• Αναζήτηση

Συνεχίζεται το άδειασμα στον Καραμανλή – «Δεν θα ήμουν υποψήφιος αν είχα πολιτική ευθύνη», λέει ο Φλωρίδης

Συνεχίζεται το άδειασμα του Κώστα Αχ. Καραμανλή για το σιδηροδρομικό δυστύχημα των Τεμπών από στελέχη της Νέας Δημοκρατίας, με αυτή τη φορά τον υπουργό Δικαιοσύνης Γιώργο Φλωρίδη να τονίζει ότι δεν θα έθετε υποψηφιότητα στις εκλογές σε περίπτωση που είχε πολιτική ευθύνη.

Υπενθυμίζεται ότι ήδη έχει ξεκινήσει ο χορός αποποίησης των ευθυνών και αδειάσματος του Κώστα Αχ. Καραμανλή από βουλευτές και στελέχη της ΝΔ. Χαρακτηριστικά ο βουλευτής Βοιωτίας με τη ΝΔ Λευτέρης Κτιστάκης τόνισε ότι ο ίδιος θα παραιτούνταν από την ασυλία σε περίπτωση που ήταν στη θέση του Κώστα Αχ. Καραμανλή, ενώ ο βουλευτής Επικρατείας της ΝΔ Γιώργος Σταμάτης υποστήριξε πως «εάν βρισκόμουν στην θέση του δεν θα άντεχα, θα είχα αυτοκτονήσει».

«Δεν θα έβαζα υποψηφιότητα στις εκλογές αν είχα πολιτική ευθύνη»

Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό «ΑΝΤ1» και ερωτηθείς για την απουσία από τη Βουλή και τη συζήτηση για τα Τέμπη του Κώστα Καραμανλή, ο υπουργός Δικαιούνης είπε ότι «ο κ. Καραμανλής έδωσε πολύωρη κατάθεση στην Εξεταστική Επιτροπή και έδωσε απαντήσεις. Μιλάτε με μη βουλευτή, που όμως στο παρελθόν είχε διαφωνήσει με το κόμμα του και είχε παραιτηθεί. Δεν θα έβαζα υποψηφιότητα στις εκλογές αν είχα πολιτική ευθύνη. Το ζήτημα είναι πως την αντιλαμβάνεται ο καθένας την πολιτική ευθύνη και τι κάνει».

Ο Γιώργος Φλωρίδης συνέχισε λέγοντας πως «όταν τελειώνει μια Εξεταστική Επιτροπή, η Βουλή εξετάζει αν υπάρχουν στοιχεία για προσωποποιημένη ποινική ευθύνη κατά συγκεκριμένων προσώπων ώστε να ασκηθεί δίωξη. Όταν υπάρχουν στοιχεία, τα κόμματα θα μπορούσαν να υποβάλλουν αίτημα για Προανακριτική Επιτροπή, όμως κανένα από τα οκτώ κόμματα της αντιπολίτευσης δεν έκανε τέτοιο αίτημα, προφανώς διότι δεν υπάρχουν στοιχεία τέτοια. Άκουσα τον κ. Φάμελλο να λέει το δίλλημα είναι εάν θα υποβάλλουμε αίτημα για Προανακριτική Επιτροπή ή θα εμπιστευτούμε την διαδικασία της Δικαιοσύνης και τελικώς αποφασίσαμε το δεύτερο».

Παράλληλα, ο κ. Φλωρίδης είπε πως δεν οδηγεί πουθενά σήμερα η τυχόν παραίτηση του πρώην υπουργού Υποδομών και Μεταφορών Κώστα Αχ. Καραμανλή, από τη βουλευτική ασυλία, ενώ κατηγόρησε για θεατρινισμό και εξαπάτηση της κοινής γνώμης τον Χρήστο Σπίρτζη.

