• Αναζήτηση

Ο πρώτος Έλληνας επιστήμονας που θα ψάξει μετεωρίτες στην Ανταρκτική!

Στο «θησαυροφυλάκιο» των μετεωριτών, στην Ανταρκτική, θα βρεθεί ο Ιωάννης Μπαζιώτης, επίκουρος καθηγητής Ορυκτολογίας – Γεωλογίας του Γεωπονικού Πανεπιστημίου, ο πρώτος Έλληνας που συμμετέχει στην ειδική αποστολή της NASA ΑNSMET (The Antarctic Search for Meteorites).

Η Ανταρκτική επιλέχθηκε για τις συγκεκριμένες αποστολές επειδή στην περιοχή υπάρχει «ένας φυσικός μηχανισμός συγκέντρωσης μετεωριτών», όπως εξηγεί ο κ. Μπαζιώτης σε συνέντευξή του στον ραδιοφωνικό σταθμό του ΑΜΠΕ. Περίπου 22.000 μετεωρίτες έχουν έρθει στο φως από την Ανταρκτική σε σύνολο κάπου 57.000 μετεωριτών που έχουν ανακαλυφθεί στη γη. «Ένας πολύ σημαντικός θησαυρός», όπως λέει.

Στο βιογραφικό του, ο κ. Μπαζιώτης έχει και τη μελέτη του πιο σημαντικού μετεωρίτη με προέλευση τον πλανήτη Άρη, που είχε πέσει στη Γη τον Ιούλιο του 2011 ενώ ακολούθησε η μελέτη και άλλων σημαντικών μετεωριτών.

antarktik2

«Πριν λίγες ημέρες έκλεισα μια ακόμη επιστημονική εργασία, σε περιοδικό πάλι του ομίλου Nature, για έναν μετεωρίτη που έπεσε στη γη το 1828, στη Γαλλία, στην περίπτωση του οποίου έχω πάλι ανακαλύψει κάποια συγκεκριμένα ορυκτολογικά συστατικά στο εσωτερικό του συγκεκριμένου μετεωρίτη που ανακαλύπτονται για πρώτη φορά. Αποτελέσματα που δεν έχουν δημοσιευθεί από κάποιον άλλον επιστήμονα. Μια εργασία που ελπίζω να δημοσιευθεί σύντομα και ενόσω είμαι στην Ανταρκτική» προσθέτει.

Είναι η πρώτη φορά που συμμετέχει Έλληνας σε αυτή την αποστολή, είτε από ελληνικό πανεπιστήμιο είτε από οποιοδήποτε άλλο πανεπιστήμιο. Όπως εξηγεί ο κ. Μπαζιώτης, όπως σχεδόν κάθε χρόνο τα μέλη της αποστολής είναι οκτώ, δύο ορειβάτες και οι υπόλοιποι επιστήμονες από ερευνητικά αντικείμενα που είναι κοντά στην πλανητική επιστήμη.

«Οκτώ θα είμαστε και φέτος στην Ανταρκτική, ενώ θα χωριστούμε σε δύο ομάδες των τεσσάρων» συνεχίζει, «η μία ομάδα, η ομάδα Α, θα πάει σε μια συγκεκριμένη περιοχή και θα παραμείνει στον πάγο για έξι εβδομάδες και θα προσπαθεί να κάνει αναζήτηση των μετεωριτών συστηματικά. Η δεύτερη ομάδα, στην οποία συμμετέχω εγώ, θεωρητικά είναι έχει μια πιο δύσκολη αποστολή και αυτό γιατί κάθε δύο εβδομάδες θα πρέπει να αλλάζουμε περιοχή έρευνας…

Διαβάστε περισσότερα εδώ: newsbeast.gr

Ροή Ειδήσεων