• Αναζήτηση

Νέες δράσεις από το πρόγραμμα «Καθαρή Μεσσηνία» – 21-23 Ιουνίου στη λιμνοθάλασσα της Γιάλοβας & 22-23 Ιουνίου στην Καλαμάτα

Το πρόγραμμα «Καθαρή Μεσσηνία» μια πρωτοβουλία του Ιδρύματος Καπετάν Βασίλη και Κάρμεν Κωνσταντακόπουλου και της Costa Navarino διοργανώνει νέες δράσεις καθαρισμού στη Μεσσηνία μέσα στον Ιούνιο.

Η πρώτη ενέργεια του προγράμματος πραγματοποιήθηκε στις 11-12 Μαΐου με τον υποθαλάσσιο καθαρισμό στο λιμάνι και στη παραλία Μεθώνης, στο λιμανάκι & λιμενοβραχίονα Φοινικούντας και στη μαρίνα Πύλου κάνοντας παράλληλα εκτενή χαρτογράφηση και εντοπισμό επιβαρυμένων ζωνών από την Aegean Rebreath σε συνεργασία με το Δήμο Πύλου – Νέστορος. Συνολικά απομακρύνθηκαν πάνω από 900 τεμάχια συνθετικού υλικού, καουτσούκ- ελαστικών, υφασμάτων, μετάλλων- αλουμινίων, γυαλιού- κεραμικών και επεξεργασμένης ξυλείας.

Ο δεύτερος υποθαλάσσιος καθαρισμός έγινε στις 6 Ιουνίου στη μαρίνα της Πύλου σε συνεργασία με το Δήμο Πύλου-Νέστορος, το Λιμεναρχείο Πύλου και το Navarino Sea by Aqua Divers Club. Συγκεντρώθηκαν συνολικά 20 λάστιχα αυτοκινήτων, πλαστικά μπουκάλια, μια μοκέτα γηπέδου, τενεκεδάκια καθώς και μεταλλικά αντικείμενα. Τα δεδομένα θα δοθούν στην εταιρεία μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα PADI AWARE και το πρόγραμμα Blueprint for Ocean Action, που στόχο έχει να προστατεύσει κατά 30% τον ωκεανό μέχρι το 2030.

Ο επόμενος καθαρισμός θα πραγματοποιηθεί 21 με 23 Ιουνίου, στην ευρύτερη περιοχή της λιμνοθάλασσας της Γιάλοβας σε συνεργασία με το Δήμο Πύλου-Νέστορος, περιβαλλοντικές οργανώσεις και φορείς και το “Πανελλαδικό εθελοντικό κίνημα Save Your Hood”. Στις 22-23 Ιουνίου θα λάβει χώρα ο υποθαλάσσιος καθαρισμός στο λιμάνι της Καλαμάτας σε συνεργασία με το Δήμο Καλαμάτας και την Aegean Rebreath, που αποτελούν ιδρυτικά μέλη του Δικτύου Μπλε Δήμων.

Οι συμμετέχοντες στις δράσεις καθαρισμού, προτείνεται να έχουν μαζί τους γάντια αντοχής, νερό και να είναι ντυμένοι κατάλληλα (κλειστά παπούτσια, καπέλα, αντηλιακό).

Το πρόγραμμα «Καθαρή Μεσσηνία» αποσκοπεί στην αντιμετώπιση της παράκτιας και της υποθαλάσσιας ρύπανσης, μέσα από αντίστοιχες δράσεις καθαρισμού και συλλογής απορριμμάτων, καθώς και την ευαισθητοποίηση και ενημέρωση του κοινού σχετικά με την ανάγκη προστασίας των ακτών και του θαλάσσιου περιβάλλοντος. Οι δράσεις του προγράμματος, σχεδιάζονται και υλοποιούνται βάση διεθνών πρωτοκόλλων, ενώ οι πληροφορίες που θα συγκεντρωθούν, θα αξιολογηθούν και θα χρησιμοποιηθούν για την καταγραφή και παρακολούθηση της εξέλιξης της προσπάθειας για την προστασία της περιοχής.