«Ο κ. Σπίρτζης εν γνώσει του μετήλθε μια απάτη»

Ρίχνοντας τα βέλη του στην αντιπολίτευση αναφορικά με την άρση ασυλίας των πρώην υπουργών Υποδομών και Μεταφορών, ο Γιώργος Φλωρίδης είπε πως «είναι θέατρο και ξέρω γιατί γίνεται, αλλά… Το 2019 στην αναθεώρηση του Συντάγματος που έγινε σε δεύτερο επίπεδο από την κυβέρνηση της ΝΔ, απαλείφθηκε η διάταξη εκείνη του 1986 που έλεγε για διαφορετικό χρονικό διάστημα για παραγραφή αδικημάτων των υπουργών. Εκεί γίνεται το μπέρδεμα με την ανοησία της συγκάλυψης. Δεν χρειάζεται καμία κανονιστική διάταξη περαιτέρω. Από την ώρα που απαλείφθηκε για τους υπουργούς η σύντομη παραγραφή του αδικήματος, σήμερα και για την υπόθεση που συζητάμε, οι τυχόν ποινικές ευθύνες υπουργών, παραγράφονται 20 χρόνια μετά».

Εξαπολύοντας πυρά κατά του Χρήστου Σπίρτζη και της επιστολής του στον πρόεδρο της Βουλής, ο Γιώργος Φλωρίδης επισήμανε ότι «ο κ. Σπίρτζης εν γνώσει του μετήλθε μια απάτη, διότι η διάταξη που επικαλείται προβλέπει ότι θα πρέπει για να γίνει προσφυγή σε αυτήν να υπάρχει πρότερα άσκηση ποινικής δίωξης σε βάρος του εν λόγω υπουργού και αυτή για κάποιον λόγο να έχει σταματήσει. Εδώ, δεν έχουμε τέτοια περίπτωση».

«Ο καλύτερος εισαγγελέας της χώρας ασχολείται από την πρώτη στιγμή με την τραγωδία»

Ο υπουργός Δικαιοσύνης αναφέρθηκε στην Ευρωπαία Εισαγγελέα και τις δηλώσεις της για παρεμπόδιση της έρευνας στην Ελλάδα, τονίζοντας ότι «αφού ξεκαθαρίσαμε ότι κατά την άποψη μου, η Δικαιοσύνη κατά την ανάκριση κάνει άψογα την δουλειά της, να σας πω ότι η Ευρωπαία Εισαγγελέας έχει από την ίδρυση του θεσμού αυτού μία και μοναδική αποστολή, βάσει ευρωπαϊκού κανονισμού: ότι διερευνά μόνο περιπτώσεις οικονομικών αδικημάτων που σχετίζονται μόνο με τα χρήματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αυτό έχει σχέση με την Σύμβαση 717 και μόνο».

Στις αναφορές συγγενών θυμάτων ότι απομακρύνθηκε μεγάλη ποσότητα χώματος με πολύτιμα στοιχεία, πριν το μπάζωμα του τόπου της τραγωδίας, ο υπουργός Δικαιοσύνης είπε ότι γίνεται δικαστική έρευνα και για αυτό το σημείο, ωστόσο επεσήμανε ότι ο καλύτερος εισαγγελέας της χώρας ασχολείται από την πρώτη στιγμή με την τραγωδία και παράλληλα προκάλεσε οποιονδήποτε να του πει αν υπάρχει το παραμικρό μεμπτό σημείο στον τρόπο που διενεργείται η ανακριτική διαδικασία στη Λάρισα.

ΣΥΡΙΖΑ: Το Μαξίμου έχει πλέον συνειδητοποιήσει πως δεν μπορεί να συνεχίσει να κρύβεται

«Η Νέα Δημοκρατία μετά από ένα χρόνο φαίνεται πως αντιλαμβάνεται ότι δεν μπορεί να κρύβει τις τεράστιες  ευθύνες του Κώστα Αχ. Καραμανλή για το έγκλημα των Τεμπών», σχολίασε με ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία για το ζήτημα του πρώην υπουργού Μεταφορών και Υποδομών.

Σύμφωνα με τον ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, «το Μαξίμου έχει πλέον συνειδητοποιήσει πως δεν μπορεί να συνεχίσει να κρύβεται πίσω από τα κατασκευασμένα «παραμύθια» του κ. Γκρίνμπεργκ περί ανθρώπινου λάθους και χρόνιων παθογενειών».

Αναλυτικά η ανακοίνωση του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης:

«Η Νέα Δημοκρατία μετά από ένα χρόνο φαίνεται πως αντιλαμβάνεται ότι δεν μπορεί να κρύβει τις τεράστιες ευθύνες του Κώστα Αχ. Καραμανλή για το έγκλημα των Τεμπών.

