• Αναζήτηση

Στη βουλή το θέμα της δακοκτονίας στην Πελοπόννησο από το ΚΚΕ

Προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

Θέμα: Καθυστέρηση του προγράμματος της δακοκτονίας που συνεπάγεται ουσιαστική εγκατάλειψη της προστασίας της ελαιοπαραγωγής στην Πελοπόννησο

 Εκτός από το σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ που ψαλιδίζει το εισόδημά τους, οι βιοπαλαιστές ελαιοπαραγωγοί έχουν να αντιμετωπίσουν και τις επιπτώσεις από τις μεγάλες καθυστερήσεις αλλά και την πλημμελή εφαρμογή του προγράμματος της δακοκτονίας. Οι καταγγελίες από τους Αγροτικούς Συλλόγους και την επιστημονική κοινότητα συγκλίνουν στο ότι η δακοκτονία, μία από τις πιο βασικές επεμβάσεις για την προστασία του ελαιοκάρπου, δεν εφαρμόζεται στην πράξη, με αποτέλεσμα να απειλείται άμεσα η φετινή σοδειά.

Η Ένωση Γεωπόνων Ελευθέρων Επαγγελματιών Μεσσηνίας έχει κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου ήδη από τα τέλη Ιουνίου, τονίζοντας πως οι φετινές καιρικές συνθήκες – κυρίως η υψηλή υγρασία – δημιουργούν ιδανικό περιβάλλον για την έξαρση των πληθυσμών του δάκου, που ήδη είναι αυξημένοι. Επισημαίνει ότι η καθυστέρηση στην τοποθέτηση παγίδων και οι μεγάλες ελλείψεις προσωπικού στις ΔΑΟΚ, σε συνδυασμό με την καθυστέρηση στην πρόσληψη τομεαρχών, δημιουργούν συνθήκες ανεξέλεγκτης εξάπλωσης του εντόμου. Οι γεωπόνοι αναφέρουν ρητά πως σε πολλές περιοχές που καταγράφονται προσβολές, δεν έχει ξεκινήσει καν η τοποθέτηση παγίδων, άρα ούτε ο πρώτος ψεκασμός, γεγονός που ακυρώνει πλήρως την αποτελεσματικότητα του προγράμματος.

Από την πλευρά τους, οι Αγροτικοί Σύλλογοι Μεσσηνίας προχώρησαν σε κινητοποιήσεις, καταγγέλλοντας ότι βρισκόμαστε ήδη στα μέσα Ιουλίου και στην καλύτερη περίπτωση οι πρώτοι ψεκασμοί θα πραγματοποιηθούν τον Αύγουστο – όταν θα έχει πληγεί, ενδεχομένως ανεπανόρθωτα η παραγωγή. Ζητούν άμεση έναρξη του προγράμματος, ενίσχυση των υπηρεσιών με προσωπικό και κατάργηση της εμπλοκής εργολάβων, καθώς το σύστημα των αναθέσεων, των ενστάσεων και των προσφυγών αποδείχτηκε αναποτελεσματικό και επικίνδυνο. Χαρακτηριστικά τονίζουν ότι οι ελαιοπαραγωγοί είναι έκθετοι χωρίς καμία προστασία, ενώ οι τεχνικές δικαιολογίες που προβάλλει η Περιφέρεια λειτουργούν ως άλλοθι για την αδράνεια.

Ακόμα και στις περιοχές όπου έχει ξεκινήσει το πρόγραμμα (Αργολίδα, Κορινθία), αναφέρονται σοβαρά προβλήματα με την έλλειψη τομεαρχών και εποπτών, που θα τοποθετηθούν με καθυστέρηση ακόμα και μέσα στον Αύγουστο, όπως παραδέχτηκε και η αρμόδια υπηρεσία της Περιφέρειας.

Επίσης, αντί η δακοκτονία να σχεδιάζεται με επιστημονικά κριτήρια, με κρατική ευθύνη, με εξασφάλιση μέτρων προστασίας και ελέγχων για τις συνθήκες δουλειάς των εργαζομένων, αποτελεί πεδίο αντιπαραθέσεων εργολαβικών συμφερόντων, τα οποία ευνοούνται από τη στρατηγική των ιδιωτικοποιήσεων που υπηρετούν διαχρονικά όλες οι κυβερνήσεις και η πολιτική της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ) της ΕΕ. Το κράτος και η Περιφέρεια μετακυλίουν την ευθύνη στους παραγωγούς, οι οποίοι καλούνται είτε να αναλάβουν με δικά τους έξοδα την προστασία της καλλιέργειας, είτε να υποστούν τις συνέπειες.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός:

– Ποια άμεσα μέτρα θα λάβει η κυβέρνηση για να ξεκινήσει τώρα το πρόγραμμα δακοκτονίας στη Μεσσηνία και την υπόλοιπη Πελοπόννησο, πριν καταστραφεί η παραγωγή.

– Γιατί δεν έχουν ακόμη τοποθετηθεί οι παγίδες σε κρίσιμες περιοχές και ποια είναι η ακριβής εικόνα σχετικά με την τοποθέτηση τομεαρχών και την ετοιμότητα των υπηρεσιών.

– Πώς τοποθετείται απέναντι στο αίτημα για κατάργηση του συστήματος εργολαβιών και υλοποίηση ενιαίου, κεντρικά σχεδιασμένου δημόσιου προγράμματος δακοκτονίας, στελεχωμένου με μόνιμο προσωπικό και χρηματοδοτούμενου αποκλειστικά από τον κρατικό προϋπολογισμό.

– Πώς σκοπεύει να καλύψει τη ζημιά που ήδη συντελείται στις καλλιέργειες. Αν θα υπάρξει πλήρης αποζημίωση από τον ΕΛΓΑ χωρίς πρόσθετες εισφορές.

Οι Βουλευτές

Καραθανασόπουλος Νίκος

Λαμπρούλης Γιώργος

Μανωλάκου Διαμάντω

Παπαναστάσης Νίκος

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Ροή Ειδήσεων