• Αναζήτηση

Ο Έλληνας επιχειρηματίας που άλλαξε τους κανόνες στο Παγκόσμιο εμπόριο

Η KSY, μία εταιρεία με Ελληνικών συμφερόντων κατάφερε το ακατόρθωτο: να κερδίσει την μεγαλύτερη εξαγωγική εταιρεία χυμού σε όλο τον κόσμο, την βραζιλιάνικη Citrosuco, με πωλήσεις χυμών 1,2 δισ. δολαρίων το χρόνο.

Ήταν δίκαιο και έγινε πράξη.

Η νίκη της KSY -που έχει έδρα τη Μεγάλη Βρετανία, ενάντια στην εταιρία Citrosuco δεν είναι μόνο επιχειρηματική αλλά πρωτίστως ηθική.

Ο Έλληνας επιχειρηματίας Χρήστος Παπαδημητρακόπουλος, που κατέχει το 75 %  της KSY,  έδωσε έναν τεράστιο δικαστικό αγώνα και τα κατάφερε. Με πείσμα να νικήσει την αδικία αλλά και  προσήλωση στην ηθική πλευρά της υπόθεσης, παρουσίασε όλα τα στοιχεία εκείνα που έπεισαν το εφετείο του Ηνωμένου Βασιλείου ώστε να βγάλει υπέρ του την απόφαση και να καταδικάσει τον  μεγαλύτερο εξαγωγέα πορτοκαλιού χυμού στον κόσμο.

Αλλά ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή , στο επίκεντρο της αντιπαράθεσης βρισκόταν ένα συμβόλαιο παράδοσης 3,6 τόνων πορτοκαλοπολτού, του οποίου η τιμή του προϊόντος θα διαμορφωνόταν αργότερα ανάλογα με τις συνθήκες αγοράς. Αυτό το «ανοιχτό» σημείο του συμβολαίου, έδωσε λαβή στη Citrosuco που  προσπάθησε να αλλάξει τους όρους μόλις μειώθηκαν οι ανάγκες της σε πορτοκαλοπολτό και δήλωσε ότι -κατά την άποψή της- η συμφωνία με την KSY δεν ήταν κατ’ ουσία συμβόλαιο, αλλά απλά μία συμφωνία μελλοντικής συνεργασίας και άρα μη δεσμευτική.

Ο δικαστικός αγώνας που ξεκίνησε κόστισε -μόνο για τα δικαστικά έξοδα- περί τα 1,3 εκατομμύρια ευρώ, ποσό που συνήθως είναι αποτρεπτικό  για πολλές εταιρείες. Ο Χρήστος Παπαδημητρακόπουλος επέμεινε ότι οι δεσμεύσεις του συμβολαίου είναι ενεργές απέναντι στην εταιρία του, με την Citrosuco όχι μόνο να τον αγνοεί αλλά και να διακόπτει κάθε δίαυλο επικοινωνίας και προσπάθειας διαλόγου που κατέβαλε η KSY.

Σε πρώτο βαθμό λοιπόν η υπόθεση κατέληξε σε ισοπαλία. Ο Έλληνας επιχειρηματίας, με το πείσμα του Σπαρτιάτη, προχώρησε την υπόθεση στο εφετείο του Ηνωμένου Βασιλείου επιμένοντας στην διαφάνεια και την νομική κατοχύρωση μιας συμφωνίας που θεωρούσε τίμια και δεσμευτική και τελικά δικαιώθηκε.

Το εφετείο του Ηνωμένου Βασιλείου στην απόφασή του αναγνώρισε ότι κατά την υπογραφή του τριετούς διάρκειας συμβολαίου υπήρχε πρόθεση, οι δύο πλευρές, να δεσμευτούν σε μια πλήρη συνεργασία και ότι ακόμα κι αν τιμή ενός μέρους της ποσότητας δεν έχει αποτυπωθεί ρητά στην συμφωνία θα μπορούσε να προσδιοριστεί αργότερα βάση αντικειμενικών κριτηρίων της αγοράς και άρα δε δύναται να ακυρωθεί η αρχική πρόθεση δέσμευσης.

Το εφετείο του Ηνωμένου Βασιλείου αποφάσισε να προστατεύσει το παγκόσμιο εμπόριο καθώς απάντησε πολύ απλά ότι «ο λόγος πρέπει να τηρείται». Δηλαδή το αυτονόητο.

Επίσης αυτονόητο είναι ότι τρεις δικαστές που διαχειρίστηκαν την υπόθεση κατέληξαν στην πάγια και βασική επιχειρηματική αρχή ότι οι εμπορικές συμφωνίες τις οποίες υπογράφουν δύο μέρη είναι δεσμευτικές.

Το δικαστήριο αποφάσισε ότι η συμφωνία μεταξύ των δύο πλευρών παρά την ανοιχτή τιμολόγηση είναι νομικά δεσμευτική. Η υπόθεση αποτελεί σταθμό για την ευρωπαϊκή αγορά φρούτων και χυμών αναδεικνύοντας τις πρακτικές των διεθνών παικτών. Αυτή η κορυφαία νίκη στο εφετείο του Ηνωμένου Βασιλείου μπορεί να αλλάξει και το «παιχνίδι» της αγοράς του χυμού σε ό,τι αφορά τα συμβόλαια

Ο Χρήστος Παπαδημητρακόπουλος δήλωσε μετά την απόφαση ότι  «για εμάς, η αξιοπρέπεια δεν είναι διαπραγματεύσιμη. Το να είσαι μικρός δεν σημαίνει ότι δεν έχεις φωνή. Σημαίνει ότι έχεις αρχές». Κατηγορηματικός ήταν και για τον τρόπο που γίνονται οι μέχρι τώρα συμφωνίες στο χώρο αυτό. Τις περισσότερες φορές εφαρμόζονται «πρακτικές μαφίας» καθώς δεν υπάρχουν συμβόλαια με υπογραφές, χωρίς μάρτυρες, κάτι που τόνισε «εμείς έχουμε αποφασίσει να αλλάξουμε και δεν δεχόμαστε αυτόν τον τρόπο συναλλαγής».

Η συνέχεια της υπόθεσης…

Μένει να δούμε εάν ο βραζιλιάνικος γίγαντας θα συγκρουστεί ξανά με την KSY που έχει ήδη καταθέσει απαίτηση για δεσμευτικό συμβόλαιο με δεκαετή διάρκεια, συνολικής ποσότητας 100.000 τόνων, και που είχε συμφωνηθεί επίσημα.

Θα υπάρξει νέα σύγκρουση  μετά την τελική δικαστική απόφαση της πρώτης υπόθεσης από το Ηνωμένο Βασίλειο; Θα τολμήσει ο μεγαλύτερος εισαγωγέας χυμού  πορτοκαλιού στον κόσμο, ο Βραζιλιάνικος γίγαντας να αγνοήσει και το επόμενο συμβόλαιο; Εάν ναι  αυτή τη φορά, οι αριθμοί και οι νομικές συνέπειες θα είναι πολλαπλάσιας βαρύτητας. Το νομικό δεδικασμένο είναι σαφώς υπέρ του Έλληνα επιχειρηματία που δεν το έβαλε κάτω, πάλεψε για το δίκιο του και τελικά δικαιώθηκε.

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Ροή Ειδήσεων