• Αναζήτηση

Π. Νίκας για ΠΟΠ Ελιά Καλαμάτας: “Η Περιφέρεια σαφώς δηλώνει ότι τάσσεται στο πλευρό των παραγωγών”

“Η Περιφέρεια σαφώς δηλώνει ότι τάσσεται στο πλευρό των παραγωγών” δήλωσε ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παναγιώτης Νίκας σήμερα Τρίτη 30 Μαρτίου, στην Σπάρτη, ερωτώμενος σχετικά με το θέμα της ΠΟΠ Ελιά Καλαμάτας.

Ο περιφερειάρχης πρόσθεσε δε ότι “εξ ίσου σαφής είναι και η θέση της Περιφέρειας αναφορικά με την ΠΟΠ Ελιά Καλαμάτας”, διευκρινίζοντας ότι “ο προσδιορισμός αυτός είναι για τη Μεσσηνία ή για τη νότια Πελοπόννησο, δηλαδή τη Μεσσηνία, τη Λακωνία και μέρος της Ηλείας -περιοχές που έχουν συγκεκριμένες κλιματικές συνθήκες και εδαφικά χαρακτηριστικά” και εκφράζοντας για μία ακόμα φορά την εκτίμηση ότι “ενδεχόμενη εξακολούθηση της ισχύος της απόφασης Αποστόλου θα οδηγήσει στην καταστροφή των ελαιοπαραγωγών και στην ανυπαρξία κτημάτων με καλλιέργειες χοντρολιάς”.

 

ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΩΝ ΕΞΩΔΙΚΩΝ

Στο μεταξύ, ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου απάντησε με δικό του εξώδικο προς το εξώδικο που του είχε αποστείλει πρόσφατα η ΠΕΜΕΤΕ (Πανελλήνια Ενωση Μεταποιητών Τυποποιητών Εξαγωγέων Επιτραπέζιας Ελιάς), με αφορμή δηλώσεις του σχετικά με το θέμα της ΠΟΠ Ελιά Καλαμάτας.

Στο εξώδικό της η εν λόγω Ενωση ισχυριζόταν -μεταξύ άλλων- ότι μέρος από τις εν λόγω δηλώσεις του Π. Νίκα  “βρίθει αναλήθειας και συκοφαντεί κατάφωρα τον κλάδο” τον οποίον ο συγκεκριμένος φορέας εκπροσωπεί.

Από την πλευρά του, ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Π. Νίκας στην απάντησή του -την οποία επίσης απέστειλε εξωδίκως στην ΠΕΜΕΤΕ- χαρακτηρίζει “αβάσιμο και αναληθές” το εξώδικο της Ενωσης, εκφράζοντας παράλληλα “λύπη και προβληματισμό” για την αποστολή εκ μέρους της τού εν λόγω εγγράφου. Παρατηρεί δε ότι “προκαλεί απορία η εκ μέρους σας σπουδή στο να θεωρήσετε τα λεγόμενά μου συκοφαντικά και να ταυτιστείτε με δήθεν υπονοούμενα, τα οποία προδήλως τυγχάνουν ανυπόστατα”.

 

Η ΠΕΜΕΤΕ

Η ΠΕΜΕΤΕ υποστηρίζει, μεταξύ άλλων, στο εξώδικό της προς τον περιφερειάρχη Πελοποννήσου:

“Η τελευταία ιδιαίτερα παράγραφος της παρέμβασης που φέρεστε να διατυπώσατε, μας άφησε εμβρόντητους, καθώς πέραν του ότι παραβιάζει το καθήκον σας για αμεροληψία και ίσης αντιμετώπισης των φορέων, επιχειρήσεων και μονάδων τυποποίησης που ανήκουν στην Περιφέρειά σας, βρίθει αναλήθειας και συκοφαντεί κατάφωρα τον κλάδο μας.

