• Αναζήτηση

Πρεμιέρα αύριο για το πρόγραμμα «Συν-Εργασία» -Ξεκινούν οι αιτήσεις, τα 15 σημεία-κλειδιά

«Ποδαρικό» κάνει το πρόγραμμα «Συν-Εργασία», καθώς από αύριο, 30 Ιουνίου, η πλατφόρμα θα αρχίσει να δέχεται αιτήσεις για την επιδοτούμενη εκ περιτροπής εργασία.

Σύμφωνα με το σχεδιασμό του προγράμματος «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ», οι επιχειρήσεις που θα κάνουν χρήση των διατάξεων θα πρέπει να καταχωρίσουν μετά από 15 ημέρες το άθροισμα των συμβατικών ωρών των μισθωτών τους ανά μήνα. Ταυτόχρονα, θα μπορούν να δηλώσουν την εκτιμώμενη μεσοσταθμική μείωση ωρών εργασίας για κάθε εργαζόμενο που υπάγεται στο «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ».

Υπενθυμίζεται ότι η μείωση των ωρών εργασίας κατά 50% θα επιφέρει μείωση στις απολαβές. Παρά ταύτα, το «κούρεμα» στους μισθούς θα είναι 20% και όχι 50%, καθώς το κράτος θα επιδοτεί σε ποσοστό 60% το χαμένο τμήμα του μισθού.

Πρόγραμμα «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ»: Τα 15 βασικά σημεία

Ο εργατολόγοςΚώστας Τσουκαλάς παρέθεσε, προ ημερών, στο economistas.gr τα 15 σημεία «κλειδιά» του προγράμματος «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ»:

1. O μηχανισμός θα είναι σε ισχύ έως τις 15 Οκτωβρίου 2020 με δυνατότητα επέκτασης
2. Αφορά όλες τις επιχειρήσεις της χώρας με μείωση τζίρου τουλάχιστον 20%. Αφορά και τις νέες επιχειρήσεις και τις εποχικές επιχειρήσεις .
3. Αφορά εργαζομένους με συμβάσεις πλήρους απασχόλησης ακόμα και όσους προσληφθούν τώρα στην θέση οικειοθελώς αποχωρούντων. Δεν αφορά εργαζομένους με μερική απασχόληση.
4. Στο διάστημα της συμμετοχής στο μηχανισμό απαγορεύεται τροποποίηση σύμβασης .
5. Η επιχείρηση μπορεί να θέσει σε μειωμένο ωράριο έως και το σύνολο των εργαζομένων της επιχείρησης.
6. Χορηγείται στον εργοδότη το δικαίωμα να μειώνει μονομερώς το ωράριο του εργαζομένου έως και στο 50%.
7. Το κράτος θα καταβάλλει το 60% του μισθού που αντιστοιχεί στον χρόνο που δεν εργάζεται.
8. Το κράτος θα καταβάλλει το 60% των ασφαλιστικών εισφορών  που αντιστοιχεί στον χρόνο που δεν εργάζεται. Ο εργοδότης θα καταβάλλει τις υπόλοιπες ασφαλιστικές εισφορές
9. Κανένας εργαζόμενος δεν θα λαμβάνει αθροιστικά λιγότερο από τον κατώτατο μισθό.
10. Η καταβολή ασφαλιστικών εισφορών γίνεται στον ονομαστικό μισθό.
11. Το κράτος θα καταβάλλει την αναλογία του 60% του επιδόματος αδείας και του Δώρου Χριστουγέννων για το διάστημα που δεν εργάζεται ο μισθωτός.
12. Οι εργαζόμενοι που θα  μπουν στο πρόγραμμα θα έχουν μείωση σε επίδομα αδείας και δώρο Χριστουγέννων.
13. Για όσο διάστημα διαρκεί το πρόγραμμα απαγορεύονται οι απολύσεις και οι μειώσεις μισθού στους εργαζομένους που έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα. 
14. Δεν υπάρχει προστασία μετά το τέλος του προγράμματος από απολύσεις ούτε για τους εργαζομένους που θα έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα.
15. Για όσους εργαζομένους δεν μπουν στον μηχανισμό Συν-Εργασία, οι απολύσεις είναι ελεύθερες ακόμα και αν η επιχείρηση έχει κάνει χρήση του προγράμματος.

Ροή Ειδήσεων