• Αναζήτηση

Ψάκι: Δεν θα αποκλείσουμε τον εναέριο χώρο στην Ουκρανία -Δεν θέλουμε πόλεμο με τη Ρωσία

Οι ΗΠΑ δεν θα ήθελαν κάποια σύγκρουση με τη Ρωσία, την οποία ίσως έφερνε ο αποκλεισμός του εναέριου χώρου της Ουκρανίας, σύμφωνα με την Τζεν Ψάκι.

Η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου παραχώρησε δηλώσεις σε εκπροσώπους των ΜΜΕ και -μεταξύ άλλων- είπε ότι ως ΗΠΑ «κάνουμε οτιδήποτε μπορούμε για να βοηθήσουμε τους Ουκρανούς», αλλά στο σημείο που δεν θα προκληθεί σύρραξη με τη Ρωσία.

Παράλληλα, η κυρία Ψάκι ανέφερε ότι η Ουάσινγκτον είναι πάντα ανοικτή σε μια συνομιλία με τη Μόσχα, ωστόσο αυτό δεν μπορεί να συμβεί τώρα, εν μέσω της εισβολής στην Ουκρανία. Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, οι Ρώσοι «έχουν ρίξει περισσότερους από 480 πυραύλους στην Ουκρανία. Συνεχίζουν την επιχείρησή τους, που σκοπεύει στην κατάληψη του Κιέβου και όλης της χώρας. Οπότε, κάτι τέτοιο δεν είναι δυνατό να γίνει σε αυτήν τη χρονική στιγμή».

Επίσης, σε ερώτηση για το εάν θα μπορούσε να υπάρξει μια απευθείας συνομιλία του Τζο Μπάιντεν με τον Βλαντιμίρ Πούτιν, απάντησε: « Βεβαίως. Αυτό παραμένει η φιλοδοξία μας. Δεν θα βγάλουμε ποτέ τη διπλωματία από το τραπέζι, όμως -επαναλαμβάνω- δεν είναι αυτή η στιγμή. Δεν προγραμματίζουμε κάποια συνάντηση, ή επικοινωνία. Ο πρόεδρος ήταν σαφής σε αυτό».

Ακόμη, σε ερώτηση για εκ νέου κυρώσεις κατά Ρώσων ολιγαρχών, σημείωσε: «Πρώτος παράγοντας γι’ αυτό είναι κατά πόσο βρίσκονται κοντά στον πρόεδρο Πούτιν. Ίσως να μην είναι η τελευταία ομάδα στην οποία επιβλήθηκαν κυρώσεις, ίσως να υπάρξει κι άλλη».

Για μια πιθανή απαγόρευση εισαγωγής πετρελαίου από τη Ρωσία, τόνισε: «Δεν το γνωρίζω. Υπάρχουν πολλές επιλογές. Όταν ένα θέμα είναι τόσο πολύπλοκο, υπεισέρχονται πολλοί παράγοντες που πρέπει να εξεταστούν».

Σχετικά με την κατάληψη της Αζοφικής Θάλασσας από τη Ρωσία και την εικόνα που έχει το αμερικανικό Πεντάγωνο για την κατάσταση εκεί, σημείωσε: «Το 90% των ρωσικών δυνάμεων είναι στην Ουκρανία, που σημαίνει πως κάνουν ό,τι είναι δυνατόν για να πετύχουν τους στόχους τους».

Σαρλ Μισέλ: Κίνδυνος κλιμάκωσης από την επιβολή ζώνης απαγόρευσης πτήσεων
Ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, δήλωσε την Πέμπτη ότι η επιβολή ζώνης απαγόρευσης πτήσεων πάνω από την Ουκρανία είναι απόφαση του ΝΑΤΟ, αλλά ότι θα ήταν «ένα πολύ μακρινό βήμα» με «πραγματικό κίνδυνο κλιμάκωσης και ενδεχομένως ενός τρίτου παγκοσμίου διεθνούς πολέμου».

Σε συνέντευξή του στο CNN, ο Σαρλ Μισέλ ανέφερε πως «η ΕΕ δεν βρίσκεται σε πόλεμο με τη Ρωσία. Η πραγματικότητα είναι ότι η Ρωσία έχει εξαπολύσει έναν άγριο πόλεμο κατά της Ουκρανίας. Η Ουκρανία δεν είναι μέλος του ΝΑΤΟ και γι’ αυτό πρέπει να είμαστε εξαιρετικά προσεκτικοί. Πρέπει να κάνουμε ό,τι είναι δυνατό, αλλά λαμβάνοντας υπόψη ότι η Ρωσία έχει πυρηνικά όπλα και είναι πολύ σημαντικό να αποφευχθεί ένας τρίτος παγκόσμιος πόλεμος».

Ο Μισέλ είπε, επίσης, ότι ενώ αυτή ήταν μια απόφαση που έπρεπε να λάβει το ΝΑΤΟ και όχι η ΕΕ, είναι σημαντικό για τα μέλη του ΝΑΤΟ να καταλάβουν ότι θα ήταν «ένα πολύ μακρινό βήμα».

«Γι’ αυτό προσπαθούμε να υποστηρίξουμε συμβουλευτικά σε διαφορετικούς τομείς σε διπλωματικό επίπεδο. Προσπαθούμε να παράσχουμε περισσότερη υποστήριξη στην Ουκρανία προκειμένου να υπάρξει κατάπαυση του πυρός το συντομότερο δυνατό, και να διασφαλίσουμε ότι θα είμαστε σε θέση να διαπραγματευτούμε το συντομότερο δυνατό», πρόσθεσε.

Ο Μισέλ τόνισε επίσης ότι η δύναμη της Δύσης βρίσκεται στην ενότητά της. «Ο κ. Πούτιν προσπάθησε να διχάσει την ΕΕ και τις Ηνωμένες Πολιτείες. Απέτυχε. Προσπάθησε, επίσης, να αποδείξει ότι δεν είμαστε σε θέση να δράσουμε. Πάλι απέτυχε. Μπορέσαμε να λάβουμε εξαιρετικά σημαντικές αποφάσεις που στοχεύουν άμεσα τους οικονομικούς τομείς στη Ρωσία. Αυτό είναι εξαιρετικά οδυνηρό και αισθάνομαι ότι ο κ. Πούτιν είναι πραγματικά έκπληκτος από την ικανότητά μας να ενεργούμε και να είμαστε απόλυτα ενωμένοι και σταθεροί», ανέφερε μεταξύ άλλων.

 

Ροή Ειδήσεων