Οπως πολύ καλά γνωρίζετε η ελληνική παραγωγή επιτραπέζιων ελιών της ποικιλίας Καλαμών κατανέμεται ως εξής: Νομός Αιτωλοακαρνανίας 44%, Νομός Λακωνίας 28%, Νομός Φθιώτιδας 18%, άλλες περιοχές 7%, Νομός Μεσσηνίας 3%. Ενώ στην Περιφέρειά σας, λόγω του ότι η Λακωνία είναι ο δεύτερος πανελλαδικά νομός στις ποσότητες παραγωγής επιτραπέζιων ελιών της ποικιλίας Καλαμών, εδρεύουν και δραστηριοποιούνται εργοστάσια και μονάδες τυποποίησης αυτών.

Ομως, η πραγματικότητα αυτή, ουδόλως σας εμπόδισε από το να προβείτε, όπως σύμφωνα με τα δημοσιεύματα του Τύπου φέρεστε, στην επαίσχυντη και κατασυκοφαντική δήλωσή σας, ότι δήθεν «στα σούπερ μάρκετ βλέπουμε συσκευασίες να αναγράφουν “ελιές Καλαμάτας”, αλλά αυτές να είναι ελιές από την Τυνησία ή την Τουρκία συσκευασμένες σε κάποιο εργοστάσιο στην Ελλάδα».

Με τη δήλωσή σας αυτή θίξατε συλλήβδην τον κλάδο μας που οφείλατε να γνωρίζετε και να είστε αλληλέγγυος στην προσπάθειά του για επιβίωση και ανάκαμψη μέσα στις ιδιαίτερες και καταστροφικές συνθήκες που βιώνουμε.

Ενώ παράλληλα, θίξατε και τους παραγωγούς, μεταποιητές και τυποποιητές της Περιφέρειάς σας, παρουσιάζοντάς τους επί της ουσίας ως απατεώνες, καθώς η γενικότητα και αοριστία της δήλωσής σας, δίνει το περιθώριο ερμηνείας ότι το «κάποιο εργοστάσιο στην Ελλάδα», μπορεί να βρίσκεται οπουδήποτε, επομένως και στην Πελοπόννησο.

Η δήλωση που φέρεστε να κάνατε, είχε προφανή σκοπό να πλήξει το μεγαλύτερο μέρος της ελληνικής παραγωγής επιτραπέζιας ελιάς Καλαμών, να πλήξει την αξιοπιστία του, να προσβάλει κατάφωρα την ακεραιότητά του και να παραπλανήσει την κοινή γνώμη με αόριστες και ψευδείς κατηγορίες. Ιδίως, δε, η βλάβη επιτείνεται αν ληφθεί υπόψη ότι, το 90 – 95% του προϊόντος εξάγεται και τέτοιου είδους δηλώσεις έχουν αντίκτυπο στις διεθνείς αγορές, θίγουν την φήμη και αξιοπιστία των ελληνικών εξαγωγικών επιχειρήσεων επιτραπέζιων ελιών -και της Πελοποννήσου- στις διεθνείς αγορές δημιουργώντας διαφυγόντα κέρδη και ζημιές στις επιχειρήσεις.

Ο σκοπός σας ήταν τόσο προφανής, που δεν υπολογίσατε ούτε τη ζημία των επιχειρήσεων του κλάδου της Περιφέρειάς σας, καθώς σχετικές δηλώσεις όταν γίνονται από έναν αιρετό εκπρόσωπο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, πολλώ δε μάλλον από τον επικεφαλής αυτής, έχουν τεράστια βαρύτητα και απήχηση, προκαλώντας ακόμα μεγαλύτερη βλάβη”.

 

Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ

Στην απάντησή του ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Π. Νίκας σημειώνει, μεταξύ άλλων:

“Αντιπαρερχόμενος το εν γένει ύφος της εξωδίκου σας, για το οποίο και αύθις διαμαρτύρομαι, καλόπιστα σας καλώ όπως άμεσα ανακαλέσετε την εξώδικό σας, το περιεχόμενο της οποίας μόνο σε εκ μέρους σας παρανόηση θα μπορούσε να αποδοθεί” επισημαίνει ο περιφερειάρχης, επιφυλασσόμενος -όπως τονίζει- και κάθε άλλου νομίμου δικαιώματός του.

