Φέτος μέχρι στιγμής δεν είχαμε τις υψηλές θερμοκρασίες που είχαμε την περσινή χρονιά και οι υγρασίες σε κάποιες περιοχές έφεραν μεγάλα προβλήματα από δακοπροσβολές στην ελαιοκαλλιέργεια.
Ο καύσωνας έχει ήδη ξεκινήσει, κάτι που προβληματίζει τους ελαιοπαραγωγούς ειδικά στους αρδευόμενους ελαιώνες.
Ο κ. Γιώργος Κόκκινος, πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού «ΝΗΛΕΑΣ» στην Χώρα της Μεσσηνίας, αναφέρει στον ΑγροΤύπο ότι «μέχρι σήμερα είχαμε φυσιολογικές για την εποχή θερμοκρασίες. Επίσης οι υγρασίες είχαν σαν αποτέλεσμα να έχουμε αυξημένους πληθυσμούς δάκου. Αν τις επόμενες ημέρες έχουμε καύσωνα θα πρέπει να αυξηθεί ο ρυθμός των ποτισμάτων. Επίσης πολλοί ελαιοπαραγωγοί κάνουν ψεκασμούς με σκευάσματα που βοηθούν τα δέντρα να αντέξουν στο θερμικό στρες που προκαλείται από τις υψηλές θερμοκρασίες.
Πάντως μέχρι σήμερα δεν έχουμε την περσινή εικόνα με τους συνεχόμενους καύσωνες που επηρέασαν την παραγωγή. Όσα δέντρα δεν συγκομίστηκαν πέρσι φαίνεται φέτος να έχουν μια καλή εικόνα στην καρπόδεση. Από την άλλη πολλοί ελαιώνες εγκαταλείπονται και δεν γίνονται οι βασικές καλλιεργητικές φροντίδες (λίπανση, κλάδεμα κ.α.) λόγω του υψηλού κόστους εφοδίων και εργατικών αλλά και των μειωμένων τιμών στο ελαιόλαδο. Πάντως στα χωράφια που έχουν καλλιεργηθεί σωστά αναμένουμε φέτος μια καλή παραγωγή ελαιοκάρπου. Όσον αφορά τις τιμές στο ελαιόλαδο κάναμε πρόσφατα μια εμπορική συμφωνία στα 4 ευρώ το κιλό. Το πρόβλημα είναι ότι δεν υπάρχει εμπορικό ενδιαφέρον για το βιολογικό ελαιόλαδο.»
Όπως αναφέρει στον ΑγροΤύπο ο κ. Ηλίας Γεωργιτσόπουλος, πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Γλυφάδας στην Πύλο της Μεσσηνίας, «μέχρι σήμερα είχαμε πολλές υγρασίες και δεν είχαμε καθόλου καύσωνες. Αυτές οι καιρικές συνθήκες ευνόησαν τις προσβολές από το δάκο. Το πρόβλημα είναι μεγάλο επειδή ακόμη δεν έχει γίνει ο πρώτος δολωματικός ψεκασμός στην περιοχή. Αν έχουμε τις επόμενες ημέρες καύσωνες θα πρέπει να αυξηθεί η άρδευση των ελαιόδεντρων. Δεν υπάρχουν όμως πολλά νερά στην περιοχή και μόνο από τις ιδιωτικές γεωτρήσεις μπορούν να ποτίζουν οι παραγωγοί.»
Ο κ. Αντώνης Παπαγιαννάκης, ελαιοπαραγωγός και πρόεδρος στον Αγροτικό Συνεταιρισμό Ξηροκαμπίου στην Λακωνία, αναφέρει στον ΑγροΤύπο ότι «στην περιοχή το 30% των ελαιώνων είναι αρδευόμενοι. Όσοι παραγωγοί έχουν γεωτρήσεις και είναι σε δίκτυα ΤΟΕΒ θα πρέπει να αυξήσουν τα ποτίσματα τις επόμενες ημέρες λόγω των υψηλών θερμοκρασιών. Σίγουρα θα επηρεάσει αρνητικά την παραγωγή στους ξηρικούς ελαιώνες.
Πέρσι είχαμε αυξημένη παραγωγή στην περιοχή μας. Φέτος αν και είχαμε καλή καρπόδεση αναμένουμε μια μέτρια παραγωγή. Το πρόβλημα είναι ο δάκος και μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει ο πρώτος δολωματικός ψεκασμός από τη ΔΑΟΚ. Οι παραγωγοί προσπαθούν μόνοι τους να κάνουν ψεκασμούς για το δάκο για να σώσουν την παραγωγή τους. Οι περισσότεροι πούλησαν φέτος το ελαιόλαδο σε τιμές από 3,80 έως 4 ευρώ το κιλό. Είναι χαμηλές αυτές οι τιμές για την Λακωνία. Ένα θετικό νέο είναι ότι στην περιοχή των Παπαδιανίκων είχαμε πρόσφατα μια πώληση στα 4,50 ευρώ το κιλό.»