Το «άδειασμα» ξεκίνησε από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, Παύλο Μαρινάκη, ο οποίος μίλησε για «ατομική επιλογή και ατομικό δικαίωμα» όσον αφορά την άρση του άρθρου 86 για τον πρώην υπουργό, ενώ σημείωσε επίσης πως «κανένας δεν είναι α πριόρι ένοχος ή α πριόρι αθώος». Στη συνέχεια ο Υπουργός Δικαιοσύνης, Γιώργος Φλωρίδης είπε ότι δεν θα κατέβαινε καν στις εκλογές εάν ήταν στη θέση του κ. Καραμανλή, ενώ οι βουλευτές της κυβέρνησης, Γιώργος Σταμάτης, Λευτέρης Κτιστάκης και Φίλιππος Φόρτωμας πήραν αποστάσεις από τον βουλευτή Σερρών, τονίζοντας πως στη θέση του θα είχαν ήδη ζητήσει την άρση της ασυλίας τους για να ελεγχθούν από τη Δικαιοσύνη.

Το Μαξίμου έχει πλέον συνειδητοποιήσει πως δεν μπορεί να συνεχίσει να κρύβεται πίσω από τα κατασκευασμένα «παραμύθια» του κ. Γκρίνμπεργκ περί ανθρώπινου λάθους και «χρόνιων παθογενειών», όπως προσχηματικά επανέλαβε και στο πόρισμα της κυβερνητικής πλειοψηφίας στην εξεταστική.

Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας καταλαβαίνει πως δεν μπορεί να συνεχίσει το «έγκλημα» της συγκάλυψης, χωρίς συνέπειες.

Ο κ. Καραμανλής πρέπει να βρεθεί ενώπιον της δικαιοσύνης. Χωρίς αυτό να σημαίνει ότι έτσι θα παραγραφούν οι ευθύνες που βαραίνουν το Μέγαρο Μαξίμου για την άθλια επιχείρηση συγκάλυψης.

Είναι αδιαμφισβήτητο πια. Είμαστε αντιμέτωποι με δύο εγκλήματα. Με την τραγωδία των 57 νεκρών στα Τέμπη και με την διαρκή προσπάθεια από την κυβέρνηση για τη συγκάλυψη των πραγματικών ευθυνών και των ενόχων.

Αν για το πρώτο έγκλημα πρέπει να διερευνηθούν, εκτός από τις πολιτικές και οι ποινικές προεκτάσεις, σε ό,τι αφορά τις ενέργειες του Κ. Αχ. Καραμανλή και του τότε υφυπουργού Υποδομών, Γ. Καραγιάννη, το δεύτερο έχει άλλη διάσταση. Είναι συλλογικό, ως προς τις ευθύνες της κυβέρνησης της ΝΔ και το μέγεθος των εμπλεκομένων στελεχών της, αλλά έχει «αρχή, μέση και τέλος». Με αρχή τον ίδιο τον Κυρ. Μητσοτάκη. Σ’ αυτό εντάσσονται και πρέπει να διερευνηθούν, ο ρόλος και οι ευθύνες του πρώην υφυπουργού Παρά τω Πρωθυπουργώ, Χρ. Τριαντόπουλου, για το «μπάζωμα» της αλήθειας, όσο και του ΓΓ του Υπουργείου Κλιματικής Αλλαγής και Πολιτικής Προστασία, Β. Παπαγεωργίου».

Τέμπη: Καταδίκη της κοινωνίας για την καθυστέρηση απόδοσης ευθυνών

Η κοινωνία δείχνει δυσαρεστημένη από σημαντικές πλευρές της κυβερνητικής πολιτικής, ενώ καταδικάζει την καθυστέρηση στην απόδοση ευθυνών για τα Τέμπη, σύμφωνα με τα ευρήματα της δημοσκόπησης της Metron Analysis για το MEGA.

Συγκεκριμένα, για το σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη διάχυτη είναι η αίσθηση στην κοινωνία ότι ούτε το δικαστικό, ούτε το πολιτικό σύστημα έχει κινηθεί αποτελεσματικά για την απόδοση ευθυνών. Αυτό το πιστεύει το 88% των ερωτηθέντων, με τις αρνητικές γνώμες να αυξάνονται όσο πηγαίνουμε αριστερότερα της κεντροδεξιάς (όπου επίσης το ποσοστό είναι 75%) αλλά και σε όσους δηλώνουν «δεξιοί».

Γράφηκα από τη δημοσκόπηση της Metron Analysis

Πηγη: https://www.in.gr/

Ροή Ειδήσεων