• Αναζήτηση

Μητσοτάκης: Η Κύπρος δεν είναι μια ανοχύρωτη πολιτεία, έχει δίπλα της όλο τον Ελληνισμό -Λύση εντός του πλαισίου του ΟΗΕ

Την ετοιμότητας Αθήνας και Λευκωσίας για λύση του Κυπριακού εντός του συμφωνημένου πλαισίου του ΟΗΕ εξέφρασαν Κυριάκος Μητσοτάκης και Νίκος Αναστασιάδης σε κοινές τους δηλώσεις.

Τόσο ο Ελληνας Πρωθυπουργός όσο και ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας σημείωσαν ότι οι δύο χώρες είναι έτοιμες να προσέλθουν στην Ατυπη Πενταμερή για το Κυπριακό υπογραμμίζοντας, όμως, ότι οι συζητήσεις πρέπει να γίνουν εντός του πλαισίου των Ψηφισμάτων του ΟΗΕ.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε ότι ο τερματισμός της κατοχής και η εξεύρεση λύσης στο Κυπριακό αποτελεί κορυφαία προτεραιότητα για την ελληνική εξωτερική πολιτική. «Αθήνα και Λευκωσία μένουμε προσηλωμένοι στις αποφάσεις του ΟΗΕ,. Αυτό είναι το συμφωνημένο και αποδεκτό πλαίσιο λύσης. Τη Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία με μία κυριαρχία, μια ιθαγένεια, μία διεθνή παρουσία και εξασφάλιση της εδαφικής ακεραιότητας της Κυπριακής Δημοκρατίας».
Παράλληλα, ο κ. Μητσοτάκης έστειλε σαφές μήνυμα στην Αγκυρα ότι λύση δύο κρατών δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή όχι μόνο από την Αθήνα και τη Λευκωσία αλλά και από την Ευρωπαϊκή Ενωση και τον διεθνή παράγοντα. « Δυστυχώς οι δημόσιες δηλώσεις Τουρκίας και ηγέτη των Τουρκοκυπρίων είναι εκτός αυτού του πλαισίου καθώς εμμένουν στη λύση δύο κρατών. Αυτό το απορρίπτουμε όχι μόνο εμείς αλλά και η ΕΕ. Θα πρέπει λοιπόν να γνωρίζουν ότι επανέναρξη του διαλόγου νοείται μόνο εντός του πλαισίου που ανέφερα».

«Η Κύπρος δεν είναι μια ανοχύρωτη πολιτεία,. Εχει δίπλα της όλο τον Ελληνισμό, την ΕΕ αλλά και τη διεθνή κοινότητα. Ετσι θα πορευτούμε μέχρι να γίνει ξανά νησίδα ειρήνης, σταθερότητας και ευημερίας», υπογράμμισε ο Έλληνας Πρωθυπουργός.

Αναφορικά με τις διερευνητικές επαφές Ελλάδας – Τουρκίας, ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι η Αθήνα προσέρχεται με ετοιμότητα και μηδενική αφέλεια και τόνισε ότι σε αυτές θα δοκιμαστούν και οι πραγματικές προθέσεις της Τουρκίας

Δείτε τις δηλώσεις Μητσοτάκη-Αναστασιάδη

Τα βασικότερα σημεία των δηλώσεων Μητσοτάκη – Αναστασιάδη
Αναστασιάδης:

Η παρουσία του Έλληνα Πρωθυπουργού αναδεικνύει την προσωπική βούληση του κ. Μητσοτάκη για συντονισμό και στήριξη των εθνικών προκλήσεων που αντιμετωπίζουμε.
Αξιολογήσαμε τα δεδομένα για τη Διάσκεψη για το Κυπριακό. Επιβεβαιώσαμε την απόλυτη βεβαιότητα για συμμετοχή στην Πενταμερή. Ξεκάθαρη θέση για λύση που δεν μπορεί να αποκλίνει από τα ψηφίσματα του ΟΗΕ και των ευρωπαϊκών αρχών και αξιών. Να τερματίζει τις αναχρονιστικές εγγυήσεις και τον στρατό κατοχής και να είναι λειτουργική. Μιας λύσης που θα κατοχυρώνει τα ανθρώπινα δικαιώματα για όλο τον κυπριακό λαό, χωρίς υπερπρονόμια της μίας ή της άλλης κοινότητας.
Ξεκάθαρη η θέση μας για το πλαίσιο στο οποίο θα γίνουν οι διαπραγματεύσεις. Παραμένουμε σταθεροί στις συγκλίσεις και στο πλαίσιο όπου μείναμε στο Κραν Μοντανά.
Κοινή η θέση με τον κ. Μητσοτάκη ότι δεν αναιρείται η ανάγκη δημιουργίας δημιουργικού κλίματος. Απαιτείται η συμβολή της Τουρκίας για τη δημιουργία αυτού του κλίματος, τερματίζοντας μονομερείς ενέργειες.
Ευχαριστίες της Κύπρου για τη σθεναρή στήριξη της Ελλάδας στην αντιμετώπιση των προκλήσεων που αντιμετωπίσαμε.
Συζητήσαμε και για την επικείμενη Σύνοδο Κορυφής του Μαρτίου όπου θα συζητηθεί η έκθεση για τις ευρωτουρκικές σχέσεις. Θέλουμε να δούμε μια Τουρκία που να δείχνει εμπράκτως ότι επιθυμεί έναν εποικοδομητικό διάλογο μακριά από παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου.
Πιστεύουμε ότι η ΕΕ θα επιδείξει αλληλεγγύη και θα έχει ενεργό ρόλο σε μια διαπραγμάτευση για το Κυπριακό.
Ο κ. Μητσοτάκης μας ενημέρωσε και για τις διερευνητικές επαφές με την Τουρκία. Υπήρξε πλήρης ταύτιση απόψεων για την ατζέντα του διαλόγου και της ανάγκη σεβασμού στο Διεθνές Δίκαιο και το Δίκαιο της Θάλασσας.
Συζητήσαμε επίσης για τις Τριμερείς και Πολυμερείς Συνεργασίες Ελλάδας και Κύπρου με άλλες χώρες της περιοχής. Χαιρετίζουμε την πραγματοποίηση της Περιφερειακής Συνάντησης χωρών της περιοχής που αποδεικνύουν όσα έχω αναφέρει
Μητσοτάκης:

