• Αναζήτηση

Οι αντιεμβολιαστές δεν μας προέκυψαν τυχαία

*της Σοφίας Γιαννακά

Αυξάνονται οι «αρνητές», την ώρα που η μετάλλαξη Δέλτα εξαπλώνεται και στα παιδιά. Ένα νέο κύμα τρέλας απειλεί την Ελλάδα, πάνω που είχαμε πιστέψει ότι η πανδημία όπου να’ναι τελειώνει.

Πώς εξηγείται αυτός ο παραλογισμός; Τι άνθρωποι είναι αυτοί που αμφισβητούν την επιστήμη, φοβούνται και καταγγέλλουν το «μπόλι» και αποκαλούν χούντα τα υγειονομικά μέτρα; Έφτασαν στο σημείο να ζητούν εκταφές νεκρών, το κλίμα είναι πια εντελώς αρρωστημένο.

Αν κοιτάξουμε γύρω μας, ο τύπος του αντιεμβολιαστή δεν μας προέκυψε σήμερα. Προϋπήρχε στις διαδηλώσεις του Χριστόδουλου κατά των ευρωπαϊκών ταυτοτήτων του Σημίτη. Είναι ο τύπος του ανθρώπου που αντέδρασε στο ευρώ και στην ένταξη της Ελλάδας στον δυτικό κόσμο. Φώναζε στα πρωϊνάδικα εναντίον κάθε μεταρρύθμισης ή αξιολόγησης στο δημόσιο. Κατέβηκε στις πλατείες των αγανακτισμένων και φώναζε go back madame Merkel. Εντάχθηκε πρόθυμα στο άρμα του Σώρρα που θα έσωζε την Ελλάδα με τα πέτσινα δισεκατομμύρια. Χόρεψε στην πλατεία για το Όχι στο δημοψήφισμα.

Δεν πρόκειται βέβαια για καθαρά ελληνική τρέλα. Όπως έγραψε και ο καθηγητής Γιάννης Βούλγαρης, στην εφημερίδα τα Νέα, «όποιος παρακολουθεί τις μελέτες της κοινής γνώμης στις ανεπτυγμένες χώρες, ξέρει ότι εντυπωσιακά μεγάλο μέρος των πολιτών εμφορείται από αντιεπιστημονικές ανορθολογικές, συνωμοσιολογικές, σχεδόν παρανοϊκές πεποιθήσεις, διαψεύδοντας ευθέως παλαιότερες κοινωνιολογικές προβλέψεις ότι η νεωτερικότητα θα σήμανε την επικράτηση του ορθολογισμού. Με αυτή την έννοια είναι λάθος να αποδίδουμε τα φαινόμενα αυτά στην καθυστέρηση της ελληνικής κοινωνίας. Στον χώρο των σκεπτικιστών και των αρνητών, συνυπάρχουν άνθρωποι ποικίλου κοινωνικού προφίλ και όλων των εποχών, όπως συμβαίνει και στις άλλες δυτικές χώρες, αλλού περισσότερο αλλού λιγότερο». Ψεκασμένοι υπάρχουν στη Γερμανία, στη Γαλλία, στην Αμερική.

Αυτή η «άλλη» κοινωνία, που αντιστέκεται σε κάθε αλλαγή και πρόκληση, θα βρίσκεται πάντα μπροστά μας. Είναι εξάλλου πρόσφατη η εμπειρία από ένα άλλο κίνημα ανορθολογισμού που παρολίγο να μας χαντακώσει: όταν το 2015 εκατομμύρια Έλληνες πίστεψαν ότι το άλμα στο κενό -εκτός ευρώ και Ευρώπης-, με το οποίο φλέρταρε ο Αλέξης Τσίπρας και οι σύντροφοί του, ήταν η λύση στην χρεοκοπία της χώρας.

Όπως τότε έτσι και τώρα, αυτοί οι άνθρωποι είδαν την πανδημία σαν έναν από μηχανής θεό και βρήκαν καταφύγιο στην αγκαλιά των νέων τσαρλατάνων.

 

iefimerida.gr

Ροή Ειδήσεων