• Αναζήτηση

Νέα ρύθμιση για τους οφειλέτες για ασφαλιστική ικανότητα (video)

Οι μη μισθωτοί (ελεύθεροι επαγγελματίες, αγρότες και αυτοαπασχολούμενοι) οι οποίοι δεν είχαν κάνει χρήση της ευνοϊκής ρύθμισης για την ανανέωση της ασφαλιστικής τους ικανότητας για το ασφαλιστικό έτος 2023, έπρεπε να σπεύσουν να το πράξουν έως χθες, 31 Μαΐου 2023, σύμφωνα με τον ΕΦΚΑ.

Σε αντίθεση με τα όσα ίσχυαν τα προηγούμενα έτη που για τη χορήγηση ασφαλιστικής ικανότητας προϋπόθεση ήταν να μην υπάρχουν αρρύθμιστες οφειλές προς τα ασφαλιστικά ταμεία, από το προηγούμενο έτος – κατ’ εξαίρεση – ισχύει ειδική ρύθμιση, η οποία ανανεώθηκε φέτος.

 

Σύμφωνα με τη συγκεριμένη ρύθμιση, χορηγείτο ασφαλιστική ικανότητα στους μη μισθωτούς έως τις 31 Μαΐου 2023, ανεξάρτητα από το αν υπάρχουν οφειλές προς τα ασφαλιστικά ταμεία.

Την ίδια στιγμή, οι μη μισθωτοί καλούνται να καταβάλουν το ποσό που αντιστοιχεί στις ετήσιες εισφορές για το 2022 και του κλάδου υγείας της ασφαλιστικής κλάσης που έχουν επιλέξει, προκειμένου να ανανεωθεί η ασφαλιστική τους ικανότητα έως και τις 29 Φεβρουαρίου 2024.

Ασφαλιστική ικανότητα μη μισθωτών με οφειλές στον ΕΦΚΑ
(Ελ. επαγγελματίες – αγρότες – αυτοαπασχολούμενοι)

 

Για πρόσβαση στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη (έως 29/2/2024)

– Παλαιότερα: χωρίς αρρύθμιστες οφειλές

– Σήμερα: αρκεί η καταβολή των εισφορών του κλάδου υγείας για το 2022

Ασφαλιστική κατηγορία για το 2022: Παράδειγμα για αγρότη

1η κατηγορία

Κλάδος σύνταξής: 91€
Κλάδος υγείας: 32€
Εισφορές αγροτικής εστίας: 2€
Σύνολο: 125 €
Θα πρέπει να έχει πληρώσει: 32 x 12 = 384€

Όσοι δεν διαθέτουν ασφαλιστική ικανότητα, λόγω χρεών, θα έχουν πλήρη πρόσβαση σε συνταγογράφηση & πλήρη πρόσβαση σε δωρεάν υπηρεσίες υγείας του ΕΣΥ.

Δεν έχουν πρόσβαση σε υπηρεσίες από ιδιωτικές δομές που συνεργάζεται ο ΕΟΠΥΥ

Για μακροχρόνια ανέργους, εργαζομένους ειδικών κατηγοριών, παράταση έως 29/2/2024

Ροή Ειδήσεων