεων