• Αναζήτηση

Ο Economist ανακήρυξε την Ελλάδα ως τη χώρα της χρονιάς 2023 -Μητσοτάκης: Ποιος το φανταζόταν πριν μερικά χρόνια;

Μια ακόμη σπουδαία διάκριση για την ελληνική οικονομία, καθώς ο έγκυρος Economist ανακήρυξε την Ελλάδα ως χώρα της χρονιάς 2023.

Ο βρετανικός Economist, ο οποίος προ μερικών ημερών είχε κατατάξει την χώρα μας στην κορυφή λίστας 35 χωρών, μιλώντας για έναν «απίθανο θρίαμβο, σε σημερινό του άρθρο ανακηρύσσει την Ελλάδα ως την χώρα της χρονιάς 2023.

 

Σε ανάρτησή του ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε ότι αναγνωρίζονται οι προσπάθειες του ελληνικού λαού.

«Πριν από μερικά χρόνια, ποιος θα περίμενε ότι η Ελλάδα θα αναδεικνυόταν @TheEconomist ως χώρα της χρονιάς; Κι όμως αυτό ακριβώς συνέβη. Μια αναγνώριση των προσπαθειών του ελληνικού λαού, των συνεχιζόμενων μεταρρυθμίσεων και της προόδου της χώρας μας» τόνισε..

Αφού περιγράφει την ζοφερή για την ανθρωπότητα χρονιά που μας πέρασε, ο Economist, εξηγεί την βάσανο μέχρι να καταλήξει που θα απονείμει το ετήσιο βραβείο για την «χώρα της χρονιάς».

«Από τότε που ξεκινήσαμε να ονομάζουμε χώρες της χρονιάς το 2013, προσπαθήσαμε να αναγνωρίσουμε κάτι διαφορετικό: το μέρος που έχει βελτιωθεί περισσότερο» αναφέρει, προσθέτοντας μάλιστα ότιι «η αναζήτηση για ένα φωτεινό σημείο σε έναν ζοφερό κόσμο οδήγησε κάποιους από το προσωπικό μας να απελπιστούν και να προτείνουν… τη Barbie Land, τη φανταστική ροζ ουτοπία μιας υπερπαραγωγής του Χόλιγουντ.

«Αλλά στην πραγματική ζωή, υπάρχουν δύο ομάδες χωρών που αξίζουν αναγνώριση το 2023: Το πρώτο περιλαμβάνει μέρη που έχουν αντισταθεί στον εκφοβισμό από αυταρχικούς γείτονες» λέει ο Economist και αναφέρει χώρες από την Ουκρανία και την Μολδαβία, μέχρι την Φινλανδία, τις Φιλιππίνες και το Τουβαλού.

Στη δεύτερη ομάδα χωρών που ξεχώρισε ο Economist είναι όσες υπερασπίστηκαν τη δημοκρατία ή τις φιλελεύθερες αξίες στο εσωτερικό. Και φτάνει στην τελική τριάδα όπου ξεχωρίζουν «τρεις χώρες για την επιστροφή στη μετριοπάθεια μετά από μια βόλτα στην άγρια πλευρά:

Η Βραζιλία, που χάνει το βραβείο λόγω φιλίας του Λούλα με Πούτιν και Μαδούρο,

Η Πολωνία, που επίσης δεν επιλέγεται, παρά τις επιδόσεις της σε οικονομία, λόγω της κυριαρχίας του λαϊκιστικού-εθνικιστικού κόμματος Νόμος και Δικαιοσύνη (pis) – ωστόσο σημειώνει ότι αν η νέα κυβέρνηση με επικεφαλής τον Ντόναλντ Τουσκ, κάνει καλή δουλειά θα είναι ισχυρός υποψήφιος για το βραβείο την επόμενη χρονιά.

«Αυτό αφήνει τη νικήτριά μας, την Ελλάδα» αναφέρει το Economist, περιγράφοντας την κρίση πριν από δέκα χρόνια, τα ανεξέλεγκτα «εξτρεμιστικά κόμματα της αριστεράς και της δεξιάς» αλλά και το δυστύχημα στα Τέμπη.

«Αλλά μετά από χρόνια επίπονης αναδιάρθρωσης, η Ελλάδα βρέθηκε στην κορυφή της ετήσιας κατάταξης των πλούσιων οικονομιών του κόσμου το 2023. Η κεντροδεξιά κυβέρνησή της επανεξελέγη τον Ιούνιο. Η εξωτερική της πολιτική είναι υπέρ της Αμερικής, υπέρ της ΕΕ και επιφυλακτική απέναντι στη Ρωσία. Η Ελλάδα δείχνει ότι από τα πρόθυρα της κατάρρευσης είναι δυνατό να θεσπιστούν σκληρές, λογικές οικονομικές μεταρρυθμίσεις, να ανοικοδομηθεί το κοινωνικό συμβόλαιο, να επιδειχθεί συγκρατημένος πατριωτισμός – και να κερδίσουμε ακόμα τις εκλογές. Με τον μισό κόσμο να ψηφίζει το 2024, οι δημοκράτες παντού θα πρέπει να το προσέξουν» καταλήγει ο Economist.

Ροή Ειδήσεων