• Αναζήτηση

Ο Καθηγητής Δ. Κουτσογιάννης στην ΕΡΤ Καλαμάτας για το αντιπλημμυρικό: Η Επιστήμη έχει λύσεις και η κοινωνία αποφασίζει (ηχητικό)

Την παραδοχή πως η επιστήμη μπορεί και οφείλει να προσφέρει λύσεις, ώστε η κοινωνία να επιλέγει, τόνισε, μιλώντας για την Τεχνική του Έκθεση αναφορικά με το αντιπλημμυρικό ζήτημα της Καλαμάτας ο Καθηγητής Υδρολογίας του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου Δημήτριος Κουτσογιάννης.

 

Ο κ. Κουτσογιάννης αναφέρθηκε αναλυτικά σε διαπιστώσεις της συγκεκριμένης Έκθεσης, αλλά και τις επιλογές που υπάρχουν για την αντιπλημμυρική θωράκιση της Καλαμάτας μιλώντας στον Ηλία Μαραβά, στην πρωινή ενημερωτική εκπομπή της ΕΡΤ Καλαμάτας.

 

Ειδικότερα, ο καθηγητής τεκμηρίωσε, πως η κοινωνία της Καλαμάτας έχει τη δυνατότητα να επιλέξει τη λύση εκείνη που θα προσφέρει επαρκή προστασία από το φυσικό φαινόμενο και ταυτόχρονα θα έχει τις μικρότερες επιπτώσεις στη λειτουργία και το δομικό περιβάλλον της πόλης. Χωρίς να τοποθετηθεί ανοικτά υπέρ κάποιας από τις τέσσερις εναλλακτικές που ο ίδιος παρουσιάζει στην Τεχνική του Έκθεση, αλλά προκρίνοντας τη λύση των φραγμάτων στο Νέδοντα σημείωσε τρεις πολύ βασικούς παραμέτρους.

 

Η πρώτη παράμετρος αφορά το ξήλωμα των σκεπασμένων τμημάτων του χειμάρρου με τον καθηγητή να εκφράζει σοβαρές αμφιβολίες για το αν είναι δυνατή η επαναφορά τους. Η δεύτερη παρατήρηση έχει να κάνει με τις παραδοχές για την παροχετευτικότητα του Νέδοντα τις οποίες υιοθέτησε η μελέτη Μορέα. Η τρίτη παράμετρος έχει να κάνει με την αποδεδειγμένη προστασία που προσφέρουν τα φράγματα, ενώ ταυτόχρονα συγκρατούν σημαντικές ποσότητες νερού για τον υδροφόρο ορίζοντα.

 

Εξίσου, σημαντική επισήμανση του κ. Κουτσογιάννη είναι αναφορικά για το αν μπορεί μια εναλλακτική λύση να ωριμάσει μελετητικά και να προλάβει τα χρονικό πλαίσιο του χρηματοδοτικού εργαλείου (Ταμείο Ανάκαμψης). Κατηγορηματικά ο κ. καθηγητής απάντησε πως υπάρχει διαθέσιμος χρόνος και οι μελέτες μπορεί να έχουν ολοκληρωθεί μέσα σε μερικούς μήνες αν υπάρχει βούληση της πολιτείας.

Η σύνταξη της εν λόγω Τεχνικής Έκθεσης ανατέθηκε στην επιστημονική ομάδα του κ. Κουτσογιάννη με απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου, μετά από πρόταση του Επικεφαλής παράταξης μειοψηφίας του Δήμου Καλαμάτας Βασίλη Τζαμουράνη.

“Η επιστήμη σπάει τα αδιέξοδα και προσφέρει λύσεις δίνοντας τη δυνατότητα στην κοινωνία να επιλέγει. Η κοινωνία είναι αυτή που αποφασίζει” είναι η απάντηση του κ. Κουτσογιάννη στην ερώτηση για το ποια λύση προκρίνει ο ίδιος.

Αναλυτικά η παρέμβαση του κ. Κουτσογιάννη:

Σύνταξη: Ηλίας Μαραβάς

 

πηγή:  ertnews.gr

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ροή Ειδήσεων