• Αναζήτηση

Πρωταπριλιά: Το έθιμο με τα ψέματα και οι «ρίζες» του

Την τιμητική τους έχουν σήμερα, 1η Απριλίου τα ψέματα, ένα έθιμο που έχει τις «ρίζες» του στην δοξασία πως όποιος ή όποια καταφέρει να κοροϊδέψει κάποιον άλλο με τα ψέματά του, θα τον συνοδεύει καλοτυχία.

Είναι ένα έθιμο επίσης που έχει «ταξιδέψει» από την Ευρώπη, με διάφορες εκδοχές και κυρίως δύο από αυτές να είναι οι επικρατέστερες.

Η πρώτη εκδοχή αναφέρει πως ψέματα της Πρωταπριλιάς να είναι ένα έθιμο προερχόμενο από τους Κέλτες. Ο λαός αυτός της βορειοδυτικής Ευρώπης, φημίζονταν για τις ικανότητές του στο ψάρεμα. Η εποχή του ψαρέματος ξεκινούσε την 1η Απριλίου, αν και εκείνη την εποχή τα ψάρια πιάνονται δύσκολα. Έτσι, οι ψαράδες έλεγαν ψέματα σχετικά με το πόσα ψάρια έχουν πιάσει, συνήθεια που με τα χρόνια μετατράπηκε σε έθιμο.

Η δεύτερη εκδοχή, αναφέρει πως το έθιμο αυτό έχει τις ρίζες του στη Γαλλία του 16ου αιώνα. Ειδικότερα, οι Γάλλοι γιόρταζαν την Πρωτοχρονιά τους την 1η Απριλίου μέχρι το 1564, οπότε και αυτό άλλαξε και με απόφαση του βασιλιά Καρόλου του 9ου η πρώτη μέρα του χρόνου άρχισε να θεωρείται και για τους Γάλλους η 1η Ιανουαρίου. Όπως σε κάθε απόφαση, υπήρξαν αντιδράσεις, και δεν ήταν λίγοι εκείνοι που συνέχιζαν να γιορτάζουν την Πρωτοχρονιά την 1η Απριλίου και οι υπόλοιποι, θέλοντας να τους πειράξουν, τους έστελναν δώρα. Αυτό το πείραγμα, μετατράπηκε με τον καιρό σε έθιμο.

Πώς καθιερώθηκε στην Ελλάδα

Το έθιμο δεν άργησε να έρθει στην Ελλάδα.

Σε ορισμένες περιοχές θεωρούν πως όποιος καταφέρει να ξεγελάσει τον άλλο με τα ψέματά του θα έχει την τύχη με το μέρος του, θα έχει καλή σοδειά στις καλλιέργειές του.

Αντίθετα, όποιος την «πατήσει» και ξεγελαστεί με ψέματα εκτιμάται ότι θα έχει γρουσουζιά.

Ροή Ειδήσεων