• Αναζήτηση

Σοκαριστικές αποκαλύψεις για το «πείραμα Κέντλερ»: Έδιναν για υιοθεσία άστεγα παιδιά σε παιδόφιλους άνδρες

Αποκαλύψεις που σοκάρουν φέρνει στο φως της δημοσιότητας η Deutsche Welle για το «πείραμα Κέντλερ», βάσει του οποίου άστεγα παιδιά στο δυτικό Βερολίνο δίνονταν για υιοθεσία σε παιδόφιλους άνδρες.

Ο καθηγητής ψυχολογίας, Χέλμουτ Κέντλερ, πίστευε ότι οι παιδόφιλοι θα γίνονταν ιδανικοί γονείς και, σύμφωνα με το άρθρο της γερμανικής εφημερίδας, το πείραμα αυτό κράτησε για δεκαετίες. Οι παιδόφιλοι ανάδοχοι γονείς λάμβαναν μάλιστα και τακτικό βοήθημα για την ανατροφή των παιδιών.

Όπως αναφέρει η DW, ο Κέντλερ, ο οποίος κατείχε μια σημαντική θέση στο κέντρο εκπαιδευτικής έρευνας του Βερολίνου, ήταν πεπεισμένος ότι η σεξουαλική επαφή ανάμεσα σε ενήλικες και παιδιά ήταν ακίνδυνη. Οι υπηρεσίες παιδικής πρόνοιας του Βερολίνου και η Γερουσία «έκαναν τα στραβά μάτια» ή ενέκριναν αυτές τις αναδοχές.

Πριν από μερικά χρόνια, δύο από τα θύματα μίλησαν δημόσια για την εμπειρία τους και από τότε, οι ερευνητές στο Πανεπιστήμιο Χίλντεσχαϊμ αναζητούν πληροφορίες σε αρχεία και διεξάγουν συνεντεύξεις προσπαθώντας να ανακαλύψουν τι ακριβώς συνέβη. Αυτό που ανακάλυψαν ήταν ότι για ένα δίκτυο που περιελάμβανε εκπαιδευτικά ιδρύματα, την κρατική υπηρεσία πρόνοιας για τους νέους και τη Γερουσία του Βερολίνου, η παιδοφιλία ήταν «αποδεκτή».

Ο ίδιος ο Κέντλερ, σύμφωνα με πάντα με το δημοσίευμα της DW, είχε τακτικές επαφές με τα παιδιά και τους ανάδοχους πατέρες τους. Εις βάρος του καθηγητή δεν ασκήθηκε ποτέ δίωξη, αφού όταν βρήκαν το κουράγιο τα θύματά του να μιλήσουν, τα εγκλήματά του είχαν ήδη παραγραφεί. Για τον λόγο αυτό τα θύματα δεν έχουν λάβει μέχρι σήμερα καμία αποζημίωση.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι πολλοί από τους ανάδοχους πατέρες ήταν διακεκριμένοι ακαδημαϊκοι. Κάνουν λόγο για ένα δίκτυο που περιλάμβανε υψηλόβαθμα μέλη του Ινστιτούτου Max Planck, του Ελεύθερου Πανεπιστημίου του Βερολίνου και του διαβόητου Σχολείου Όντενβαλντ στην Έσση, που βρέθηκε στο επίκεντρο ενός τεράστιου σκανδάλου παιδοφιλίας πριν από αρκετά χρόνια, και πλέον έχει κλείσει.

Η Γερουσιαστής του Βερολίνου, Σάντρα Σιρς, αποκάλεσε τα ευρήματα της μελέτης «σοκαριστικά και τρομακτικά». Μία πρώτη έκθεση για το «πείραμα Κέντλερ» δημοσιεύτηκε το 2016 από το Πανεπιστήμιο του Γκέτινγκεν. Οι ερευνητές της εν λόγω μελέτης δήλωσαν στη συνέχεια ότι η Γερουσία του Βερολίνου δεν έδειξε να ενδιαφέρεται για την αποκάλυψη της αλήθειας.

Οι Αρχές του Βερολίνου δεσμεύονται σήμερα να ρίξουν φως στην υπόθεση, καταλήγει το δημοσίευμα.

Γερμανία

Ροή Ειδήσεων