• Αναζήτηση

O Πούτιν ανακοίνωσε μερική επιστράτευση, από σήμερα, στη Ρωσία -«Δεν μπλοφάρω για τα πυρηνικά»

Διάταγμα για μερική επιστράτευση, που ξεκινά σήμερα, υπέγραψε ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν, όπως ανακοίνωσε σήμερα στο διάγγελμά του προς τον ρωσικό στρατό, για πρώτη φορά από τότε που έστειλε στρατεύματα στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο.

Ο Πούτιν δήλωσε ότι στόχος του είναι «να απελευθερώσει» το Ντονμπάς στην ανατολική Ουκρανία, ενώ σημείωσε ότι οι περισσότεροι κάτοικοι της περιοχής δεν επιθυμούν να επιστρέψουν υπό τον «ζυγό» της Ουκρανίας, ισχυριζόμενος ότι η Δύση θέλει να καταστρέψει τη χώρα του κι ότι προσπάθησε να μετατρέψει τον λαό της Ουκρανίας σε τροφή για κανόνια.

Στο τηλεοπτικό του διάγγελμα ο Πούτιν είπε πως η μερική επιστράτευση θα ξεκινήσει από σήμερα κι ότι ήταν αναγκαίο να ληφθεί μια επείγουσα απόφαση «για την προστασία των ανθρώπων μας στα απελευθερωμένα εδάφη. Γι’ αυτό ενέκρινα την εισήγηση του υπουργείου Άμυνας για μια “μερική επιστράτευση”. Όπως είπε ο Ρώσος πρόεδρος, το σχετικό διάταγμα έχει ήδη υπογραφεί.

Ο Πούτιν απειλεί τη Δύση: «Δεν μπλοφάρω με τα πυρηνικά»

Ο Πούτιν είπε ότι οι ρωσικές δυνάμεις αντιμετωπίζουν τις στρατιωτικές επιχειρήσεις της συλλογικής Δύσης σε ένα μέτωπο άνω των χιλίων χιλιομέτρων στην Ουκρανία κι όσοι είναι έφεδροι θα κληθούν στα όπλα.

Είπε, ακόμη, ότι η Ρωσία θα υποστηρίξει πλήρως τα δημοψηφίσματα που ανακοινώθηκαν στις αυτοαποκαλούμενες «Λαϊκές Δημοκρατίες του Ντονέτσκ και του Λουχάνσκ» και στις κατεχόμενες περιοχές της Χερσώνας και της Ζαπορίζια για την ένταξή τους στη Ρωσική Ομοσπονδία. Και κατηγόρησε τη Δύση ότι άρχισε πόλεμο κατά της Ρωσίας στην Ουκρανία το 2014.

«Στην επιθετική της, αντιρωσική πολιτική, η Δύση ξεπέρασε όλα τα όρια», είπε κατηγορώντας τη Δύση ότι σχεδιάζει να καταστρέψει τη Ρωσία και να καταφύγει στον πυρηνικό εκβιασμό.

Ο Πούτιν επισήμανε ότι η Ρωσία διαθέτει «πολλά όπλα για να απαντήσει» στις, όπως τις αποκάλεσε, απειλές της Δύσης, τονίζοντας: «Δεν μπλοφάρω».

«Εάν απειληθεί η εδαφική ακεραιότητα της χώρας μας, για να υπερασπιστούμε τη Ρωσία και τον λαό μας θα χρησιμοποιήσουμε όλα τα μέσα που έχουμε. Αυτό δεν είναι μπλόφα.

Η εδαφική ακεραιότητα της πατρίδας μας, η ανεξαρτησία και η ελευθερία μας θα κατοχυρωθούν, επαναλαμβάνω, με όλα τα μέσα που έχουμε. Όσοι προσπαθούν να μας εκβιάσουν με πυρηνικά όπλα πρέπει να γνωρίζουν ότι οι άνεμοι που επικρατούν μπορούν να στραφούν προς την κατεύθυνσή τους», είπε χαρακτηριστικά.

Εξάλλου, ζήτησε να αυξηθεί η χρηματοδότηση προκειμένου να ενισχυθεί η παραγωγή όπλων στη Ρωσία.

Ποιους καλεί στα όπλα ο Πούτιν – 300.000 άτομα, λέει ο Σοϊγκού

O Πούτιν είπε ότι καλεί εφέδρους να συμβάλουν στον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία, αλλά ότι δεν θα επιβάλει γενική επιστράτευση προς το παρόν.

Πρόσθεσε πως σε πρώτη φάση έφεδροι με εκπαίδευση και εμπειρία θα κληθούν να υπηρετήσουν στα μέτωπα.

Από την πλευρά του, ο Ρώσος υπουργός Άμυνας Σεργκέι Σοϊγκού διευκρίνισε ότι η μερική επιστράτευση θα αφορά εκείνους που έχουν στρατιωτική εμπειρία, δηλαδή περίπου 300.000 άτομα.

Πηγή:www.iefimerida.gr

Ροή Ειδήσεων