Ως πρώτη προτεραιότητα περιέγραψε την επιστροφή των παράνομων μεταναστών ο υπουργός Ασύλου και Μετανάστευσης, Θάνος Πλεύρης, κατά την άφιξή του στο Άτυπο συμβούλιο υπουργών Εσωτερικών και Μετανάστευσης που διεξάγεται στην Κοπεγχάγη.
Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά ο υπουργός «το μήνυμά μας πρέπει να είναι σαφές. Αν μπεις στην Ευρώπη παράνομα ή η αίτηση Ασύλου σου απορριφθεί, δεν έχεις κανένα δικαίωμα να βρίσκεσαι στην Ευρώπη και πρέπει να επιστρέψεις στη χώρα σου».
Ερωτώμενος για το πώς θα λειτουργήσουν τα Return hubs ο κ. Πλεύρη απάντησε: «Αυτή είναι η συζήτησή μας. Πρέπει να γίνουν εκτός Ευρώπης. Όχι μόνο εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά και εκτός της Ευρώπης και θα πρέπει να ενισχύσουμε αυτές τις τρίτες χώρες».
Όσο για το αν οι κυβερνητικές επιλογές ευθυγραμμίζονται με την ευρωπαϊκή νομοθεσία ο υπουργός σημείωσε ότι «Αυτό είναι μια πρόκληση. Είναι μια πολύ καλή ερώτηση. Έχουμε πολύ δουλειά να κάνουμε, αλλά για τη δική μας κοινωνία, οι ροές παράνομων μεταναστών είναι πολύ μεγάλες. Δεν μπορώ να πω ότι μπορούμε να τις διαχειριστούμε. Στην Κρήτη, έχουμε κάθε μέρα χίλιους παράνομους μετανάστες που θέλουν να φτάσουν στην Ελλάδα και στη Λιβύη, έχουμε 3 εκατομμύρια. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να βρούμε λύσεις μέσα σε ένα ευρωπαϊκό πλαίσιο, αλλά και μέσα από τις κοινωνίες μας»
Για το ενδεχόμενο αλλαγής του νομοθετικού πλαισίου ο υπυοργός Μετανάστευσης υποστήριξε ότι «πρέπει να βρούμε νέες ευκαιρίες. Αν πρέπει να αλλάξουμε τη νομοθεσία, θα το συζητήσουμε. Στην Ελλάδα θα έχουμε έναν νέο νόμο τώρα. Και αυτός ο νόμος λέει πως αν η αίτηση ασύλου σου απορριφθεί και δεν επιστρέψεις στη χώρα σου, αυτό αποτελεί ποινικό αδίκημα και αντιμετωπίζεις 2 έως 5 χρόνια φυλακή. Το μήνυμα λοιπόν είναι: Αν είσαι παράνομα στη χώρα μας, έχεις δύο δυνατότητες. Φυλακή, ή επιστροφή».