• Αναζήτηση

Μπράβο στο Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών

*του Βασίλη Φλώρου

 

Μπράβο στον Πρόεδρό του και στο Δ.Σ. του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών που είχαν τη σοφία και το θάρρος και πήραν το ζήτημα σοβαρά. Να το πάνε μέχρι τέλους. Είναι και δικαίωμά αλλά και υποχρέωση που απορρέει από το ρόλο τoυς.

Μη φοβηθούν και μην υποκύψουν στις πιέσεις. Γιατί θα υπάρξουν. Το σύστημα που εκπροσωπούν οι θύτες είναι πολύ ισχυρό.

-Μπράβο σε αυτούς που αποφάσισαν να μιλήσουν έστω και τώρα. Είναι γενναίοι που ανοίγουν τα στόματά τους. Δεν είναι εύκολο. Τους συγχαίρω… τους συγχαίρουν και πολλοί άλλοι που μέχρι τώρα δεν μίλησαν ή που άλλαξαν επάγγελμα και καριέρα γιατί δεν μπορούσαν να αντιμετωπίσουν πια τέτοιου είδους καταστάσεις.

Πέρα από το Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών όμως:

 Δεν είδα ακόμα καμιά αντίδραση από τις δεκάδες σχολές ηθοποιών που έχουν ξεπηδήσει τα τελευταία χρόνια.

 Καμιά σοβαρή ανακοίνωση και τοποθέτηση από τα Μ.Μ.Ε. εκτός από κουτσομπολίστικους σχολιασμούς που τέρπουν τα κατώτερα ένστικτα.

 Καμιά ουσιαστική δήλωση από πολιτιστικούς φορείς που εκπροσωπούν συγγενείς τέχνες, από σωματεία, από πολιτικά κόμματα, από Πανεπιστήμια και εκπαιδευτικά ιδρύματα, από μεγάλους ανθρώπους της τέχνης και του πολιτισμού (εκτός ελαχίστων εξαιρέσεων).

 Πού είναι η πολιτεία και οι φορείς της;

-Ο Αντίλογος.

Κάποιοι λένε πως η τέχνη αντιβαίνει σε κάθε ηθική και πως όλα τούτα συμβαίνουν παντού και είναι γνωστά, γιατί τέτοιος ντόρος τώρα..και άλλα πολλά.
Αυτό είναι μια ιδεοληψία της κοινής συνείδησης.
Εδώ δεν μιλάμε για μια ηθική δικτατορία, ούτε για ανθρωποφαγία, ούτε για καθωσπρεπισμό.
Σίγουρα πολλοί δημιουργοί και καλλιτέχνες δεν είναι πάντοτε καλοί χαρακτήρες.
Πρέπει να ξεχωρίσουμε τον καλλιτέχνη σαν προσωπικότητα από το δημιούργημά του. Μερικοί από αυτούς που κατηγορούνται για την ανήθικη και εγκληματική συμπεριφορά τους, και που έχουν ματώσει ψυχές κατά εξακολούθηση, είναι σπουδαίοι καλλιτέχνες και έχουν προσφέρει στην τέχνη.
Δεν είναι όμως σπουδαίοι άνθρωποι – πνευματικά όντα και ούτε
(μάλλον) ποτέ θα γίνουν.
Είναι θαυμάσιοι σε μια εξειδίκευση, σε ένα ταλέντο και ποταποί σε άλλες εκφάνσεις της ζωής και του εαυτού τους. Ο κακός χαρακτήρας δεν πάει πάντα μαζί με τον κακό καλλιτέχνη ή και αντίστροφα.
Βέβαια η τέχνη δεν ευδοκιμεί κάτω από τις επιταγές μιας ηθικής. Όμως άλλο είναι η τέχνη να καυτηριάζει τις σάπιες ηθικές της κοινωνίας και της εξουσίας και άλλο να βιάζει την ηθική και τα ήθη του κάθε ανθρώπου.

Ηθο – ποιός σημαίνει ποιώ ήθος, που συγγενεύει με το «έθος» δηλαδή τη συνήθεια.
Να μας μείνει το ήθος που σημαίνει ανθρωπιά και πολιτισμός, γιατί τέτοιου είδους συνήθειες σημαίνουν βαρβαρότητα.

-Αυτό τα ξέσπασμα θα κάνει καλό σε όλους. Σε θύτες και θύματα. Θα ωφελήσει μια κοινωνία που δεκαετίες τώρα κουκουλώνει τις βρωμιές και προβάλλει τις γκλαμουριές και τη ματαιόδοξη ανοησία.

-Πρέπει να προστατευτούν τα θύματα, αλλά να μην «κανιβαλήσουμε» και τους θύτες…
Οι θύτες πρέπει να τιμωρηθούν για τις πράξεις τους, έστω και αν αυτοί είναι θύματα της λεπρής ματαιοδοξίας τους, της ηλίθιας ανοησίας τους και ενός συστήματος διαφθοράς, που το αποδέχτηκαν για να πετύχουν.

-Πρέπει να προστατέψουμε και τους νέους ηθοποιούς που έρχονται.
Οι νέοι ηθοποιοί χρειάζονται εκπαίδευση, όχι μόνο για την τέχνη του θεάτρου αλλά και εκπαίδευση για να σταθούν ως υγιή ανθρώπινα όντα.
Να καταθέσει το σωματείο τους προτάσεις, έτσι ώστε στα μελλοντικά χρόνια να έχουμε λιγότερους θύτες και λιγότερα θύματα. Να έχουμε πιο φωτεινούς ανθρώπους και καλλιτέχνες.

-Τέλος θυμίζω τα αυτονόητα: Οι θυσίες για το θέατρο και την τέχνη γενικά, πρέπει να έχουν μέτρο, λογική και να διέπονται από τις ανθρωπιστικές αξίες.

Αν τώρα νομίζουν κάποιοι πως αυτός είναι ο κόσμος του Θεάτρου ( όπως παρουσιάζεται τις τελευταίες μέρες), αδικούνε το θέατρο, και τους ηθοποιούς. Το θέατρο είναι ένας θαυμάσιος πνευματικός κόσμος. Σίγουρα δεν είναι η αντικατάσταση της αληθινής ζωής, όμως την συμπληρώνει. Είναι μια μεγάλη και ουσιαστική τέχνη, μια αναπαράσταση της ζωής με σκοπό την καλυτέρευση της ύπαρξής μας και του εαυτού μας.

-Μην ξεχάσουμε ποτέ πως η μεγαλύτερη τέχνη είναι η τέχνη της καθημερινής συμβίωσης,, η αρμονική σχέση σου με τον εαυτό σου και τους άλλους. Η δική σου ανταπόκριση, η αγάπη και η ευαισθησία απέναντι στο θαύμα της ύπαρξης.

Αυτή την τέχνη διδάσκει το Θέατρο και οι χιλιάδες αληθινοί εκπρόσωποί του.

Βασίλειος Ρ.Φλώρος
Μέλος του ΣΕΗ
bfloros.gr

Ροή Ειδήσεων