Η σημερινή μου επίσκεψη γίνεται σε μια ευαίσθητη συγκυρία για το μέλλον της Κύπρου. Διαβεβαίωσα ότι ο τερματισμός της κατοχής και η εξεύρεση λύσης αποτελεί κορυφαία προτεραιότητα για την ελληνική εξωτερική πολιτική.
Αθήνα και Λευκωσία μένουμε προσηλωμένοι στις αποφάσεις του ΟΗΕ,. Αυτό είναι το συμφωνημένο και αποδεκτό πλαίσιο λύσης. Τη Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία με μία κυριαρχία, μια ιθαγένεια, μία διεθνή παρουσία και εξασφάλιση της εδαφικής ακεραιότητας της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Δυστυχώς οι δημόσιες δηλώσεις Τουρκίας και ηγέτη των Τουρκοκυπρίων είναι εκτός αυτού του πλαισίου καθώς εμμένουν στη λύση δύο κρατών. Αυτό το απορρίπτουμε όχι μόνο εμείς αλλά και η ΕΕ.
Θα πρέπει λοιπόν να γνωρίζουν ότι επανέναρξη του διαλόγου νοείται μόνο εντός του πλαισίου που ανέφερα.
Η λύση του Κυπριακού προς όφελος όλου του λαού του νησιού. Με πλήρη και ταχεία απόσυρση των κατοχικών στρατευμάτων και κατάργηση των αναχρονιστικών εγγυήσεων.
Στηρίζουμε την πρωτοβουλία Γκουτέρες και θα συμμετάσχουμε αν κληθούμε στην Πενταμερή.
Στις διερευνητικές προσερχόμαστε με ετοιμότητα και μηδενική αφέλεια. Εκεί θα δοκιμαστεί και η πραγματική πρόθεση της Τουρκίας.
Η Ελλάδα απέδειξε ότι ο σεβασμός του διεθνούς δικαίου και οι σχέσεις καλής γειτονίας συμβαδίζουν. Το αποδείξαμε και με την Ιταλία και με την Αλβανία και με την Αίγυπτο.
Συζητήσαμε, επίσης, εκτενώς για την Ανατολική Μεσόγειο. Επιβεβαιώσαμε το πλαίσιο συνεργασιών στην περιοχή.
Συζητήσαμε επίσης, και για τα επόμενα Ευρωπαϊκά Συμβούλια και συντονίσαμε τις δράσεις μας.
Ελλάδα και Κύπρος τα καταφέρουν καλά στην αντιμετώπιση της πανδημίας. Επιμένουμε και οι δύο στην ανάγκη η Ευρώπη να προμηθευτεί τις δόσεις των εμβολίων που έχουν συμφωνηθεί. Ελλάδα και Κύπρος θα μπορούσαν να κάνουν πολύ περισσότερα εμβόλια, αλλά δεν έχουμε. Είμαι βέβαιος ότι αυτό θα λυθεί σύντομα.
Η Κύπρος δεν είναι μια ανοχύρωτη πολιτεία,. Εχει δίπλα της όλο τον Ελληνισμό, την ΕΕ αλλά και τη διεθνή κοινότητα. Ετσι θα πορευτούμε μέχρι να γίνει ξανά νησίδα ειρήνης, σταθερότητας και ευημερίας.
Στις 16:45 ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα συναντηθεί στο Ισραήλ με τον Πρωθυπουργό της χώρας, Μπένγιαμιν Νετανιάχου ενώ στις 18:00 θα προχωρήσουν σε κοινές δηλώσεις στον Τύπο

 

Ροή Ειδήσεων