«Black Friday» ή αλλιώς «Μαύρη Παρασκευή» είναι η Παρασκευή που ακολουθεί την ημέρα των Ευχαριστιών στις Ηνωμένες Πολιτείες. Η τέταρτη Παρασκευή του Νοεμβρίου (μεταξύ 24-30 Νοεμβρίου), ημέρα η οποία έχει θεωρηθεί ως η αρχή της περιόδου των Χριστουγεννιάτικων αγορών στην Αμερική από το 1952. Είναι η μέρα κατά την οποία απονέμονται ευχαριστίες προς τον «Δημιουργό» για τα αγαθά που συγκεντρώθηκαν με το τέλος της σοδειάς. Η ημέρα αυτή γιορτάζεται με σπιτικές μαζώξεις και πλούσια γιορτινά τραπέζια.
Η Παρασκευή με τις 12ωρες βάρδιες
Λέγεται ότι ήταν συνήθης πρακτική των εργαζομένων την Παρασκευή μετά την «ημέρα των Ευχαριστιών» να δηλώνουν άρρωστοι ή ότι έχουν κάποια έκτακτη υποχρέωση και να λείπουν από τον χώρο εργασίας τους, δημιουργώντας ένα 4ήμερο διακοπών. Έτσι ο όρος «Μαύρη» χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά το 1961 από αστυνομικούς στην προσπάθεια τους να περιγράψουν την κυκλοφοριακή συμφόρηση που δημιουργούταν την ημέρα αυτή. Η συμφόρηση αυτή, οδηγούσε σε 12ωρες βάρδιες για τους αστυνομικούς οι οποίοι βάφτισαν την συγκεκριμένη μέρα ως «Μαύρη Παρασκευή».
Το σκάνδαλο του 1869
Μια ακόμη εκδοχή παραπέμπει στο «σκάνδαλο του 1869», όταν δύο επενδυτές ο Jay Gould και ο James Fisk στην προσπάθειά τους να κερδοσκοπήσουν άρχισαν να συγκεντρώνουν όσο το δυνατό περισσότερο χρυσό μπορούσαν. Η προσπάθειά τους έληξε άδοξα, προκαλώντας όμως μεγάλη αναταραχή στις αγορές με κατακόρυφη πτώση της αξίας του χρυσού. Πολλοί ήταν οι επενδυτές που εκείνη την ημέρα καταστράφηκαν οικονομικά! Η ημέρα κορύφωσης της κατάρρευσης αυτής, ήταν η Παρασκευή και λόγω των οικονομικών απωλειών, ονομάστηκε «Black Friday».
Τι χρώμα έχει το μελάνι;
Μια διαφορετική ιστορία πίσω από το όνομα αυτό, έχει να κάνει με τα λογιστικά φύλλα των καταστημάτων. Στο τέλος της ημέρας, εκεί αναγράφονταν τα αποτελέσματα (κέρδος ή ζημία) της ημέρας. Τις ημέρες που τα καταστήματα ήταν κερδοφόρα, χρησιμοποιούταν το μαύρο μελάνι για την καταγραφή του κέρδους, ενώ όταν υπήρχε ζημία χρησιμοποιούταν το κόκκινο μελάνι. Εφόσον η τελευταία Παρασκευή του Νοεμβρίου σηματοδοτούσε την άτυπη έναρξη των Χριστουγεννιάτικων εκπτώσεων, όπως ήταν φυσικό η κινητικότητα στις αγορές ήταν ιδιαίτερα αυξημένη. Εκείνες τις ημέρες, όλα σχεδόν τα καταστήματα κατάφερναν να εμφανίσουν κέρδη στα λογιστικά τους φύλλα, τα οποία γράφονταν με μαύρο μελάνι. Για τον λόγο αυτό η συγκεκριμένη Παρασκευή αν και γιορτινή ονομάστηκε «Μαύρη Παρασκευή».

Το σκλαβοπάζαρο
Σύμφωνα με την εκδοχή αυτή, μετά την ημέρα των ευχαριστιών και έχοντας ολοκληρώσει το μάζεμα της σοδειάς, οι αγρότες προσπαθούσαν να «ξεφορτωθούν» τους «νέγρους σκλάβους» με τους οποίους πραγματοποιούσαν τις αγροτικές δουλειές. Έτσι πουλούσαν μαζικά και σε εξευτελιστικές τιμές τους σκλάβους τους, για να μη χρειάζεται να τους παρέχουν φαγητό και στέγη. Η εκδοχή αυτή, ευτυχώς φαίνεται ότι είναι η λιγότερο αληθής για την πραγματική προέλευση της «Black Friday».
H Black Friday στο σήμερα. Τι λένε στο Notospress οι πρόεδροι των Εμπορικών Συλλόγων της Καλαμάτας, της Σπάρτης και της Τρίπολης
Σήμερα η Black Friday, είναι η Παρασκευή των εκπτώσεων και του καταναλωτισμού. Την ημέρα αυτή χιλιάδες καταναλωτές, βγαίνουν στους μεγάλους εμπορικούς δρόμους αναζητώντας τις ευκαιρίες! Οι μεγάλες αλυσίδες καταστημάτων, στην προσπάθεια τους να γίνουν ανταγωνιστικές ρίχνουν τις τιμές τους κατακόρυφα, καταφέρνοντας να προσελκύσουν πλήθος κόσμου. Τι γίνεται όμως με τα μικρότερα τοπικά καταστήματα;
Στο ερώτημα αυτό αλλά και στη σημασία της «Black Friday» για την αγορά της Καλαμάτας, της Σπάρτης και της Τρίπολης, απαντούν οι πρόεδροι των Εμπορικών Συλλόγων, αποκλειστικά στο Notospress.
Γιώργος Εγγλέζος, Πρόεδρος Εμπορικού Συλλόγου Καλαμάτας: Υπάρχουν και συνάδελφοι που δεν μπορούν να ακολουθήσουν!

