• Αναζήτηση

«ΠΡΟΣΩΠΟ ΝΑΡΤΟΥΡΑ» για το 2020 ο Κώστας Ξυδέας

Το Πολιτιστικό Σωματείο για την Τέχνη & Φύση “ΝΑΡΤΟΥΡΑ” απαρτίζεται από ανθρώπους που αγαπούν -όπως το λέει και η επωνυμία του- την τέχνη και τη φύση. Στο πλαίσιο αυτό, δίνεται η δυνατότητα στον καθέναν τους να κάνει τις δικές του ιδιαίτερες, προσωπικές προσεγγίσεις, επαναπροσδιορίζοντας τη ζωή μέσα από τη συγκεκριμένη συνάρτηση και την αέναα αμφίδρομη και ζωογόνα αυτή σχέση.
Ο τίτλος «ΠΡΟΣΩΠΟ ΝΑΡΤΟΥΡΑ» απονέμεται από το σωματείο μία φορά για κάθε έτος, σε μία προσωπικότητα -μέλος ή μη του σωματείου -, που θεωρείται ότι πληροί απόλυτα τις προϋποθέσεις για τον τίτλο αυτό.
Οι προϋποθέσεις για να λάβει κάποιος τον τίτλο, είναι:

• Η απόλυτη ταύτιση της φιλοσοφίας και της στάσης ζωής του με τη δική μας φιλοσοφία για την τέχνη, τη φύση και τον άνθρωπο.
• Να είναι άνθρωπος της φύσης και της τέχνης, και να το έχει αποδείξει έμπρακτα, με σεβασμό και ανιδιοτέλεια, μέσα από τη δική του, προσωπική διαδρομή.
• Να έχει επιδείξει κοινωνική ευαισθησία, σε διάφορους τομείς της καθημερινότητάς μας.
Σκοπός της θέσπισης και της απονομής του τίτλου είναι η δημιουργία μιας αφορμής, ώστε να εκφράσουμε ευρύτερα, την εκτίμησή μας στο πρόσωπο αυτό, αναδεικνύοντας το έργο του και αναγνωρίζοντας τη συνεισφορά του στην τέχνη, τη φύση, τον πολιτισμό και στο κοινωνικό σύνολο, γενικότερα.

Λίγα λόγια για τον Κώστα Ξυδέα

Ο Κώστας Ξυδέας γεννήθηκε το 1968, στο Μπουένος Άιρες της Αργεντινής. Το 1981 μετακόμισε στην Ελλάδα με την οικογένεια του και συγκεκριμένα στο χωριό Σαϊδώνα, από όπου είναι και η καταγωγή του.
Από νεαρή ηλικία έδειξε την ευαισθησία του για την φύση και τον άνθρωπο.
Στα εφηβικά του χρόνια, είχε κλίση στην μουσική και έπαιζε διάφορα μουσικά όργανα. Αυτό που τον κέρδισε όμως, ήταν το μπουζούκι.
Ταυτόχρονα, η αγάπη για την φύση τον έκανε να περιηγηθεί στα βουνά και τις θάλασσες, παρατηρώντας την πανίδα και την χλωρίδα τους.
Επιστρέφοντας από τον στρατό, ασχολήθηκε με διάφορες εργασίες. Μία από αυτές ήταν στο δασαρχείο, ως φύλακας, στο δάσος της Βασιλικής, στον Ταΰγετο.
Το 1993 ξεκίνησε να εργάζεται στην επιχείρηση Μπλάουελ, αρχικά ως βοηθός γεωπόνου και στη συνέχεια, για πάρα πολλά χρόνια, εργάστηκε ως σύμβουλος βιολογικής γεωργίας. Μια ειδικότητα σχεδόν άγνωστη τότε στην Ελλάδα. Αυτό ήταν κάτι που τον εξέφραζε, γιατί έτσι μπορούσε να βάλει κι αυτός το λιθαράκι του στο να σταματήσει η αλόγιστη χρήση χημικών στις καλλιέργειες και στη φύση.
Το 1995 παντρεύτηκε την Γεωργία Σπανού, με την οποία απέκτησαν δύο παιδιά, τον Νίκο και την Όλια.
Το 1998 δημιούργησε, με άλλους συγχωριανούς του, την φυσιολατρική ομάδα Σαϊδώνας «Φ.Ω.Σ.», με στόχο την ανάδειξη των κρυφών μονοπατιών, φαραγγιών και των ορεινών όγκων του Ταΰγετου. Στις δραστηριότητες αυτές συμμετείχαν ορειβατικοί σύλλογοι από όλη την Ελλάδα. Ταυτόχρονα, δημιουργήθηκε άτυπα μία ομάδα πυρασφάλειας, που συμμετείχε και σε κατασβέσεις πυρκαγιών.
Το 2000 ασχολήθηκε με την σπηλαιολογία, όντας ιδρυτικό μέλος, στη θέση του ειδικού γραμματέα, στον Σπηλαιολογικό Σύλλογο Ταΰγετου – Πάρνωνα «Ο ΠΟΣΕΙΔΩΝ». Ο Σύλλογος αυτός είχε ως αντικείμενο την εξερεύνηση και καταγραφή σπηλαίων και βάραθρων, άγνωστων για την σπηλαιολογική κοινότητα. Αξίζει να σημειωθεί, ότι ο σύλλογος δρούσε υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού. Επίσης, ο ίδιος συμμετείχε, για αρκετά χρόνια, στην Τριμελή Επιτροπή Προστασίας Σπηλαίων Ελλάδος της Ελληνικής Ομοσπονδίας Σπηλαιολογίας.
Το 2006 ήταν υποψήφιος Δήμαρχος δήμου Λεύκτρου με τον συνδυασμό «Δημοτική Αγωνιστική Συνεργασία» ( Δ.Α.Σ.) και εκλέχθηκε ως επικεφαλής της ελάσσονος μειοψηφίας.
Το 2008, διαπιστώνοντας την ανάγκη για την προστασία της περιοχής και των ανθρώπων της, μαζί με τον Πρόεδρο του Συλλόγου «ΓΑΙΑ», Γρηγόρη Ορφανίδη, συμφώνησαν στην ένωση του Σπηλαιολογικού Συλλόγου «Ο ΠΟΣΕΙΔΩΝ» με τον φυσιολατρικό σύλλογο εθελοντών «ΓΑΙΑ». Ως «ΓΑΙΑ» λοιπόν οι δύο σύλλογοι εντάχθηκαν στο Μητρώο Πολιτικής Προστασίας.
Από τότε έως σήμερα, ο Κώστας Ξυδέας είναι ο Διοικητής Εθελοντών του συλλόγου και συνεχίζει να προσφέρει την βοήθεια του, ανιδιοτελώς, όπου παραστεί ανάγκη.

Ροή Ειδήσεων