• Αναζήτηση

Σωματείο Νοσοκομειακών Γιατρών: Τα τελευταία χρόνια από την καρδιολογική κλινική του Νοσοκομείου Καλαμάτας αποχώρισαν 4 ιατροί

«Το μείζον θέμα της υποστελέχωσης του Νοσοκομείου Καλαμάτας έρχεται για μια ακόμη φορά στην επικαιρότητα με την παραίτηση του υπεύθυνου επιμελητή επεμβατικού καρδιολόγου του αιμοδυναμικού εργαστηρίου.

Οι παραιτήσεις των μόνιμων ιατρών από το Ε.Σ.Υ. είναι ένα καθημερινό φαινόμενο και ιδιαίτερα στα επαρχιακά νοσοκομεία, όπου οι εξαντλητικές συνθήκες εργασίας και οι μειωμένες οικονομικές αποδοχές,  σε συνδυασμό με την έλλειψη βασικών ειδικοτήτων, κάνουν ακόμα πιο έντονο το φαινόμενο.

Τα τελευταία χρόνια από την καρδιολογική κλινική του Νοσοκομείου Καλαμάτας αποχώρισαν 4 ιατροί που παρείχαν τις υπηρεσίες τους στο αιμοδυναμικό εργαστήριο. Επιβάλλεται η Διοίκηση να αναλογιστεί τις ευθύνες της.

Το σωματείο μας έχει τονίσει την αναγκαιότητα άμεσης προκήρυξης θέσεων ιατρών επεμβατικής καρδιολογίας, πράγμα το οποίο, ενώ έγινε δεκτό από το Διοικητικό Συμβούλιο του Γ.Ν.Μ., κατά την τελευταία προκήρυξη θέσεων για το Νοσοκομείο Καλαμάτας δεν έγινε δεκτό από το Υπουργείο Υγείας. Επανερχόμαστε μετά την καταγγελία μας πριν λίγους μήνες όπου κάναμε λόγο για άμεση και εσκεμμένη  προσπάθεια υποβάθμισης των νοσοκομείων του νομού από την 6η Υ.Π.Ε. και το Υπουργείο Υγείας, καθώς από τις 14 θέσεις που ζήτησε το Διοικητικό Συμβούλιο του Γ.Ν.Μ. για το νοσοκομείο της Καλαμάτας εγκρίθηκαν μόνο οι 4.

Η πρόσφατη παραίτηση του συναδέλφου μας έχει ως συνέπεια να επιτελούνται μόνο οι προγραμματισμένες στεφανιογραφίες στο πρωινό ωράριο κάθε Πέμπτης με την συνεπικουρία ιατρού από το Νοσοκομείο Τρίπολης.

Η αντιμετώπιση του οξέος εμφράγματος του μυοκαρδίου θα πρέπει να γίνεται με την πρωτογενή αγγειοπλαστική που προϋποθέτει την λειτουργία ενός οργανωμένου αιμοδυναμικού εργαστηρίου που θα είναι ανοιχτό 24 ώρες το 24ωρο  και 7 μέρες την εβδομάδα. Η δυνατότητα αυτή δυστυχώς δεν υπάρχει πια στον νομό μας, με ότι συνεπάγεται αυτό για την ασφάλεια αλλά και την ζωή όλων μας. Ως γνωστόν τα οξέα εμφράγματα δεν συμβαίνουν μόνο κάθε Πέμπτη. Όλες τις υπόλοιπες ώρες και ημέρες οι ασθενείς με οξύ έμφραγμα μυοκαρδίου, προκειμένου  να αντιμετωπιστούν σωστά  και ενώ βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση θα πρέπει να διακομισθούν σε κάποιο άλλο Νοσοκομείο. Τα πράγματα γίνονται ακόμη χειρότερα καθώς βρισκόμαστε ήδη σε θερινή σεζόν με πολλούς επισκέπτες και τουρίστες.

Η Διοίκηση και το Υπουργείο Υγείας θα πρέπει άμεσα να σκύψει σε αυτό το μείζον πρόβλημα δημόσιας υγείας της Μεσσηνίας και να δώσει λύση. Αναγκαιότητα άμεση τώρα και όχι τον Σεπτέμβρη αποτελεί η προκήρυξη 2 θέσεων καρδιολογίας με εξειδίκευση στο αιμοδυναμικό εργαστήριο. Όλες οι άλλες λύσεις που προτείνει η Διοίκηση δηλαδή να καλέσουν ιδιώτες ή να προσληφθεί επικουρικός κρίνονται προσωρινές, πρόχειρες και επικίνδυνες για την υγεία των πολιτών.

Το σωματείο μας έχει προτείνει μάλιστα την εκ περιτροπής λειτουργία των αιμοδυναμικών εργαστηρίων των Νοσοκομείων Τρίπολης και Καλαμάτας έτσι ώστε να καλύπτεται πλήρως η Νότια Πελοπόννησος,  έως ότου γίνουν οι αναγκαίες προσλήψεις του απαραίτητου ιατρικού και λοιπού προσωπικού του αιμοδυναμικού εργαστηρίου του Νοσοκομείου Καλαμάτας».

Ροή Ειδήσεων