Σε απόλυτο… βέρτιγκο βρίσκονται χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων, αλλά και κατασκευαστές καθώς το τοπίο στον κλάδο αντί να ξεκαθαρίσει φαίνεται ότι θολώνει όλο και περισσότερο. Στην κατάσταση που είχε διαμορφωθεί με την εκτός σχεδίου δόμηση, η οποία βαίνει προς οριστική κατάργηση καθώς η αναμενόμενη ρύθμιση από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας δεν έχει παρουσιαστεί ακόμα και το «πάγωμα» της ιδιωτικής κατασκευής από τις εξελίξεις που έφερε η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) με τον Νέο Οικοδομικό Κανονισμό (ΝΟΚ) φρενάροντας σημαντικό τμήμα της οικοδομικής δραστηριότητας, ήρθε να προστεθεί το Προεδρικό Διάταγμα για τους οικισμούς οι οποίοι είναι μικρότεροι των 2.000 κατοίκων.
Ειδικά το τελευταίο ζήτημα, έχει προκαλέσει τεράστια αναστάτωση, με το υπουργείο να αναζητά εναγωνίως λύση για έναν άγνωστο αλλά μεγάλο αριθμό οικοπέδων, τα οποία βρίσκονται στο εξωτερικό τμήμα των οικισμών, στη δυνητική Γ΄ Ζώνη, η οποία «κόπηκε» από το ΣτΕ και έχουν περιέλθει σε ένα γκρίζο σημείο. Το υπουργείο διαβεβαιώνει ότι στους μικρούς οικισμούς η οικοδομική δραστηριότητα μπορεί να συνεχιστεί με το υφιστάμενο μοντέλο δόμησης έως την ολοκλήρωση του πολεοδομικού σχεδιασμού, διαχωρίζοντας πάντως αυτήν τη συγκεκριμένη ζώνη, η οποία κινδυνεύει να αποτελέσει στο μέλλον αντικείμενο νέων προσφυγών, εφόσον μείνει χωρίς ρύθμιση.
Η κατάσταση αναμένεται να ξεκαθαρίσει με την οριστική οριοθέτηση των οικισμών, η οποία θα έρθει μετά την ολοκλήρωση των Τοπικών και Ειδικών Πολεοδομικών Σχεδίων (ΤΠΣ – ΕΠΣ), τα οποία ήδη εκπονούνται και την έκδοση των ξεχωριστών Προεδρικών Διαταγμάτων για κάθε οικισμό, διαδικασία όμως που στην καλύτερη περίπτωση θα διαρκέσει τρία με τέσσερα χρόνια.
Έως τότε οι όροι δόμησης δεν τροποποιούνται για καμία ζώνη, ενώ οι αλλαγές δε θα επηρεάσουν δομημένα οικόπεδα ή οικοδομικές άδειες που έχουν ήδη εκδοθεί. Ωστόσο, και οι οικοδομικές άδειες έχουν συγκεκριμένο χρονικό όριο προκειμένου να υλοποιηθούν οπότε η λύση αυτή μπορεί να ακολουθηθεί μόνο από όσους είναι έτοιμοι να χτίσουν.
Τι ζητείται για την «γκρίζα» Γ’ ζώνη
Την ίδια στιγμή και η νομοθετική ρύθμιση που αναμένεται από το υπουργείο, θα πρέπει να παρουσιαστεί ταχύτατα δεδομένου ότι αυτήν την περίοδο εκπονούνται οι μελέτες για τα ΤΠΣ και ΕΠΣ και θα πρέπει να τη λάβουν υπόψη τους. Υπό αυτές τις συνθήκες ο πρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας (ΤΕΕ), Γιώργος Στασινός ζητά από το υπουργείο την άμεση νομοθέτηση διάταξης βάσει της οποίας ένας ιδιοκτήτης να μπορεί στο μέλλον ακόμα και στην προβληματική ζώνη Γ΄ να χτίσει με αυξημένη αρτιότητα από αυτήν που έχτιζε σήμερα, αλλά σαφώς μειωμένη από τα 4 στρέμματα της εκτός σχεδίου δόμησης, για παράδειγμα στο 1 ή στα 2 στρέμματα.
Αν και κανείς δεν υφίστανται σαφή στοιχεία ως προς τον αριθμό των ιδιοκτησιών που βρίσκονται στην «γκρίζα» Γ΄ Ζώνη, ο πρόεδρος του ΤΕΕ εκτίμησε ότι πρόκειται «περίπου για το 30% της έκτασης των οικισμών» με το ποσοστό αυτό να ποικίλει από οικισμό σε οικισμό.
Στην κατεύθυνση αυτής της λύσης κινείται και το υπουργείο, το οποίο ωστόσο αναζητά τη χρυσή τομή προκειμένου και η νέα ρύθμιση να μην καταπέσει στο ΣτΕ. Σε κάθε περίπτωση και με αυτή τη λύση κάποιο τμήμα ακίνητης περιουσίας θα χάσει την αρτιότητά του και θα απαξιωθεί με το υπουργείο να προσπαθεί να περιορίσει όσο το δυνατόν περισσότερο τις απώλειες.