«Η Black Friday είναι μια «ξεχειλωμένη» εμπορική δράση η οποία δεν αφορά μόνο την συγκεκριμένη ημέρα καθώς οι εκπτώσεις ξεκινούν μέρες νωρίτερα. Συγκεκριμένα η διαφήμιση για την «Black Friday» έχει ξεκινήσει από τα μέσα Οκτωβρίου. Η Black Friday αφορά κυρίως τις μεγάλες εταιρίες, οι οποίες φέρνουν με αυτό τον τρόπο την κατάσταση προς το μέρος τους. Όσα από τα μικρότερα καταστήματα μπορούν να ακολουθήσουν… ακολουθούν, καθώς υπάρχουν και συνάδελφοι που δεν μπορούν να ακολουθήσουν αφού δεν είναι ότι καλύτερο για τις «μικρές» επιχειρήσεις».
Γιάννης Καρβουνιάρης, Πρόεδρος Εμπορικού Συλλόγου Σπάρτης: Ο υγιής ανταγωνισμός απαιτεί κανόνες, όχι ασυδοσία!

«Η λεγόμενη «Black Friday» έχει πλέον μετατραπεί από μια ημέρα προσφορών σε μια παρατεταμένη περίοδο άναρχων εκπτώσεων, χωρίς σαφές πλαίσιο και χωρίς ουσιαστικούς ελέγχους.
Το αποτέλεσμα είναι η δημιουργία ενός περιβάλλοντος που πιέζει δυσανάλογα τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις – τις επιχειρήσεις που κρατούν ζωντανή την τοπική οικονομία και την κοινωνική συνοχή.
Οι μεγάλες αλυσίδες και οι πολυεθνικές, αξιοποιώντας τα μεγάλα διαφημιστικά τους μέσα και την πρόσβασή τους στην αγορά, μετατρέπουν τη Black Friday σε «Black Season», ξεκινώντας τις προσφορές εβδομάδες πριν τον Νοέμβριο. Οι μικρομεσαίοι καλούνται να ανταγωνιστούν υπό συνθήκες άνισες και εξαντλητικές.
Ως Εμπορικός Σύλλογος Σπάρτης υπενθυμίζουμε ότι ο υγιής ανταγωνισμός απαιτεί κανόνες, όχι ασυδοσία. Χρειάζεται ένα ξεκάθαρο πλαίσιο για τις περιόδους προσφορών, ελέγχους στις πλατφόρμες και μέριμνα για τις τοπικές επιχειρήσεις που στηρίζουν την πραγματική οικονομία.
Παρόλα αυτά, εμείς επιλέγουμε να κρατήσουμε ζωντανή την πόλη, την αγορά και τη γιορτινή διάθεση ξεκινώντας με την Black Friday στις 28 Νοεμβρίου μπαίνοντας στη μαγική περίοδο των Χριστουγέννων.
Καλούμε όλους τους συμπολίτες μας να στηρίξουν τη τοπική αγορά. Με την δική μας δύναμη, ενότητα, σεβασμό, συνεργασία και αγάπη για την πόλη μας, κρατάμε ζωντανές τις επιχειρήσεις και τους ανθρώπους που τις στηρίζουν».
Παναγιώτης Πιτερός, Πρόεδρος Εμπορικού Συλλόγου Τρίπολης: Καλό θα είναι ο κόσμος να στηρίξει τις τοπικές αγορές.

«Η Black Friday είναι ένα ξενόφερτο έθιμο. Ξεκίνησε από το εξωτερικό εστιάζοντας στην αρχή στα καταστήματα ηλεκτρικών ειδών. Όταν ήρθε στην Ελλάδα το υιοθέτησαν οι μεγάλες εταιρίες και σταδιακά επεκτάθηκε σε όλα τα καταστήματα. Η Black Friday ξεκινώντας από δύο ημέρες εκπτώσεων, φέρνει εκπτώσεις πλέον στο μεγαλύτερο μέρος του Νοεμβρίου. Σε αντίθεση με τις μεγάλες εταιρίες, οι μικρές επιχειρήσεις δεν μπορούν να ακολουθήσουν όλο το διάστημα, αλλά θα έχουν εκπτώσεις στο διάστημα που ορίζει η black Friday, ώστε να καταφέρουν και αυτοί με τη σειρά τους να γίνουν ανταγωνιστικοί και να αυξήσουν την επισκεψιμότητα τους.
Καλό θα είναι ο κόσμος να στηρίξει τις τοπικές αγορές στις οποίες φυσικά θα βρουν ενημερωμένα καταστήματα με όλους τους κωδικούς στις καλύτερες δυνατές εκπτώσεις».
Στηρίζουμε τις τοπικές αγορές! είναι το μήνυμα των Προέδρων των εμπορικών συλλόγων για την φετινή χρονιά. Θα είναι η Black Friday και φέτος μια ήμερα γιορτινή… ή θα είναι κυριολεκτικά μια Μαύρη Παρασκευή για τα μικρότερα καταστήματα και τις τοπικές αγορές;
Μ.Τ