Στις προηγούμενες δράσεις του προγράμματος «Καθαρή Μεσσηνία», συμμετείχαν πάνω από 160 εθελοντές και εθελόντριες από όλη την Ελλάδα αλλά και από το εξωτερικό και συλλέχθηκαν συνολικά 11.800 λίτρα απορριμμάτων από τις παραλίες της περιοχής.

Για οποιαδήποτε διευκρίνιση σχετικά με τις ώρες και τα σημεία συνάντησης των δράσεων μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους παρακάτω συντονιστές:

 

· “Πανελλαδικό εθελοντικό κίνημα Save Your Hood”: Βασίλης Σφακιανόπουλος – 6995398634.

· Aegean Rebreath: 6943 210083

· Navarino Sea by Aqua Divers Club: 6976644333

 

 

 

 

-ΤΕΛΟΣ-

 

Πληροφορίες για τους συντάκτες

 

Σχετικά με την Costa Navarino

H Costa Navarino είναι ο αειφόρος προορισμός υψηλών προδιαγραφών και βρίσκεται στη Μεσσηνία, σε ένα από τα πιο μαγευτικά παραθαλάσσια τοπία της Μεσογείου, με 4.500 χρόνια ιστορίας. Στην καρδιά της φιλοσοφίας της Costa Navarino είναι η ανάδειξη της Μεσσηνίας, με σεβασμό για το περιβάλλον, τις παραδόσεις και την τοπική κοινωνία. Αποτελείται από ξεχωριστές περιοχές ανάπτυξης, με ξενοδοχεία 5 αστέρων, ιδιωτικές κατοικίες, signature γήπεδα γκολφ και πλήθος δραστηριοτήτων για κάθε εποχή του χρόνου. Στο Navarino Dunes βρίσκονται τα ξενοδοχεία The Romanos, a Luxury Collection Resort, The Westin Resort Costa Navarino, καθώς και οι ιδιωτικές κατοικίες Costa Navarino Residences. Το Navarino Bay φιλοξενεί το Mandarin Oriental, Costa Navarino, το W Costa Navarino καθώς και τη Navarino Agora, έναν διαδραστικό χώρο με καταστήματα, εστιατόρια, θερινό σινεμά και πολιτιστικές εμπειρίες. Kαι στις δυο περιοχές λειτουργούν signature γήπεδα γκολφ, ενώ στο Navarino Hills βρίσκονται δύο ακόμα signature γήπεδα γκολφ. Βρείτε μας στα Social Media: Facebook, Instagram, X and LinkedIn

Για φωτογραφικό υλικό, επισκεφθείτε το website www.costanavarino.com/media-press/

Password: Νestor

 

Σχετικά με το Ίδρυμα “Καπετάν Βασίλη και Κάρμεν Κωνσταντακόπουλου”

 

Το Ίδρυμα “Καπετάν Βασίλη και Κάρμεν Κωνσταντακόπουλου” είναι ένα κοινωφελές ιδιωτικό μη κερδοσκοπικό ίδρυμα το οποίο ιδρύθηκε το 2011 προς τιμήν των Καπετάν Βασίλη και Κάρμεν Κωνσταντακόπουλου. Σκοπός του είναι να καταστήσει τη Μεσσηνία πρότυπο αειφόρου ανάπτυξης, μέσα από την υποστήριξη και προώθηση σχετικών δράσεων. Το Ίδρυμα σχεδιάζει, διαχειρίζεται και χρηματοδοτεί προγράμματα που αφορούν στην έρευνα, στην εκπαίδευση και στην υποστήριξη τοπικών δομών της Μεσσηνίας. Δραστηριοποιείται σε ένα ευρύ φάσμα τομέων που αφορούν στην αγροτική ανάπτυξη, στην κοινωνία, στον πολιτισμό και στο περιβάλλον αναπτύσσοντας συνεργασίες με φορείς καθώς και με οργανισμούς των πεδίων αυτών.

 

Στοιχεία επικοινωνίας:

Βάλια Βανέζη, Communications Director

Τηλ: 211 0160152 e-mail: vvanezi@temes.gr

Ροή Ειδήσεων