• Αναζήτηση

Πανελλαδικές 2020: Ανοδο στις Βάσεις δείχνουν τα θέματα των Μαθηματικών -Οι εκτιμήσεις του Στράτου Στρατηγάκη

Οι υποψήφιοι των Ομάδων Προσανατολισμού Θετικών Σπουδών και Σπουδών Οικονομίας και Πληροφορικής εξετάστηκαν σήμερα στο πρώτο μάθημα – «καρμανιόλα» των Πανελλαδικών 2020.

Το υπουργείο Παιδείας ανακοίνωσε λίγο μετά τις 10:00 το πρωί τα σημερινά θέματα των Πανελλαδικών, ενώ λίγη ώρα αργότερα δημοσιοποιήθηκαν και οι προτεινόμενες απαντήσεις για τα Μαθηματικά και τα Αρχαία.

Για τη δυσκολία των θεμάτων των Μαθηματικών καθώς και το τί σηματοδοτεί η σημερινή εξέταση για τις Βάσεις, μίλησε στο iefimerida.gr ο Μαθηματικός – Σύμβουλος Σταδιοδρομίας Στράτος Στρατηγάκης.
Πανελλαδικές 2020 -Στρατηγάκης: Καλά και σχετικά εύκολα τα θέματα των Μαθηματικών
«Τα σημερινά θέματα των Μαθηματικών ήταν σε μέσες γραμμές καλά και σχετικά εύκολα. Οπως φαίνεται, επικράτησε η λογική του να μη μπουν πολύ δύσκολα θέματα και “τρελάνουμε” τα παιδιά λόγω της ταλαιπωρίας που βίωσαν με τον κορωνοϊό και τον εγκλεισμό στο σπίτι. Παρά ταύτα, υπήρχαν δυσκολίες και δεν αναμένουμε πολλούς στην κατηγορία άνω των 18 βαθμών, στο “άριστα” δηλαδή» λέει αρχικά ο κ. Στρατηγάκης.

«Αν το σενάριο των καλών επιδόσεων επιβεβαιωθεί από τα στατιστικά που θα βγουν με τη δημοσίευση των βαθμολογιών τότε θα έχουνε άνοδο Βάσεων. Αυτή θα είναι η επίπτωση. Τώρα το πόσο εύκολα φάνηκαν στα παιδιά τα θέματα κανείς δεν το γνωρίζει. Οποιος ήταν καλά προετοιμασμένος θα έχει γράψει καλά και κάποιοι εξ αυτών, όχι πολλοί επαναλαμβάνω, πάνω από 18» προσθέτει.

Βάσεις 2020: Οι δυο παράγοντες που οδηγούν σε άνοδο
Σύμφωνα με τον Στράτο Στρατηγάκη «πέρυσι στα Μαθηματικά το 49,6% των υποψηφίων έγραψε κάτω από 5, ενώ κάτω από 10 το 73%. Και αυτή ήταν μια καλή χρονιά, γιατί στις αμέσως δυο προηγούμενες το ποσοστό των υποψηφίων που έγραψε κάτω από 10 ήταν 83%.»

Επομένως, όπως εξηγεί, αν φέτος το ποσοστό των υποψηφίων που γράψουν κάτω από 10 είναι μικρότερο «τότε θα έχουμε αύξηση στις Βάσεις». Υπάρχει όμως και ένας δεύτερος παράγοντας – «κλειδί» για τις Βάσεις 2020, σύμφωνα με τον Στράτο Στρατηγάκη:

«Ενας άλλος λόγος για την αύξηση που αναμένουμε στις Βάσεις είναι το γεγονός ότι ο υπολογισμός των μορίων δίνει περισσότερη βαρύτητα φέτος στην Εκθεση απ’ ό,τι πέρυσι και λιγότερο στα Μαθηματικά που ήταν το μάθημα – “καρμανιόλα”. Αυτό σημαίνει ότι θα βγάλουν πιο πολλά μόρια κι ας είχαν τις ίδιες βαθμολογίες.»

Ο πίνακας του Στράτου Στρατηγάκη για τις επιδόσεις των υποψηφίων των Πανελλαδικών των προηγούμενων ετών, ανά μάθημα:

Ροή Ειδήσεων