Πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 29 Ιουλίου στα Καλάβρυτα η εκδήλωση «Πελοποννησιακοί Δρόμοι του Τυριού: Συνεργασία – Ταυτότητα – Εξωστρέφεια» με τη σύμπραξη των Αναπτυξιακών Εταιρειών Πάρνωνας Α.Ε., Αχαΐα Αναπτυξιακή Α.Ε. και Αναπτυξιακή Ολυμπίας Α.Ε. στο πλαίσιο του Σχεδίου Διακρατικής Συνεργασίας “Say Cheese – Balkan Cheese”
Στόχος της εκδήλωσης ήταν η ανάδειξη της πολιτιστικής και παραγωγικής ταυτότητας της τυροκομίας στην Πελοπόννησο, η ενίσχυση της διατοπικής συνεργασίας και η δημιουργία των βάσεων για τη θεσμοθέτηση ενός διαπεριφερειακού θεσμού με ετήσιο χαρακτήρα, αφιερωμένου στους τυροκομικούς δρόμους του τόπου.
Η κεντρική πλατεία των Καλαβρύτων μετατράπηκε σε ένα χώρο συνάντησης και γευσιγνωσίας όπου θεσμικοί φορείς, παραγωγοί τυροκομικών προϊόντων και κοινό, είχαν την ευκαιρία να ανταλλάξουν γνώσεις και εμπειρίες σχετικά με την τέχνη και την παράδοση της τυροκομίας.
Παράλληλα, η προβολή τριών θεματικών video για την τυροκομική παράδοση της Αχαΐας, της Ανατολικής Πελοποννήσου και της Ολυμπίας ταξίδεψαν το κοινό μέσα από εικόνες και αφηγήσεις στα ιδιαίτερα γεωγραφικά και γευστικά χαρακτηριστικά των τριών αυτών περιοχών και ανέδειξαν ακόμη πιο έντονα την ανάγκη καταγραφής αλλά και αξιοποίησης της τυροκομικής παράδοσης ως ένα μέσο αγροδιατροφικής, τουριστικής και πολιτιστικής ανάπτυξης.
Στην ανάγκη αυτή εστίασαν και οι εισηγητές της εκδήλωσης όπου ο καθένας έδωσε τη δική του διάσταση σε αυτή με βάση την ιδιότητα και εξειδίκευσή του.
Ο κ. Παύλος Σατολιάς, Πρόεδρος της Εθνικής Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών (ΕΘΕΑΣ) και Συνεταιρισμού Καλαβρύτων και ο κ. Μόσχος Κορασίδης, Διευθυντής ΕΘΕΑΣ, αναφέρθηκαν στις απαιτούμενες θεσμικές ενέργειες σήμανσης και πιστοποίησης της παραδοσιακής βαρελίσιας φέτας. Ο κ. Χρήστος Χρυσανθόπουλος, Ειδικό Επιστημονικό Προσωπικό Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών, ανέδειξε την διάσταση της τυροκομικής παράδοσης ως ένα πολιτιστικό προϊόν μέσα από την εισήγησή του για τη δημιουργία ενός Μουσείου Τυροκομίας, ενώ ο κ. Σωτήρης Μπόλης, σύμβουλος Αναπτυξιακών Δράσεων, εστίασε στην αναγκαιότητα ανάδειξης και καταγραφής της παραδοσιακής τεχνικής παραγωγής φέτας Καλαβρύτων σε ξύλινα βαρέλια στην άυλη πολιτιστική κληρονομιά.
Ιδιαίτερα σημαντική στιγμή της εκδήλωσης ήταν η παρουσίαση του Σήματος Επισκέψιμου Τυροκομείου του Υπουργείο Τουρισμού από τη κα Μαρία Κιάμου, Αναπληρώτρια Προϊσταμένη της Διεύθυνσης Ποιοτικών Προτύπων του Υπουργείου Τουρισμού, το οποίο αποτελεί σημαντικό εργαλείο τουριστικής και αγροδιατροφικής ανάπτυξης και το οποίο πλέον έχει θεσμικά κατοχυρωθεί.
Κορυφαία στιγμή της εκδήλωσης η παρουσίαση της πρότασης για τη θεσμοθέτηση της «Ημέρας Πελοποννησιακών Δρόμων του Τυριού» ως μια ετήσια πολυθεματική διοργάνωση αφιερωμένη στην τυροκομική ταυτότητα της Πελοποννήσου, η οποία επικυρώθηκε με την υπογραφή απόφασης – μνημονίου συνεργασίας των συνδαιτυμόνων.
