• Αναζήτηση

Πέθανε ο Ζάχος Χατζηφωτίου σε ηλικία 99 ετών

Πέθανε σε ηλικία 99 ετών ο δημοσιογράφος και συγγραφέας, Ζάχος Χατζηφωτίου.

Ελληνας κοσμικογράφος, ένας «μπον βιβέρ» με πολλές αναμνήσεις της αθηναϊκής ζωής, ο Ζάχος Χατζηφωτίου ήταν μία μοναδική προσωπικότητα της Αθηναϊκής κοινωνίας, γοητευτικός, γλεντζές, λάτρης του γυναικείου φύλου.

«Εζησα όπως ήθελα, θυελλωδώς καλά» έλεγε με αυταρέσκεια.

Γεννήθηκε στην Πλάκα, σε ένα σπίτι με θεόρατη βεράντα που αγαπούσε και σοφέρ, τον Θανάση, που πήγαινε την οικογένεια στις βεγγέρες της εποχής. Κυριακές πρωί πάντα στη Μητρόπολη, όπως έλεγε όταν έκανε αναδρομή στα παιδικά του χρόνια, μετά όλη η οικογένεια για γλυκό στο Σύνταγμα και τα καλοκαίρια στο εξοχικό στην Κηφισιά.

Η οικογένειά του Ζάχου Χατζηφωτίου ήταν από τα Ψαρά. Η οικογένεια έφυγε από το νησί το 1824, μετά την καταστροφή του από τους Τούρκους, και εγκαταστάθηκε αρχικά στη Σύρο και τελικά στην Αθήνα, στην Πλάκα, όπου και γεννήθηκε ο Ζάχος Χατζηφωτίου στις 28 Σεπτεμβρίου 1923.

Εζησα όπως ήθελα, έλεγε ο Ζάχος Χατζηφωτίου
Αποφοίτησε από το Πειραματικό Σχολείο Πανεπιστημίου Αθηνών. Στην Κατοχή, σε ηλικία 17 ετών, απέδρασε στην Αίγυπτο, όπου έλαβε μέρος σε πολεμικές επιχειρήσεις, πρώτα ως στρατιώτης στους Ποντικούς της Ερήμου, στην πολιορκία του Τομπρούκ, και μετά συμμετέχοντας στην 3η Ορεινή Ταξιαρχία – Ρίμινι, η οποία μπήκε πρώτη στο Ρίμινι, όπου και παρασημοφορήθηκε.

Στα Δεκεμβριανά, η ταξιαρχία υπό τις διαταγές του ανέλαβε την εκδίωξη μικρού θύλακα του ΕΑΜ που είχε καταφύγει κοντά στο ρεύμα του Αρδηττού χωρίς θύματα, όπως έλεγε ο Ζάχος Χατζηφωτίου.

Μετά το τέλος του πολέμου και την επιστροφή του εργάστηκε στις επιχειρήσεις της οικογένειάς του (βιομηχανία και εμπόριο υφασμάτων) μέχρι το 1956. Από το 1956 και μέχρι το 1962 διετέλεσε διευθυντής εκδοτικού οίκου στο Παρίσι. Την περίοδο 1962-1970 δραστηριοποιήθηκε στη ναυτιλία και από το 1970 εμφανίζεται πλέον ως συγγραφέας και δημοσιογράφος. Χρονογράφος στην εφημερίδα «Καθημερινή» (1974-1977), στον «Ταχυδρόμο» με το ψευδώνυμο «Ίακχος» από το 1975 και στα «Νέα» ως «ο Διακριτικός» από το 1977. Εργάστηκε στην τηλεόραση και έγινε γνωστός από την εκπομπή «Το πεντάλεπτο του Ζάχου Χατζηφωτίου».

Ο Ζάχος Χατζηφωτίου ήταν μία μοναδική προσωπικότητα της Αθηναϊκής κοινωνίας, γοητευτικός, γλεντζές, λάτρης του γυναικείου φύλου
Ο Ζάχος Χατζηφωτίου έγραψε πολλά βιβλία, «Τα εν οίκω… εν Δήμω», «Πωλείται Συνείδησις», «Συννεφιάζει και στη Μύκονο», «Πάντα την Κυριακή», «Ο Ίακχος κι εγώ», «100 εκπομπές», «Χιούμορ και ζωγραφική», «Τα Μονοπάτια του Πολέμου» και άλλα.

Ο γάμος με την Καρέζη, οι γυναίκες της ζωής του
Ο Ζάχος Χατζηφωτίου παντρεύτηκε πέντε φορές. Ο πρώτος του γάμος ήταν με μια Γαλλίδα. Δεύτερη σύζυγός του ήταν η Δανάη Σωσσίδη, γόνος της οικογένειας Κύρου με την οποία έφεραν στον κόσμο την κόρη τους Μανίτα. Στο Παρίσι έκανε και τον τρίτο γάμο του με μια Γαλλίδα, την Ιρέν, η οποία δούλευε σε μεγάλο οίκο μόδας.

 

Ο γάμος του Ζάχου Χατζηφωτίου με τη Τζένη Καρέζη
Η Τζένη Καρέζη ήταν μεγάλο κεφάλαιο στη ζωή του Ζάχου Χατζηφωτίου σε έναν γάμο, στις 7 Μαϊου του 1962, με χιλιάδες κόσμου που έσπευσαν να δουν το λαμπερό ζευγάρι από κοντά. Μετά το διαζύγιό του με τη Τζένη Καρέζη ο Ζάχος Χατζηφωτίου παντρεύτηκε το μοντέλο Κατερίνα Παπαδημητρίου.

Ο χορός του Ζάχου Χατζηφωτίου με τη Τζένη Καρέζη
Ο Ζάχος Χατζηφωτίου πέθανε στα 99 του χρόνια
Πριν από μερικές εβδομάδες ο Ζάχος Χατζηφωτίου είχε εισαχθεί στο νοσοκομείο ΝΙΜΤΣ και νοσηλευόταν σε σοβαρή κατάσταση.

<p>Πηγή: <a target=”_blank” href=”https://www.iefimerida.gr”>iefimerida.gr</a> – <a target=”_blank” href=”https://www.iefimerida.gr/ellada/pethane-ilikia-99-eton-zahos-hatzifotioy”>Πέθανε ο Ζάχος Χατζηφωτίου σε ηλικία 99 ετών – iefimerida.gr</a></p>

Ροή Ειδήσεων