Το φλέγον ζήτημα ήρθε χθες στη Βουλή ύστερα από ερώτηση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Χάρη Μαμουλάκη προς την ηγεσία του υπουργείου. Ο κ. Μαμουλάκης επεσήμανε ότι «εν μία νυκτί απαξιώθηκε και ταπεινώθηκε η ακίνητη περιουσία χιλιάδων πολιτών, κυρίως ο μικρός κλήρος, για τον οποίο έως και σήμερα οι ιδιοκτήτες πλήρωναν ΕΝΦΙΑ ως οικόπεδα». Ρώτησε μάλιστα εάν η κυβέρνηση σκοπεύει να αποζημιώσει τους ιδιοκτήτες των οποίων η περιουσία θα απομειωθεί, ενώ πλήρωναν ΕΝΦΙΑ επί μία 15ετία.
Το ζήτημα που έχει προκύψει για τα γεωτεμάχια που βρίσκονται στη συγκεκριμένη ζώνη παραδέχτηκε και ο υφυπουργός Περιβάλλοντος, Νίκος Ταγαράς. Απαντώντας στον κ. Μαμουλάκη ανέφερε ότι υπήρχαν και Νομάρχες που δεν «ξεχείλωσαν» τα όρια και ήταν πιο προσεκτικοί, οπότε στις περιπτώσεις αυτές δε θα υπάρξει πρόβλημα: «Οπου υπάρχουν ξεχειλωμένα όρια, για τα οποία δεν υπάρχει τεκμηρίωση και επιστημονική απάντηση το ΣτΕ είπε να μην μπουν στην επαναοριοθέτηση», είπε.
Μια δύσκολη εξίσωση
Προσέθεσε πως πρόκειται για μια δύσκολη εξίσωση: «Επεξεργαζόμαστε επιστημονικά και τεκμηριωμένα αυτήν την περιοικιστική ζώνη. Υπάρχουν εργαλεία πολεοδομικά και πάντα σύμφωνα με το ΣτΕ γιατί αυτά κρίνονται και δε θέλουμε να βάλουμε σε περιπέτειες κανέναν. Θα πρέπει να καταλήξουμε σε μια ασφαλή νομοθετική ρύθμιση που να μας δίνει διέξοδο. Δε θα είναι εκτός σχεδίου, αλλά δε θα είναι όπως είναι σήμερα με τα εντός οικισμού. Στόχος μας είναι η ασφάλεια δικαίου και η αποκατάσταση της ασφάλειας για τα όρια των οικισμών», υπογράμμισε.
Ο κ. Ταγαράς ξεκαθάρισε πως δεν αναφέρεται σε επεκτάσεις οικισμών, δυνατότητα η οποία υφίσταται εφόσον συντρέχουν ορισμένες προϋποθέσεις για συγκεκριμένο οικισμό και τεκμηρίωση βάσει κινήτρων πληθυσμικών, κοινωνικών ή προοπτικής: «Αυτό ως δυνατότητα υπάρχει, αλλά θα γίνει με πολεοδόμηση», τόνισε.
Αναφερόμενος στο ζήτημα του σχεδιασμού, επανέλαβε ότι αυτήν την περίοδο εκπονούνται 245 ΤΠΣ και ΕΠΣ συνολικού προϋπολογισμού περίπου 1 δισ. ευρώ, μέσω των οποίων θα επαναοριοθετηθούν και οι οικισμοί, ενώ δεσμεύτηκε ότι οι κανόνες που θα ακολουθηθούν στον πολεοδομικό σχεδιασμό που δεν έγινε εδώ και 100 χρόνια, δε θα είναι οριζόντιοι, αλλά η κάθε μελέτη θα τεθεί σε διαβούλευση και με την τοπική κοινωνία σεβόμενη τα ξεχωριστά χαρακτηριστικά του κάθε οικισμού.
Απαντώντας στο αίτημα για απόσυρση του Π.Δ., σημείωσε ότι η μεθοδολογία για την οριοθέτηση των οικισμών είναι απαραίτητη προκειμένου αυτή να προχωρήσει καθώς σε διαφορετική περίπτωση χιλιάδες οικισμοί κινδυνεύουν με συνολική ακύρωση των ορίων τους, όπως συνέβη με τους 79 οικισμούς του Ρεθύμνου και τους 67 του Πηλίου: «Πάμε να καλύψουμε το κενό, να μην παίξουμε κορώνα γράμματα τους οικισμούς και αντί να προστατεύσουμε μια μικρή περιοχή, να χάσουμε ακόμα και όρια στο κέντρο τους», κατέληξε.
Πηγή: ethnos.gr