• Αναζήτηση

Μονεμβάσια: Τόνοι πυρομαχικών και ναρκών ανασύρονται από τον βυθό, στο βόρειο λιμάνι! (photos)

 Όπως έγινε γνωστό από το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Μονεμβασίας, ομάδα του Πολεμικού Ναυτικού (Δ.Υ.Κ.) θα εκτελεί εργασίες για την απομάκρυνση ανευρεθέντων πυρομαχικών εντός θαλάσσιας ζώνης στην βόρεια προβλήτα Μονεμβασίας, σύμφωνα με την προγραμματισμένη Δ’ φάση της επιχείρησης.

  • Η επιχείρηση θα διεξαχθεί από τη Δευτέρα 24/4 έως και την Τετάρτη 31/5/2023

Λόφο ύψους πάνω από 10 μέτρα σχηματίζουν στον βυθό οι νάρκες και τα πυρομαχικά που πρόκειται να ανασυρθούν!

Μέτρα ασφαλείας

Με γνώμονα την ασφάλεια των πολιτών αλλά και την διευκόλυνση της επιχείρησης αποφασίστηκαν από τους εμπλεκόμενους φορείς ότι καθ’ όλη την διάρκεια της επιχείρησης και για όλες της ώρες της ημέρας θα

  • απαγορεύεται η προσέγγιση, πρόσδεση, αγκυροβολία στην βόρεια προβλήτα και την ευρύτερη θαλάσσια περιοχή της βόρειας προβλήτας Μονεμβασίας, αλλά και
  • η πρόσβαση του κοινού δια ξηράς καθ’ όλο το μήκος της προβλήτας.

Έχουν ληφθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα ασφαλείας και καλούνται οι δημότες και επισκέπτες της περιοχής Μονεμβασίας, να ακολουθούν όπως σε κάθε ανάλογη περίπτωση, τις οδηγίες των αρχών.

  • Μια από τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις που έχουν υλοποιηθεί στην Ελλάδα

Όπως αναφέρθηκε, πρόκειται για μια από τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις που έχουν υλοποιηθεί στην Ελλάδα και αφορά στην εκκαθάριση του βυθού από νάρκες και άλλα πυρομαχικά που υπάρχουν εκεί από το 1942, στην διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Πλησίον του λιμανιού, σε απόσταση 40 περίπου μέτρων και σε βάθος 25 περίπου μέτρα υπάρχει πολύ μεγάλος αριθμός πυρομαχικών από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, αγγλικής προέλευσης που σχηματίζουν στον βυθό λόφο με ακτίνα περίπου 4 μέτρα και ύψος άνω των 10 μέτρων.

  • Τα πυρομαχικά είχαν ξεφορτωθεί από πλοίο στη θάλασσα και πιθανόν να συνέβη μετά την αποχώρηση συμμαχικών δυνάμεων από την Μονεμβασία τον Απρίλιο του 1941 μετά την εισβολή των Γερμανών στην Ελλάδα.

Τώρα, τα πυρομαχικά αυτά σε περίπτωση ανάφλεξης οι συνέπειες θα ήταν καταστροφικές και ανυπολόγιστες για το Κάστρο Μονεμβασιάς και την ευρύτερη περιοχή .

Ο Δήμος Μονεμβασίας με τον Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο με πολύ μεγάλη προσπάθεια ζήτησε την εκτέλεση της αποστολής από το Γενικό Επιτελείο Ναυτικού, εξασφάλισε την αδειοδοτήσεις από τον φορέα διαχείρισης της ζώνης NATURA και την παρουσία του ΕΚΑΒ σε όλη την διάρκεια της επιχείρησης ενώ ανέλαβε τη φιλοξενία των στελεχών του Πολεμικού Ναυτικού .

Για να αντιληφθούμε το μέγεθος της επιχείρησης, σε παρόμοια μικρότερου μεγέθους επιχείρησης που υλοποιήθηκε από ιδιωτική εταιρεία στο Ηράκλειο, ο προϋπολογισμός ήταν 1.500.000 €

Με την ολοκλήρωση της επιχείρησης θα υπάρχει άρση της μεγάλης επικινδυνότητας για το Κάστρο της Μονεμβασίας και την ευρύτερη περιοχή.

Σύμφωνα και με την ενημέρωση από τα στελέχη του ΓΕΝ, τέτοιο μεγάλο μέγεθος πυρομαχικών δεν υπάρχει σε κανένα άλλο σημείο του Ελλαδικού χώρου. Το δεύτερο μεγαλύτερο που έχει παρατηρηθεί είναι περίπου στο 1/10 του μεγέθους της Μονεμβασίας!

«Θέλω να ευχαριστήσω τον Αντιπρόεδρο του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Γιώργο Μπουτέρη που είχε την επιμέλεια και την οργάνωση της επιχείρησης και της φιλοξενίας των στελεχών του πολεμικού Ναυτικού», επισήμανε ο αντιδήμαρχος ΔΕ ΜονεμβασίαςΣταύρος Χριστάκος.

 

Ροή Ειδήσεων