• Αναζήτηση

Πανδημία και τουρισμός θα κρίνουν την οικονομία το 2021

Στην μεταβλητή παράμετρο του τουρισμού εναποθέτει – επί της ουσίας – ο καθηγητής κ. Παναγιώτης Λιαργκόβας, πρόεδρος του ΚΕΠΕ, την εξέλιξη της ελληνικής οικονομίας στη διάρκεια του 2021, αλλά και στην εξέλιξη της πανδημίας.

Ανάλογα με την πορεία της τουριστικής βιομηχανίας θα εξαρτηθεί ο ρυθμός ανάπτυξης στο τρίτο τρίμηνο του έτους, το οποίο θα παίξει σημαντικό ρόλο στην ανάκαμψη της οικονομίας φέτος.

Όπως εξηγεί ο κ. Λιαργκόβας, μιλώντας στο Xrimaonline.gr, εφόσον τα έσοδα από τον τουρισμό το 2021 προσεγγίσουν το 60% των εσόδων του 2019, δηλαδή περί τα 10 δισ. ευρώ, τότε η ανάπτυξη του ΑΕΠ θα κινηθεί με βάση τις κυβερνητικές προβλέψεις, που είναι και προβλέψεις του ΚΕΠΕ, δηλαδή περί το 4,5%.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στη διάρκεια του 2020 τα έσοδα από τον τουρισμό ανήλθαν περί τα 4 δισ. ευρώ.

Σε διαφορετική περίπτωση, λέει ο κ. Λιαργκόβας, και εφόσον επικρατήσει το κακό σενάριο, τότε η ανάπτυξη του ΑΕΠ θα διαμορφωθεί περί το 3%.

Αν και το πρώτο τρίμηνο του έτους ξεκίνησε με διψήφιο ποσοστό ύφεσης – πάντα κατά τις εκτιμήσεις του ΚΕΠΕ, που θεωρείται ίσως ο πιο αξιόπιστος ελληνικός οικονομικός οργανισμός, εκτός της ΕΛΣΤΑΤ φυσικά – ωστόσο τα πράγματα αναμένεται να αντιστραφούν από το δεύτερο τρίμηνο του έτους και θα έχουν εντυπωσιακή βελτίωση στο τρίτο και τέταρτο τρίμηνο.

Μάλιστα, ο πρόεδρος του ΚΕΠΕ θεωρεί πως μετά από δεύτερο τρίμηνο και την ολική έξοδο από την «καραντίνα» θα αρχίσει να διαμορφώνεται ένα φιλοεπενδυτικό κλίμα στη χώρα, γεγονός το οποίο είναι δυνατόν να αποτυπωθεί και στους ρυθμούς ανάπτυξης του ΑΕΠ.

Εκτιμά, δηλαδή, πως οι προκαταβολές του Ταμείου Ανάκαμψης – οι οποίες αναμένεται να εκταμιευθούν με εμπροσθοβαρή τρόπο από τον προϋπολογισμό και θα καλυφθούν στη συνέχεια από ευρωπαϊκά κονδύλια – είναι δυνατόν να κινητοποιήσουν και ιδιωτικά επενδυτικά κεφάλαια.

Ακόμη κι ως το τέλος του έτους, εφόσον «τρέξουν» οι σχετικές διαδικασίες. Ιδιαίτερα μάλιστα για το τελευταίο τρίμηνο η αύξηση θεωρεί ότι θα είναι εντυπωσιακή όχι τόσο για πραγματικούς λόγους όσο κυρίως για «λογιστικούς», δεδομένου ότι η πτώση της οικονομίας στο τελευταίο τρίμηνο του 2020 ήταν πολύ ισχυρή.

Κατά τις εκτιμήσεις του ΚΕΠΕ η ελληνική οικονομία στο διάστημα Οκτωβρίου – Δεκεμβρίου 2020 συρικνώθηκε από 13,5% ως και 13,9%. Έτσι ακόμη και ένα χαμηλό ποσοστό ανάπτυξης στο αντίστοιχο τρίμηνο του 2021 θα είναι εξαιρετικά σημαντικό.

Πάντως, κατά τις εκτιμήσεις του ΚΕΠΕ στο πρώτο εξάμηνο του 2021 η ύφεση θα διατηρηθεί, προφανώς σε χαμηλότερους ρυθμούς, η προβλεπόμενη μείωση του ΑΕΠ θα ανέλθει στο 3,7%.

Κατά τις ίδιες προβλέψεις αυτό το ποσοστό θα προκύψει από την μείωση κατά 10,4% του πρώτου τριμήνου και την άνοδο κατά 3% του δευτέρου τριμήνου. Σε πρόσφατη, εξάλλου, ανακοίνωση του ΚΕΠΕ σημειώνεται χαρακτηριστικά ότι «η συνέχιση της πανδημίας δυσχεραίνει κατά την τρέχουσα συγκυρία τη διεξαγωγή προβλέψεων για τη βραχυπρόθεσμη πορεία του ΑΕΠ, τόσο εξαιτίας της απορρέουσας πρωτοφανούς αβεβαιότητας, όσο και των συνεχών εναλλαγών μεταξύ περιόδων λήψης ευρέων έκτακτων περιοριστικών μέτρων και περιόδων τμηματικής και μερικής άρσης αυτών.

Παράλληλα, παραμένει δύσκολη η ακριβής ποσοτικοποίηση των αντισταθμιστικών επιδράσεων των εκτεταμένων μέτρων αντιμετώπισης της πανδημίας και θωράκισης της οικονομίας».

Βέβαια, είναι γεγονός ότι η εξέλιξη της οικονομίας στο σύνολο της θα καθοριστεί από αρκετούς σημαντικούς παράγοντες, όπως είναι εξαγωγικές επιδόσεις της χώρας οι οποίες – χωρίς τα καύσιμα – κινούνται σε θετικό έδαφος, η επενδυτική κινητοποίηση των επιχειρήσεων, αλλά και το μέγεθος της απασχόλησης που θα ενισχύσει ή θα αποδυναμώσει την καταναλωτική ζήτηση στην εσωτερική αγορά.

Ροή Ειδήσεων