Σημειώνει, ειδικότερα, ο Π. Νίκας προς την ΠΕΜΕΤΕ:

“Με λύπη μου και προβληματισμό, έλαβα γνώση της από 12-03-2021 εξωδίκου σας, σύμφωνα με την οποία φέρομαι να έχω καταφερθεί κατά του Σωματείου σας στα πλαίσια τοποθέτησής μου κατά τη διάρκεια τηλεδιάσκεψης φορέων με θέμα την ονομασία ΠΟΠ Ελιά Καλαμάτας. Την εξώδικό σας αυτή αρνούμαι και αντικρούω ως αβάσιμη και αναληθή, επισημαίνω δε προς εσάς τα εξής:

Οπως σας είναι γνωστό πάγια θέση τόσο εμού ως Περιφερειάρχη, όσο και του Περιφερειακού Συμβουλίου Πελοποννήσου, αποτελεί η υποστήριξη των αιτημάτων κατάργησης της γνωστής “ρύθμισης Αποστόλου”, η διατήρηση και επέκταση της ποσοτικής και γεωγραφικής ζώνης ΠΟΠ και η ύπαρξη εθνικής πολιτικής προστασίας και προώθησης της βρώσιμης ελιάς, τόσο σε επίπεδο παραγωγής, όσο και σε επίπεδο επεξεργασίας και εμπορίας, με τελικό στόχο την αύξηση των καλλιεργούμενων εκτάσεων και τη στήριξη της τιμής στον παραγωγό.

Πεποίθησή μου αποτελεί ότι, δεδομένης της ανάγκης προστασίας του συγκεκριμένου αγροτικού προϊόντος με τα ειδικά χαρακτηριστικά του και της επέκτασης της χωροθέτησης της ονομασίας ΠΟΠ Ελιά Καλαμάτας, αναγκαία παρίσταται όχι η αντιπαράθεση, αλλά η συστράτευση του συνόλου των εμπλεκομένων φορέων, συμπεριλαμβανομένων των επαγγελματικών οργανώσεων, όπως η ΠΕΜΕΤΕ, η οποία δύναται να υποδεικνύει στα μέλη της (μονάδες μεταποίησης και εμπορίας) τη λήψη μέτρων και την εφαρμογή κανόνων αυτοελέγχου, ιχνηλασιμότητας κ.λπ., και η στήριξη της καθημερινής μάχης που δίνουν εκατοντάδες αγρότες – παραγωγοί, αλλά και

τυποποιητές, προς την επίτευξη των σκοπών αυτών.

Ως προς την αναφορά μου στο φαινόμενο “ελληνοποίησης” αγροτικών προϊόντων και δη της ελιάς, προφανώς δεν σας διαφεύγει τόσο ότι επί σειρά ετών διαπιστώνονται ανάλογα φαινόμενα, τα οποία υπονομεύουν την αξία του συγκεκριμένου προϊόντος, προκαλώντας μάλιστα σειρά κοινοβουλευτικών ερωτήσεων και δημοσιευμάτων, όσο και το γεγονός ότι ένα από τα θέματα που ιδίως ανέδειξε η πανδημία είναι η ύπαρξη καθεστώτος περιορισμένου ελέγχου, κυρίως λόγω έλλειψης ακριβών δηλώσεων συγκομιδής, παραγωγής, μεταποίησης και εμπορίας, συνθήκη η οποία διευκολύνει τη δράση διαφόρων επιτηδείων, που εμπορεύονται, μετονομάζουν και «βαφτίζουν» ως ελληνικά, διάφορα προϊόντα, μεταξύ των οποίων και η ελιά.

Σε αυτό και μόνο το γεγονός αναφέρθηκα και προκαλεί απορία η εκ μέρους σας σπουδή στο να θεωρήσετε τα λεγόμενά μου συκοφαντικά και να ταυτιστείτε με δήθεν υπονοούμενα, τα οποία προδήλως τυγχάνουν ανυπόστατα”.

Ροή Ειδήσεων