• Αναζήτηση

Πρόεδρος Σωματείου Εκδιδόμενων: «Το 90% των ιερόδουλων πεινάει»

Τη δραματική κατάσταση στην οποία βρίσκονται οι εκδιδόμενες γυναίκες στη χώρα μας, λόγω της πανδημίας του κορονοϊού και των περιοριστικών μέτρων, αναφέρεται η πρόεδρος του Σωματείου Εκδιδόμενων Προσώπων Ελλάδος, Έλλη Κανελλοπούλου.

«Το υπόλοιπο 90% είναι στη μαύρη εργασία. Όχι επειδή δε θέλουν, αλλά επειδή δεν επιτρέπεται. Πριν κάποιους μήνες είχαμε πάει στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, ώστε να διεκδικήσουμε αλλαγή του νόμου. Πού θες να δουλεύεις; Στο δρόμο; Ας έχεις το μπλοκάκι σου, ώστε να μπορείς να παίρνεις τα επιδόματά σου και τη σύνταξή σου. Τώρα ο μόνος τρόπος να ασφαλιστείς είναι να δουλεύεις σε κάποιον οίκο ανοχής», εξηγεί η κ. Κανελλοπούλου.

Έτσι, όπως δήλωσε, η κατάσταση αυτή έχει οδηγήσει το 90% των εργαζομένων στο σεξ στη μαύρη εργασία, με αποτέλεσμα τώρα, εν μέσω πανδημίας, να ζουν με μηδενικό εισόδημα για περίπου 3 μήνες, καθώς ισχύει η απαγόρευση κυκλοφορίας τις βραδινές ώρες, με αποτέλεσμα η εργασία να είναι αδύνατη.

«Η κατάστασή τους είναι τραγική. Οι κοπέλες ωρύονται. Πολλές έχουν χάσει τα σπίτια τους και πεινάνε. Όσες είναι τυχερές στηρίζονται σε φίλους και οικογένεια. Πολλές όμως αντιμετωπίζουν την αστεγία. Το πράγμα είναι απλό. Πρέπει να επεκταθεί η αδειοδότηση. Εφόσον έχει το κουράγιο να εκδίδεται, ή εφόσον γουστάρει να εκδίδεται, ας το κάνει όπου θέλει νόμιμα. Να έχει το μπλοκάκι της και να είναι ασφαλής, χωρίς να είναι έρμαιο του καθενός. Τώρα, όπως είναι τα πράγματα, ενισχύεται το trafficking. Η κάθε ιερόδουλη είναι υπόλογη σε έναν άντρα, ο οποίος έχει φτιάξει στρατό από παράνομες εκδιδόμενες, αλλοδαπές και μη και τις εκμεταλλεύεται. Και να μη μιλήσουμε καλύτερα για τη σχέση τους με το προφυλακτικό…», περιγράφει ενώ συμπεραίνει: «Από τη στιγμή που θα μπορεί οποιαδήποτε να βγάλει άδεια ασκήσεως επαγγέλματος, αυτόματα θα καταργηθεί και το trafficking».

«Τα πράγματα δεν είναι ρόδινα για το υπόλοιπο 10% των ιερόδουλων, οι οποίες έχουν άδεια ασκήσεως επαγγέλματος. Η πανδημική κρίση χτύπησε για τα καλά τους οίκους ανοχής, ενώ οι κρατικές ενισχύσεις είναι ελάχιστες σε σχέση με το μέγεθος των πάγιων εξόδων» επισημαίνει.

Ροή Ειδήσεων