• Αναζήτηση

Σε κίνδυνο φτώχειας ή κοινωνικού αποκλεισμού το 26,9% του πληθυσμού της Ελλάδας

Τα τελευταία τρία χρόνια, σε τουλάχιστον 11 χώρες της ΕΕ παρατηρήθηκε αύξηση των επιπέδων φτώχειας. Οι γυναίκες και οι νέοι ενήλικες είναι πιο πιθανό να αντιμετωπίσουν φτώχεια ή κοινωνικό αποκλεισμό.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Eurostat, πάνω από ένα στα πέντε άτομα στην Ευρωπαϊκή Ένωση κινδυνεύει να βρεθεί σε κατάσταση φτώχειας ή κοινωνικού αποκλεισμού το 2024.

Παρά την ελαφρά μείωση κατά 0,4 ποσοστιαίες μονάδες σε σύγκριση με το 2023, οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι η βελτίωση αυτή δεν μπορεί να είναι αποδεκτή.

«Δεν μπορούμε να πανηγυρίσουμε για μια μικρή μείωση κατά 0,4 ποσοστιαίες μονάδες των ατόμων που κινδυνεύουν από τη φτώχεια ή τον κοινωνικό αποκλεισμό, όταν αυτό που βλέπουμε είναι περισσότερους ανθρώπους να ζουν στους δρόμους, μεγαλύτερες ουρές για φαγητό και αυξανόμενη ανάγκη για κοινωνική βοήθεια»έγραψε σε ανακοίνωσή του το Ευρωπαϊκό Δίκτυο κατά της Φτώχειας (EAPN).

Η Βουλγαρία (30,3%), η Ρουμανία (27,9%) και η Ελλάδα (26,9%) ανέφεραν τα υψηλότερα ποσοστά ατόμων που βρίσκονται σε κίνδυνο φτώχειας ή κοινωνικού αποκλεισμού.

Η Γαλλία κατέγραψε επίσης ανησυχητικούς αριθμούς, με το ποσοστό φτώχειας εδώ να φτάνει στο υψηλότερο επίπεδο από το 1996. Αυξήθηκε από 14,4% το 2022 σε 15,4% το 2023, σύμφωνα με τη γαλλική στατιστική υπηρεσία, το Εθνικό Ινστιτούτο Στατιστικής και Οικονομικών Μελετών (INSEE).

Η αύξηση αυτή επηρέασε ιδιαίτερα τις μονογονεϊκές οικογένειες και τα παιδιά, ενώ οι συνταξιούχοι επηρεάστηκαν λιγότερο.

Σε επίπεδο ΕΕ, περισσότερα από ένα στα πέντε άτομα που ζούσαν σε νοικοκυριά με εξαρτώμενα παιδιά διέτρεχαν ελαφρώς υψηλότερο κίνδυνο φτώχειας ή κοινωνικού αποκλεισμού από ό,τι εκείνα που δεν είχαν εξαρτώμενα παιδιά.

Το 30,8% των Βουλγάρων που ζουν σε νοικοκυριά με εξαρτώμενα παιδιά διατρέχουν κίνδυνο φτώχειας ή κοινωνικού αποκλεισμού.

Ακολουθεί το 30,4% των Ρουμάνων και το 30,2% των Ισπανών.

Αντίθετα, τα χαμηλότερα ποσοστά παρατηρούνται στην Ολλανδία με 13%, στην Κύπρο με 12,7% και στη Σλοβενία με 9,8%.

Εν τω μεταξύ, το 32,3% των Λετονών που ζουν σε νοικοκυριά χωρίς εξαρτώμενα παιδιά ήταν επίσης σε κίνδυνο. Ακολουθεί το 29,9% των Εσθονών και το 29,8% των Βουλγάρων.

Στην Ιταλία, οι συνθήκες διαβίωσης διαφέρουν ανάλογα με την εθνικότητα.

Το 2023, το 30,4% των οικογενειών με τουλάχιστον έναν αλλοδαπό υπήκοο αναφέρθηκε σε κίνδυνο φτώχειας, ενώ το ποσοστό αυτό ήταν πολύ χαμηλότερο, στο 6,3%, για τις οικογένειες που αποτελούνταν εξ ολοκλήρου από Ιταλούς.

Οι γυναίκες, οι νέοι ενήλικες ηλικίας 18 έως 24 ετών, τα άτομα με χαμηλό μορφωτικό επίπεδο και οι άνεργοι ήταν επίσης, κατά μέσο όρο, πιο πιθανό να κινδυνεύουν από φτώχεια ή κοινωνικό αποκλεισμό το 2024 σε σχέση με άλλες ομάδες του πληθυσμού της ΕΕ.

Για παράδειγμα, στην Κύπρο, το 18,5% των γυναικών αντιμετώπιζε κίνδυνο φτώχειας ή κοινωνικού αποκλεισμού σε σύγκριση με το 15,6% των ανδρών.

«Τα στοιχεία αυτά αντικατοπτρίζουν τον τρόπο με τον οποίο οι συστημικές ανισότητες επηρεάζουν τους ανθρώπους σε βασικά στάδια της ζωής τους: οι γυναίκες συχνά επωμίζονται το βάρος της μη αμειβόμενης φροντίδας, ενώ οι νέοι αγωνίζονται να έχουν πρόσβαση σε σταθερή εργασία και στέγαση», δήλωσε το EAPN.

Πηγή: gr.euronews.com

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Ροή Ειδήσεων